Opłaty miesięczne we WM
kondani
Użytkownik
Witam Was wszystkich.
Mam pytanie związane ze sposobem naliczania opłat. Nasza wspólnota zawiązała się na poczatku roku. Cały budynek liczy 30 mieszkań - jak narazie mieszkają dwie rodziny (kilka mieszkań jest w remoncie). Jak rozumiem z podpisaniem pierwszego aktu notarialnego powstała wspólnota.
Ale do sedna. Dostałem właśnie wyliczenie kosztów i tam jest tak:
1. Zimna woda i kan - 42 zł za osobe
2. Ciepła woda - 20 zł za osobe
3. CO - 2 zł za m2
4. Zaliczka na eksploatację cz. wsp. 4 zł za m2
5. Garaż - opłata - 70 zł za 1 miejsce
6. Zaliczka za ochronę 4 zł za m2.
Dlaczego wszystko jest za osobę lub m2 skoro mamy liczniki wody i ciepła, oraz skad taka opłata za cześć wspólną.
Gdzie mogę szukać lub kto ustala koszta poszczególnych kwot i czy ja jako członek WM (mamy zarządcę powołanego na mocy zapisu w akcie notarialnym) mogę domagać się od zarządcy szczegółowych zasad naliczania tych opłat.
Proszę o radę lub sugestie.
Pozdrawiam serdecznie
Daniel
Mam pytanie związane ze sposobem naliczania opłat. Nasza wspólnota zawiązała się na poczatku roku. Cały budynek liczy 30 mieszkań - jak narazie mieszkają dwie rodziny (kilka mieszkań jest w remoncie). Jak rozumiem z podpisaniem pierwszego aktu notarialnego powstała wspólnota.
Ale do sedna. Dostałem właśnie wyliczenie kosztów i tam jest tak:
1. Zimna woda i kan - 42 zł za osobe
2. Ciepła woda - 20 zł za osobe
3. CO - 2 zł za m2
4. Zaliczka na eksploatację cz. wsp. 4 zł za m2
5. Garaż - opłata - 70 zł za 1 miejsce
6. Zaliczka za ochronę 4 zł za m2.
Dlaczego wszystko jest za osobę lub m2 skoro mamy liczniki wody i ciepła, oraz skad taka opłata za cześć wspólną.
Gdzie mogę szukać lub kto ustala koszta poszczególnych kwot i czy ja jako członek WM (mamy zarządcę powołanego na mocy zapisu w akcie notarialnym) mogę domagać się od zarządcy szczegółowych zasad naliczania tych opłat.
Proszę o radę lub sugestie.
Pozdrawiam serdecznie
Daniel
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
chcialem wlasnie miec pewnosc czy to ze naliczyli musi byc uchwalone - to jestnowa wspolnota wiec nie bylo zadnego zebrania na 100%
ok to mi wiele wyjasnia i z ta wiedza jade do zarzadcy :) ciekawe co mi powie
natomiast mam jeszcze pytanie odnosnie kosztow ochrony. czy to tez sa koszta rozbijane jak czesc wspolna? czy tez jakos inaczej jest to traktowane.
acha i jeszcze jedno. Jakie dokumenty po powstaniu WM powinien zarzadca otrzymac od dewelopera lub tez upomniec sie?
dzieki raz jescze, pozdrawiam
Daniel
2. Ile mieszkań zostało sprzedanych z tych 30 i z jakim przypuszczalnym udziałem?
3. Na jaki czas został powołany Zarządca (zapis w akcie notarialnym)?
Jeśli chodzi o dokumenty jakie powienna żadać wspólnota od dewelopera to cała dokumentacja techniczna nieruchomości: projekty, protokoły, odbiory, gwarancje itd.
1. Tak jest to nowo wybudowany blok - pierwsze osoby wprowadziły się w połowie grudnia.
2. Na razie dwa mieszkania są zamieszkałe - reszta się remontuje więc nie wiem finalnie ile jest sprzedanych).
3. Treść w akcie jest następująca:
a)Sprzedający oświadcza, że powierzył wykonywanie obowiązków zarządczych Panu x y prowadzącemu działalność gospodarczą pod firmą x.
i to tyle w akcie notarialnym, nie wiem na ile jest istotne ale w umowie przedwstępnej był zapis:
"Strony ustalają, że w umowie Przyrzeczonej Wykonawca wskaże imiennie podmiot, który obejmie tymczasowy zarząd Nieruchomością Wspólną (zwany dalej Zarządcą) na okres roku od uzyskania przez Wykonawcę prawomocnego pozwolenia na użytkowanie Budynku. Po upływie powyższego okresu. Zarządca przekaże zarząd Nieruchomością Wspólną zarządowi wspólnoty mieszkaniowej."
Byłem dzisiaj w tej firmie zarządczej (niestety nie mieli czasu bo mieli urwanie głowy - prosili aby przyjść w poniedziałek bo wtedy mają dzień dla interesantów), na pytanie na jakiej podstawie zostały naliczone składki powiedziano mi że na podstawie ustaleń z deweloperem bo to On ma większość udziałów, natomiast są to rozbite koszta wspólne (gaz, prąd itd, itp). Pani powiedziała że ochrona nie jest liczona w zaliczki w część wspólną bo gdyby tak było to by było drożej (dlaczego? - dopytam na "dniu dla interesantów"). Udało mi się natomiast wejzec w umowy - niestety zapomniałem o najważniejszej - o zarządzanie.
Niestety na tę chwilę nie mamy nawet tych 20% (o których pisze boriks) więc na razie nic nie zdziałmy. Ale na moje pytanie czy jak przyjdę będę miał możliwość wglądu w rachunek bankowy - to usłyszałem że nie, że dopiero na pierwszym zebraniu jak będą przekazane wszystkie dokumenty to dostaniemy szczegółowe informacje. Zapytałem a to kiedy będzie to zebranie to odpowiedziano że może w połowie roku bo teraz nie ma co robić zebrania bo i tak większość ma deweloper.
I co Wy na to - co radzicie?
Pozdrawiam,
Daniel
Uchwałę bowiem każdy właściciel może zaskarżyć a "ustaleń" już nie.
Możesz sprawdzić zarządców, których firma zatrudnia - przynajmniej od strony formalnej: czy posiadają licencje, jakie mają wykształcenie.
Tu masz Centralny Rejestr Zarządców (licencjonowanych): http://www.mi.gov.pl/2-482c0ddde037d.htm
Wybierz swoje województwo lub wpisz nazwisko zarządcy.
Odnośnie ochrony, to powinna być uchwała, gdyż zawarcie takiej umowy stanowi czynność przekraczającą zakres zwykłego zarządu.
ale jeszcze przeanalizujmy jedną sytuację - dewelper jeszcze przed powstaniem wspolnoty podpisał umowę z ochroną na strzerzenie tego budynku, czy po powstaniu wspólnoty ta mowa się z automatu przeniosła na na wspólnotę? czy musiała by byc uchwała na mocy której takie zobowiązanie zostało przejęte przez wspólnotę.
No i co mi grozi jak zapłacę za wszystkie rzeczy pozostałe a za tą ochronę nie?
Najpierw sprawdź, czy jest uchwała. Nie ma co gdybać.
Oczywiście zamierzam tam pójść z pisemnym podaniem o wskazanie podstaw na mocy których takie obciążenie zostało naliczone na mój lokal.
Czy oni musza mi pokwitować wpłynięcie takiego pisma?
Dopytuję się tak tego bo koszt ochrony to 1/3 całych opłat za moje 47 metrowe mieszkanie. Wszystkie opłaty bez FR wynoszą mnie 581zł to chyba lekkie przegięcie a z tego 181 to ochrona !!
Sorki zdenerwowałem się :confused:
Teraz na powaznie:rozliczanie ochrony wg m²?Musze przyznac,ze wiele rozliczen widzialem ale to nowosc dla mnie.Podejrzewam,ze to developer przerzuca na Was wiekszosc kosztow ochrony.Ale faktycznie nie ma co gdybac;idz i sprawdz.