Propozycja zapisu w regulaminie wspólnoty
pucyk
Użytkownik
pozdrawiam wszystkich
Mam pytanie co sądzicie o zapisie jaki proponuje zarządca w regulaminie? - cyt.:
"Zarządowi przysługuje prawo zaspokojenia z funduszu remontowego wszelkich należności ciążących na wspólnocie, jak również na poszczególnych jej członkach z tytułu zarządzania wspólnotą. nie zwalnia to zarządu z obowiązku dochodzenia w postępowaniu sądowym zapłaty tych należności w celu uzupełnienia uszczuplonego funduszu remontowego."
zaznaczam iż nie mamy jeszcze uchwały o ustanowieniu funduszu remontowego, nie było takiej potrzeby ale czy nie będzie tu pułapki na przyszłość.
Mam pytanie co sądzicie o zapisie jaki proponuje zarządca w regulaminie? - cyt.:
"Zarządowi przysługuje prawo zaspokojenia z funduszu remontowego wszelkich należności ciążących na wspólnocie, jak również na poszczególnych jej członkach z tytułu zarządzania wspólnotą. nie zwalnia to zarządu z obowiązku dochodzenia w postępowaniu sądowym zapłaty tych należności w celu uzupełnienia uszczuplonego funduszu remontowego."
zaznaczam iż nie mamy jeszcze uchwały o ustanowieniu funduszu remontowego, nie było takiej potrzeby ale czy nie będzie tu pułapki na przyszłość.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ogólnie rzecz biorąc dla mnie jest niejasne i chciałbym wiedzieć co autor miał na myśli.
W razie zaskarżenia uchwały sąd może ją uchylić na tej podstawie, że fundusz w rzeczywistości służy kredytowaniu dłużników a nie celom remontowym.
Powstaje więc dodatkowa, nieznana prawu danina, którą właściciel winien uiszczać na rzecz wspólnoty mieszkaniowej. O ewentualnej dopłacie zaliczek z uwagi na zadłużenie wspólnoty, np. z tytułu nieściągalnych zobowiązań, właściciele winni rozstrzygać odrębną uchwałą.
Pozadrawiam.