zebranie wspólnoty
manasta
Użytkownik
Witam,
W przyszłym tygodniu odbędzie się coroczne zebranie wspólnoty, w której gmina jest właścicielem większościowym. W tym roku chcielibyśmy przeprowadzić remont klatki schodowej i na tym zebraniu chcielibyśmy podjąć uchwałę dotyczącą remontu. Kosztorys na przeprowadzenie tego remontu jest w trakcie przygotowywania. Wiem mniej więcej ile on wyniesie. Czy można zatwierdzić uchwałę dotyczącą remontu klatki schodowej w roku 2010 bez przedstawienia kosztorysu?
Pozdrawiam,
Magda
W przyszłym tygodniu odbędzie się coroczne zebranie wspólnoty, w której gmina jest właścicielem większościowym. W tym roku chcielibyśmy przeprowadzić remont klatki schodowej i na tym zebraniu chcielibyśmy podjąć uchwałę dotyczącą remontu. Kosztorys na przeprowadzenie tego remontu jest w trakcie przygotowywania. Wiem mniej więcej ile on wyniesie. Czy można zatwierdzić uchwałę dotyczącą remontu klatki schodowej w roku 2010 bez przedstawienia kosztorysu?
Pozdrawiam,
Magda
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jak dla mnie, to spokojnie możesz. Jeśli potrafisz określić kwotę z góry (ważnym jest aby nie przekroczyć planu), to wystarczy.
W końcu to Twój autorytet zostanie nadszarpnięty, gdy okaże się, że za mało zaplanowano (lub znacząco za dużo). Zatem jestem pewien, że podasz rozsądną liczbę.
§ 1.
1. Wspólnota zatwierdza do wykonania w ....... roku i sfinansowania z funduszu remontowego następujące prace remontowe:
a) (opis prac budowlanych) ................... - szacowany koszt remontu - .................zł
b) (opis prac budowlanych) ................... - szacowany koszt remontu - .................zł
2. Ostateczny koszt wykonania prac, o których mowa w pkt.1, będzie określony na podstawie kosztorysu powykonawczego po zrealizowaniu robót i rozliczony na poszczególnych właścicieli wg ich udziałów w nieruchomości wspólnej.
§ 2.
1. Zobowiązuje się Zarząd Wspólnoty do wyboru wykonawców wymienionych w § 1 robót i zawarcia umów wykonawczych na roboty budowlane.
2. Zobowiązuje się Zarząd Wspólnoty do uzyskania pozwolenia na budowę na roboty budowlane przed rozpoczęciem prac wymienionych w § 1
3.W przypadku przekroczenia kwoty wymienionej w § 1 o więcej niż 10% Zarząd Wspólnoty jest zobowiązany do uzyskania akceptacji właścicieli w drodze uchwały.
Mam jednak jeszcze jedno pytanko:
Zgromadzony fundusz remontowy nie pokryje kosztów remontu klatki schodowej. Chcemy brakująca część wyłożyć w dniu podpisania umowy z podwykonawcą. Jak powinnam uwzględnić tą informacje w treści uchwały?
Razem z drugim właścicielem mamy mniejsze udziały (jednak razem mamy więcej niż 1/5) we wspólnocie niż gmina dlatego chcemy głosować według zasady jeden właściciel - jeden głos.
Czy w uchwale powinna znajdować się ta informacja?
Pozwolę sobie zwrócić tobie uwagę że w małej wspólnocie mieszkaniowej (do 7-u lokali) czynność przekraczające zakres zwykłego zarządu wymagają jednomyślności.Czym na pewno jest ustalenie planu remontowego.Wiec jaki mam sens wniosek o zmianę sposobu liczenia głosów??
dodaj np zdanie: Szacowany koszt remontu zostanie uregulowany jednorazowo przez właścicieli przed rozpoczęciem prac stosownie do ich udziałów w nieruchomości wspólnej w terminie do ..........
https://forum.zarzadca.pl/discussion/1223/odlaczenie-co/#Item_7
kwota w wysokości ....... zostanie uregulowana jednorazowo przez właścicieli przed rozpoczęciem prac stosownie do ich udziałów w nieruchomości wspólnej w terminie do ..........