zarządca komisaryczny mający firmę
Witam,
Jan Kowalski został wyrokiem sądu zarządcą komisarycznym we wspólnocie "Wspólnota". Jan Kowalski prowadzi również działalność gospodarczą "Zarządzanie", firmę zarządzającą która zarządza wspólnotami.
Czy "Wspólnota" musi się rozliczać z Janem Kowalskim czy może z jego firmą "Zarządzanie"? I na jakiej zasadzie spisywana jest umowa skoro w wyroku napisane jest że zarządcą "Wspólnoty" zostaje Jan Kowalski?
dziękuję i pozdrawiam.
Jan Kowalski został wyrokiem sądu zarządcą komisarycznym we wspólnocie "Wspólnota". Jan Kowalski prowadzi również działalność gospodarczą "Zarządzanie", firmę zarządzającą która zarządza wspólnotami.
Czy "Wspólnota" musi się rozliczać z Janem Kowalskim czy może z jego firmą "Zarządzanie"? I na jakiej zasadzie spisywana jest umowa skoro w wyroku napisane jest że zarządcą "Wspólnoty" zostaje Jan Kowalski?
dziękuję i pozdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Podstawą działania zarządcy jest orzeczenie sądu oraz przepisy ustaw ( w szczególności art. 611 - 616 k.p.c.), umowy wspólnota mieszkaniowa (współwłaściciele) nie zawiera.
Czy Jan Kowalski działa na rynku jako osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą?
tak, jako osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą.
i tutaj następny problem - ponieważ Jan Kowalski doszedł do wniosku że nie podoła samemu i musi przekształcić firmę "Zarządzanie" w spółkę cywilną "Zarządzanie s.c", dzięki czemu będzie mógł na etat zatrudnić ludzi (um. zlec. i pochodne nie wchodzą w grę). oczywiście wiem że ludzi na etat może zatrudniać wspólnota. ale jeżeli JK nie chce wybrać takiego wariantu to jak czy jest możliwość "podmiany" JK z jego firmą "Zarządzanie s.c" jako zarządce przymusowego?
tak, przepraszam, przymusowy. komisaryczny zniknął z kodeksu w 2007r.
@warta
zapoznałem się z art26 jednak, jak większość naszych prawnych zapisów, interpretacja zależna jest od interpretującego, dlatego postanowiłem się dowiedzieć wśród osób którzy z praktyki wiedzą jak to się stosuje.