Opłaty za parking...
maniek13
Użytkownik
Dzieńdobry.
Zwracałem się kilkakrotnie o poradę, zawsze uzyskiwałem pomoc, myślę ,że i tym razem się nie zawiodę. Zbliża się termin zebrania zprawozdawczego W M wiadomo, że zostaną podjęte Uchwały, zastanawiam się nad podęcięm dyskusji a następstwem tej dyskusji będzie podjęcie Uchwały o wprowadzeniu opłat za parking od mieszkańców którzy parkują swoje autka. Problemem jest kilku mieszkańców którzy mają po 2, 3 pojazdy a parking nie wystarcza na wszystkie auta. Stan nawierzchni drogi dojazdowej i parkingu jest fatalny, trzeba myśleć o remoncie. Proszę o wyjaśnienie czy można:
1. wprowadzić opłatę od każdego auta, np. 1mieszkanie -1 auto 20 zł, ale za drugie i następne auto opłata 100zł
2.czy wpływy z tytułu opłat za parking podlegać będą opodatkowaniu
3.zakładając konto docelowe np. remont parkingu, drogi dojazdowej można unikną podatku
(zaznaczam, że droga dojazdowa i parking są częścią wspólną przynależną do nieruchomości W M).
Dziękuję i pozdrawiam
Zwracałem się kilkakrotnie o poradę, zawsze uzyskiwałem pomoc, myślę ,że i tym razem się nie zawiodę. Zbliża się termin zebrania zprawozdawczego W M wiadomo, że zostaną podjęte Uchwały, zastanawiam się nad podęcięm dyskusji a następstwem tej dyskusji będzie podjęcie Uchwały o wprowadzeniu opłat za parking od mieszkańców którzy parkują swoje autka. Problemem jest kilku mieszkańców którzy mają po 2, 3 pojazdy a parking nie wystarcza na wszystkie auta. Stan nawierzchni drogi dojazdowej i parkingu jest fatalny, trzeba myśleć o remoncie. Proszę o wyjaśnienie czy można:
1. wprowadzić opłatę od każdego auta, np. 1mieszkanie -1 auto 20 zł, ale za drugie i następne auto opłata 100zł
2.czy wpływy z tytułu opłat za parking podlegać będą opodatkowaniu
3.zakładając konto docelowe np. remont parkingu, drogi dojazdowej można unikną podatku
(zaznaczam, że droga dojazdowa i parking są częścią wspólną przynależną do nieruchomości W M).
Dziękuję i pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
wydaje mi się, że tak; tam gdzie ilość samochodów właścicieli jest większa od ilości dostępnych miejsc parkingowych wspólnota może uchwałą uregulować zasady korzystania z parkingu i wprowadzić opłaty. Miejsca trzebaby oznakować oraz postawić znaki strefy zamieszkania.
Oczywiście, gdyby parkował tira, to wówczas uniemożliwiłby korzystanie z niego (parkingu) przez innych współwłaścicieli.
Uważam, że taka uchwała zostałaby, w razie zaskarżenia uchylona. Odnośnie opłat za parkowanie większej ilości aut przez jednego właściciela (np. dwóch), gdy nie daje się to pogodzić z korzystaniem z parkingu przez wszystkich jego współwłaścicieli, to uważam tę regulację za uzasadnioną.
wyrok Sąd Apelacyjnego w Warszawie VI Wydział Cywilny z dnia 27 maja 2009 r.,sygn. akt VI A Ca 1124/08.
Treść orzeczenia z uzasadnieniem na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/content/view/680/94/
Mimo takiego przeznaczenia pieniędzy pobieranych od korzystających z parkingu zalecam dużą ostrożność.
Jeżeli wszyscy się zgodzą, wtedy nie ma żadnego problemu.