Regulamin Wspólnoty

ljohnljohn Użytkownik
WITAM chcemy podpisac regulamin wspolnoty u zarzadcy , prawie w całosci sie zgadzamy tylko zarzad denerwuje kilka osob , a sprawa dotyczy piesków na osiedlu ktore odchody swoje zostawiaja na trawnikach a własciciele nie reaguja na prosby innych włascicieli zeby zadbali o porzadek lub inne miejsca na załatwianie potrzeb swoich czteronogich przyjaciól , a dzieciaki wchodza w te odchody i przynosza je na butach do klatek .
PYTANIE DO ZARZADCY
Czy jest mozliwosc wprowadzenia w regulamin jakiegos zapisku o niezastosowaie sie do regulaminy włascicieli psów i ze wrazie nie dostosowania sie bedzie wyciagana jakas kara finansowa czy jest mozliwosc inna wyegzekwoawnia od nich porzadku , a druga sprawa chodzi o zapis palenia papierosów i odpadków które sie znajduja na trawniku , prosze o podpowiedz

Komentarze

• Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wspolnota o ile wiem, nie moze nakladac zadnych kar. Mozna by ewentualnie pomyslec o obciazeniu wlasciciela psa kosztami sprzatania, ale.... Widze duuuzy problem z wykazaniem CZYJ pies pozostawil po sobie hmmm... jak by tu powiedziec.... slady...:bigsmile: Dochodzenie?
    [cite] ljohn:[/cite] (...) a druga sprawa chodzi o zapis palenia papierosów i odpadków które sie znajduja na trawniku , prosze o podpowiedz
    Czy moglbys napisac, co miales na mysli?
  • Opcje
    ljohnljohn Użytkownik
    edytowano listopada -1
    OKI rozumiem ale nieraz widze ktory piesek robi kuppke , a jak podchodze do własciciela to mówi ze to nie jego a zarzadca moze cos ale oki , a co do papierosów duzo odpadkow lezy na trawnikach czy sa jakies prawne uregulowania
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    O ile wiem, to tylko takie, ze za utrzymanie porzadku odpowiada wlasciciel/zarzadca terenu, a Straz Miejska moze wlepic mandat
  • Opcje
    camp21camp21 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Z innej beczki.
    Czy regulamin wspólnoty musi być wywieszony w miejscu dostępnym dla wszystkich członków wspólnoty ?
    W wieżowcach są tablice ogłoszeń, więc np. w takim miejscu byłoby wręcz wskazane wywieszenie regulaminu.
    Ciężko jest coś przestrzegać nie znając jego treści, a sporo członków wspólnoty nie mogło być na zebraniu.
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dobra praktyka to taka kiedy zarząd lub zarządca przesyła pocztą projekty uchwał a potem informuje nieobecnych o ich podjęciu.
    Wszyscy mają wtedy treść regulaminu w domu.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Masz prawo zapoznać się z regulaminem i sporządzić jego kopię dla siebie.
    Powielanie regulaminów dla wszystkich właścicieli lokali "w wieżowcu" może być kosztowne, ale jaki to problem rozesłać jego treść pocztą elektroniczną czy zamieścić na stronie internetowej? Możesz na tegorocznym zebraniu zgłosić wniosek o wywieszenie regulaminu na tablicy ogłoszeń. Możecie też przyjąć uchwałę w sprawie dystrybucji regulaminów, uchwał, protokołów z zebrań itp. Wówczas zarząd będzie miał obowiązek wykonać decyzję właścicieli lokali.
  • Opcje
    mariannamarianna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A propos "innej beczki" camp21.
    Czy można poprosić o kopie (na mój koszt?) dokumentów wewnętrznych wspólnoty (deklaracja, regulaminy) oraz protokołów z zebrań i podjętych na nich uchwał. Ile wstecz?
    Na zebraniu będę po raz pierwszy. Czy z tego aktualnego też mogę chcieć (skoro będę i mam słuchać)?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] marianna:[/cite]Czy można poprosić o kopie (na mój koszt?) dokumentów wewnętrznych wspólnoty (deklaracja, regulaminy) oraz protokołów z zebrań i podjętych na nich uchwał. Ile wstecz?
    Na zebraniu będę po raz pierwszy. Czy z tego aktualnego też mogę chcieć (skoro będę i mam słuchać)?
    Tak, masz prawo do kserokopii. Tym bardziej, jeżeli chcesz pokryć koszty kserowania.
    Zapoznaj się z tym wyrokiem: http://www.zarzadca.pl/content/view/611/94/
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Protokoły z zebrań i kopie podjętych uchwał - to wiem.
    Natomiast, jakie jeszcze dokumenty oprócz deklaracji wspólnoty, regulaminu porządku domowego, regulaminu pracy zarządu (jeśli w ogóle istnieją) są ważne dla istnienia wspólnoty?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Ważne jest zaświadczenie Regon, NIP, sprawozdania finansowe, dokumentacja finansowa, techniczna, książka obiektu. A do jakiego celu mają służyć?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ...zawarte umowy, faktury, wyciągi bankowe.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    wyciągi już były - patrz: dokumentacja finansowa:bigsmile:
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zarządco, na razie tylko do celów informacyjnych. Dla mnie. Chcę się ogólnie zapoznać z dokumentami, wg których funkcjonuje moja wspólnota. Myślę, że o celach np. kontrolnych jeszcze długo nie pomyślę. Na razie muszę się douczyć.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ale tego jest naprawdę dużo.
  • Opcje
    ZNmZNm Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tu jest cała lista dokumentów według, której funkcjonuje wspólnota
    https://forum.zarzadca.pl/discussion/27/przejmowanie-zarzadu-od-developera/#Item_3
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.