Koszt elewacji

manastamanasta Użytkownik
Witam,

czy ktoś może orientuję się jaka jest procedura przeprowadzenia remontu elewacji kamienicy?
Wczoraj na zebraniu wspólnota została poinformowana, że aby przeprowadzić taki remont trzeba najpierw zapłacić za projekt, który kosztuje aż ponad 5 tys zł i dopiero z tym projektem wspólnota może ubiegać się o kredyt na remont elewacji. Kamienica nie jest zabytkiem.

Pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jaka wspólnota duża, czy mała.
    Co to za remont? Czy to termomodernizacja?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Wspólnota jest duża, dwa lokale własnościowe a reszta to 6 lokali komunalnych, które należą do gminy.
    Remont ma polegać na zrobieniu nowej elewacji, a więc zbicie starych tynków, położenie nowych i pomalowanie kamienicy, wymiana rynien itp.
    Nie wiem czy ociepla się stare kamienice, ale chyba nie, więc to chyba nie będzie termomodernizacja.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] manasta:[/cite]Nie wiem czy ociepla się stare kamienice, ale chyba nie
    Ociepla się wyłącznie stare. Nowe budynki są już ocieplone i nie wymagają takich zabiegów.
    Jeśli to nie jest zabytek, powinniście się zastanowić nad ociepleniem. Koszt będzie wyższy, ale potem zaoszczędzicie na kosztach ogrzewania.
    Jednak w Waszej sytuacji może być problem z uzyskaniem zgody gminy, która jako większościowy udziałowiec pokryłaby większość kosztów.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    http://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/termomodernizacja-obiektow-zabytkowych_65830.html

cytuję : "Stare kamienice, których grubość murów przekracza 40 cm, nie wymagają ocieplenia, niezależnie od wystroju, ponadto wyłączone są z obowiązku wykonania audytu energetycznego."
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W moim budynku (stara kamienica, ale nie zabytek) płaciliśmy 200zł/m2 ocieplając styropianem 10cm.
    i jest cieplej niż było przed remontem.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie jestem przekonana, że samo ocieplenie budynku przyniesie oszczędności w kosztach ciepła.
    Jeżeli lokale są opomiarowane(a w tym przypadku myślę, że nie), to trudno spodziewać się oszczędności.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie jestem przekonana, że samo ocieplenie budynku przyniesie oszczędności w kosztach ciepła.
    Jeżeli lokale są opomiarowane(a w tym przypadku myślę, że nie), to trudno spodziewać się oszczędności.
    A dlaczego tak uwazasz?
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Musisz przeczytać mój post jeszcze raz. Niepotrzebnie użyłam nawiasa.
    Jeżeli lokale są opomiarowane, to pewnie tak.
    Z postu manasta nic konkretnego nie wynika.:sad:
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czyli uwazasz,ze brak "opomiarowania" nie motywuje do oszczednosci?
    IJezeli tak to masz racje,ja rowniez uwzam ,i wtedy kazdy na zasadzie "
    skoro i tak place to po co oszczedzac"*
    odkreca na "full"!!
    Tyle tylko,ze taka idiotyczna filozofia w efekcie i tak prowadzi do jeszcze wiekszego zuzycia!

*niektorzy nawet otwieraja okna bo im za cieplo!!!
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    odkręcanie na full może i tak,
    ale nie w przypadku budynku z indywidualnym systemem ogrzewania.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    nie w przypadku budynku z indywidualnym systemem ogrzewania.
    Co rozumiesz przez "indywidualny system ogrzewania"?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    to taki, w którym właściciel lokalu ma własny piec 2-funkcyjny w mieszkaniu i sam płaci za zużyty gaz.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak, tylko taki wlasciciel nie potrzebuje opomiarowania czyli cieplomierza!!Chyba,ze chce sam skontrolowac jakosc dostarczanago gazu?:confused:Tzn jego wydajnosc w przeliczeniu na GJ.
    Gonia i ja milismy na mysli wspolnoty majace wspolny system grzewczy i wspolne zrodlo dostaw energii cieplnej.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja miałam na myśli takie wspólnoty jak moja, czyli w nieruchomości nie ma jednolitego systemu grzewczego, tylko 3 lokale są podłączone do sieci CO, bez opomiarowania (wykonane za własne pieniądze) reszta 7 lokali ma różny system ogrzewania. W takim przypadku samo ocieplenie budynku, oprócz ładnego efektu estetycznego, nie przyniesie oszczędności na kosztach CO.
    Czy zgodzicie się ze mną?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ja się nie zgodzę, bo skoro właściciele po ociepleniu dostają mniejsze rachunki za gaz użyty do ogrzewania to efekty są.
    Mniej ciepła ucieka przez ściany to mniej go tracisz na dogrzewanie.
    To tak jak z ubrankiem - więcej założysz to mniej ciepła ucieknie a i spocić się można:smile:
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie czytałeś mojego postu, odpowiadasz nie na temat.
    Tak na marginesie, można się spocić, ściany tez się pocą, potem tylko grzybek.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przez ściany zewnętrzne ucieka ok. 20-30% traconego ciepła w budynkach mieszkalnych: http://www.muratorplus.pl/images/rys1(8).jpg
    Jeżeli ograniczysz te straty dzięki ociepleniu ścian, efekty na pewno będą pozytywne.
    Wystarczy porównać komfort cieplny mieszkań i koszty ogrzewania w nowych budynkach (ocieplonych) i tych z lat 1960-1990 (nieocieplonych).
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano marca 2010
    Straty ciepła występują we wszystkich budynkach, niezależnie od rodzaju ogrzewania. Korzyści z ocieplenia też odczują wszyscy.
    Oczywiście, korzyści będą większe, jeśli nie poprzestaniesz tylko na ociepleniu ścian.
    Różne działania termomodernizacyjne mają różną efektywność, zatem ich opłacalność też jest różna. Ale jest. Zwłaszcza, jeśli wspólnota skorzysta z kredytu z premią termo.

Twoje wątpliwości powinien rozwiać audyt energetyczny.
    Na jego podstawie wspólnota może wybrać przedsięwzięcia najbardziej opłacalne przy założonych nakładach.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jednak w Waszej sytuacji może być problem z uzyskaniem zgody gminy, która jako większościowy udziałowiec pokryłaby większość kosztów.
    Akurat w tym wyjątkowym przypadku problemu gminy nie ma. Te dwa wykupione lokale mają ponad 20 % głosów.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przeczytajcie mój post sprzed godziny. Proszę o odpowiedź na konkretna sytuacje.:confused:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] gonia:[/cite] reszta 7 lokali ma różny system ogrzewania.
    20-30% ucieka przez ściany, nie wiem jak regulowane jest CO z sieci,
    ale ta siódemka właścicieli odczuje różnicę w rachunkach.
    Audyt energetyczny potwierdzi oszczędności.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Akurat w tym wyjątkowym przypadku problemu gminy nie ma. Te dwa wykupione lokale mają ponad 20 % głosów.
    ...jeżeli zostanie zgłoszone żądanie głosowania metodą 1 właściciel = 1 głos.
    [cite] gonia:[/cite]Przeczytajcie mój post sprzed godziny. Proszę o odpowiedź na konkretna sytuacje.
    OK: NIE ZGADZAM SIĘ z Tobą.
    Wydawało mi się, że to wynika jednoznacznie z moich postów.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To proszę, o konkrety.
    Jak odbije się korzystnie na opłatach za CO, czy będą mniejsze?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    jak reguluje rachunki ta reszta 7 lokali z różnym systemem ogrzewania?
    komu płacą?
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Jarek69:[/cite]
    [cite] gonia:[/cite] reszta 7 lokali ma różny system ogrzewania.
    20-30% ucieka przez ściany, nie wiem jak regulowane jest CO z sieci,
    ale ta siódemka właścicieli odczuje różnicę w rachunkach.
    Audyt energetyczny potwierdzi oszczędności.
    Ta 7 właścicieli, którzy ogrzewają mieszkanie za pomocą pieców na węgiel?, czyli w rachunkach za węgiel?(mniej spalą?) a my mający CO? bez podzielników, kto nam uwzględni przykręcone grzejniki? w kotłowni to będzie widać? (kotłownia we władaniu ADM,choć należy do wspólnoty obok, ADM to również nasz administrator, który chce to zrobić bez audytu)
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A sądzisz, że wzrosną? :shocked:
    Nie znam Twojego budynku. Nie jestem audytorem.
    Już Ci pisałem - na takie pytania odpowiedź dostaniesz w audycie.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "Ocieplenie zewnętrznych przegród budowlanych (ścian, dachu, stropodachu) daje obniżenie zużycia ciepła w stosunku do stanu poprzedniego o 10-25%."
    Źródło: http://termodom.pl/modernizuj/informacje_podstawowe
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ta 7 właścicieli zapłaci mniej za węgiel, którego mniej spalą. Dla mnie to oczywiste.

Mniejszą ilość zużytego ciepła z sieci można z czasem zweryfikować sprawdzając zużycia okresowe podlicznika ciepła
    z kotłowni dla tej tylko grupy, która w budynku korzysta z kotłowni i na tej podstawie jest pewnie rozliczana.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie, nie wzrosną.
    Widzę, że na zebraniu rocznym, które ma odbyć się w poniedziałek, też kierownika ADM, ani właścicieli nie przekonam, że samo ocieplenie budynku, w którym nie ma jednolitego systemu grzewczego nie da oszczędności energii cieplnej.
    Będziemy pokrzywdzeni, ponieważ wspólnota, która z nami sąsiaduje i w jej zasobach jest kotłownia którą zawładnął ADM, nie będzie ocieplana, bo jest zadłużona. Kierownik ADM też mówi tak jak jarek 69, czy lepiej w kożuchu, czy bez.:angry:
    Wydamy pieniądze i będziemy mieć nową elewację. FAJNIE
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dodam jeszcze, co byś owner powiedział na taką wypowiedź burmistrza miasta cyt,,Wspólnoty mieszkaniowe znajdują się w zasobach komunalnych"
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zaproponuj:
    -audyt
    -montaż podlicznika ciepła (jeśli go nie ma) z kotłowni do budynku
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Może inaczej: udowodnij, że oprócz nowej elewacji nie odniesiecie żadnych korzyści cieplnych.
    Jeśli nas przekonasz, to łatwiej Ci pójdzie na zebraniu...
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie odniesiemy żadnych korzyści dlatego, że będzie to tylko ładniej.
    Budynek stary z 52 roku,różna grubość murów, brak jednolitego systemu grzewczego, część właścicieli nie ogrzewa w zimie pokoi( noszenie z komórki węgla i drzewa, a ludzie wiekowi).
    Wykonanie ocieplenia przez ADM, kierownik ADM w tej inwestycji jako nasz administrator, kierownik budowy i inspektor nadzoru w jednej osobie. Ludzie wykonujący to są zatrudniani z urzędu pracy na roboty interwencyjne(młodzi niedoświadczeni, ale bardzo tanio wychodzi)
    ADM dostawca ciepła, nie mający zamiaru rozliczać się z zaliczek na CO.
    Brak pieniędzy na sfinansowanie inwestycji(spłata kredytu zaciągniętego na remont kominów)
    Kierownik ADM z wykształcenia rolnik.
    we wspólnotach, które zgodziły się na ocieplenie przez ADM, w tych wspólnotach ocieplone zostały tylko 3 ściany, 4 została zostawiona nie dokończona na zimę w 5 budynkach wspólnot.
    Brak kosztorysów, po prostu zakupiony styropian, który według kierownika na opakowaniu ma wszystkie parametry i nie potrzeba nabijać kasy głupim audytorom.
    Czy to wystarczy?
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    I zapytam, czy to owner jako zarządca wyraziłbyś zgodę?
  • Opcje
    StaraOchotaStaraOchota Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli remont elewacji ma polegać na zbijaniu tynków i kładzeniu nowych to tymbardziej opłaca się dołożyć ocieplenie. Koszt wyniesie dodatkowo nie więcej niż 25% a efekt będzie od następnego sezonu grzewczego. Wszyscy mieszkańcy wydawać będą corocznie o co najmniej 25% mniej na ogrzewanie. I nawet w nieogrzewanych pokojach będzie wyraźnie cieplej.
    Trzeba uzyskać od wykonawcy (najlepiej kilku) oferty na różne opcje modernizacji.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przykro mi, ale nie o to chodzi.
    Wiem na czym polega modernizacja, czy termomodernizacja. jakie są jej zalety i korzyści.
    Pytam, czy jeżeli zarząd nie ma o tym pojęcia, a administrator oszukuje,bo wykona to sam to co wtedy?
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Szkoda, że nie mam odpowiedzi.
    Odezwę się w poniedziałek wieczorem, po zebraniu, będzie więcej szczegółów.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przecież odpowiedzi w tym wątku jest już sporo.
    Odnoszę wrażenie, że Ty oczekujesz wyłącznie potwierdzenia swoich racji, a nie przedstawienia przez nas swoich opinii.
    Kto chciał, to się wypowiedział. Chyba wszyscy za tym, że ocieplenie daje korzyści wszystkim mieszkańcom, niezależnie od sposobu ogrzewania lokalu.
    Ty masz odmienne zdanie, ale używasz argumentów nie na temat. To, że macie kiepskiego administratora, że nie masz zaufania do niego i do rzetelności wykonawców, to jedna rzecz, a druga to odpowiedź na Twoje pytania.

Jedyne wyjście - pozyskać poparcie większości, zmienić administratora wraz z zarządem i samodzielnie decydować w sprawach remontów, modernizacji itp.
    Ale tego za Ciebie nie zrobimy...
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wiem na czym polega modernizacja, czy termomodernizacja. jakie są jej zalety i korzyści.
    Czyli zgadzasz sie z nami,ze generalnie ocieplanie budynkow daje oszczednosci w zuzyciu energii cieplnej.
    Pytam, czy jeżeli zarząd nie ma o tym pojęcia, a administrator oszukuje,bo wykona to sam to co wtedy?
    Zarzad nie musi miec o tym pojecia!Od tego sa fachowcy i mozna z ich rady i opini skorzystac.Przyjmujac nawet,ze masz racje odn. administratora (bo to tylko nie udowodnione zalozenie) to ten fakt nie ma wplywu na to czy i jakie oszczednosci faktycznie daje ocieplenie budynku.
    Ty jak to sie potocznie mowi "mieszsz jablka z gruszkami"
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja też uważam, że są od tego fachowcy i koniecznie należy z ich opinii skorzystać. Administrator nie chce korzystać z opinii, czy rad fachowców, twierdząc, że ,,jest to nabijanie kasy głupim audytorom"
    Co do administratora, to nie jest moje założenie(przeważnie mam do ludzi zaufanie), to jest fakt udowodniony(brak rozliczeń CO od 2006r do obecnej chwili).
    Fakt, że administrator jest zakładem budżetowym, władającym kotłownią, nie rozliczającym się z CO, świadczy o tym, że dla nas mających CO bez podzielników, nie przyniesie korzyści, jestem na dzień dzisiejszy przekonana.
    Przyniesie to korzyści tym lokalom, którzy palą w piecach(to fakt), spalą mniej, ogrzeją się też od nas.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.