Koszt elewacji
manasta
Użytkownik
Witam,
czy ktoś może orientuję się jaka jest procedura przeprowadzenia remontu elewacji kamienicy?
Wczoraj na zebraniu wspólnota została poinformowana, że aby przeprowadzić taki remont trzeba najpierw zapłacić za projekt, który kosztuje aż ponad 5 tys zł i dopiero z tym projektem wspólnota może ubiegać się o kredyt na remont elewacji. Kamienica nie jest zabytkiem.
Pozdrawiam
czy ktoś może orientuję się jaka jest procedura przeprowadzenia remontu elewacji kamienicy?
Wczoraj na zebraniu wspólnota została poinformowana, że aby przeprowadzić taki remont trzeba najpierw zapłacić za projekt, który kosztuje aż ponad 5 tys zł i dopiero z tym projektem wspólnota może ubiegać się o kredyt na remont elewacji. Kamienica nie jest zabytkiem.
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Co to za remont? Czy to termomodernizacja?
Remont ma polegać na zrobieniu nowej elewacji, a więc zbicie starych tynków, położenie nowych i pomalowanie kamienicy, wymiana rynien itp.
Nie wiem czy ociepla się stare kamienice, ale chyba nie, więc to chyba nie będzie termomodernizacja.
Jeśli to nie jest zabytek, powinniście się zastanowić nad ociepleniem. Koszt będzie wyższy, ale potem zaoszczędzicie na kosztach ogrzewania.
Jednak w Waszej sytuacji może być problem z uzyskaniem zgody gminy, która jako większościowy udziałowiec pokryłaby większość kosztów.
cytuję : "Stare kamienice, których grubość murów przekracza 40 cm, nie wymagają ocieplenia, niezależnie od wystroju, ponadto wyłączone są z obowiązku wykonania audytu energetycznego."
i jest cieplej niż było przed remontem.
Jeżeli lokale są opomiarowane(a w tym przypadku myślę, że nie), to trudno spodziewać się oszczędności.
Jeżeli lokale są opomiarowane, to pewnie tak.
Z postu manasta nic konkretnego nie wynika.:sad:
IJezeli tak to masz racje,ja rowniez uwzam ,i wtedy kazdy na zasadzie " odkreca na "full"!!
Tyle tylko,ze taka idiotyczna filozofia w efekcie i tak prowadzi do jeszcze wiekszego zuzycia!
*niektorzy nawet otwieraja okna bo im za cieplo!!!
ale nie w przypadku budynku z indywidualnym systemem ogrzewania.
Gonia i ja milismy na mysli wspolnoty majace wspolny system grzewczy i wspolne zrodlo dostaw energii cieplnej.
Czy zgodzicie się ze mną?
Mniej ciepła ucieka przez ściany to mniej go tracisz na dogrzewanie.
To tak jak z ubrankiem - więcej założysz to mniej ciepła ucieknie a i spocić się można
Tak na marginesie, można się spocić, ściany tez się pocą, potem tylko grzybek.
Jeżeli ograniczysz te straty dzięki ociepleniu ścian, efekty na pewno będą pozytywne.
Wystarczy porównać komfort cieplny mieszkań i koszty ogrzewania w nowych budynkach (ocieplonych) i tych z lat 1960-1990 (nieocieplonych).
Oczywiście, korzyści będą większe, jeśli nie poprzestaniesz tylko na ociepleniu ścian.
Różne działania termomodernizacyjne mają różną efektywność, zatem ich opłacalność też jest różna. Ale jest. Zwłaszcza, jeśli wspólnota skorzysta z kredytu z premią termo.
Twoje wątpliwości powinien rozwiać audyt energetyczny.
Na jego podstawie wspólnota może wybrać przedsięwzięcia najbardziej opłacalne przy założonych nakładach.
ale ta siódemka właścicieli odczuje różnicę w rachunkach.
Audyt energetyczny potwierdzi oszczędności.
Wydawało mi się, że to wynika jednoznacznie z moich postów.
Jak odbije się korzystnie na opłatach za CO, czy będą mniejsze?
komu płacą?
Nie znam Twojego budynku. Nie jestem audytorem.
Już Ci pisałem - na takie pytania odpowiedź dostaniesz w audycie.
Źródło: http://termodom.pl/modernizuj/informacje_podstawowe
Mniejszą ilość zużytego ciepła z sieci można z czasem zweryfikować sprawdzając zużycia okresowe podlicznika ciepła
z kotłowni dla tej tylko grupy, która w budynku korzysta z kotłowni i na tej podstawie jest pewnie rozliczana.
Widzę, że na zebraniu rocznym, które ma odbyć się w poniedziałek, też kierownika ADM, ani właścicieli nie przekonam, że samo ocieplenie budynku, w którym nie ma jednolitego systemu grzewczego nie da oszczędności energii cieplnej.
Będziemy pokrzywdzeni, ponieważ wspólnota, która z nami sąsiaduje i w jej zasobach jest kotłownia którą zawładnął ADM, nie będzie ocieplana, bo jest zadłużona. Kierownik ADM też mówi tak jak jarek 69, czy lepiej w kożuchu, czy bez.
Wydamy pieniądze i będziemy mieć nową elewację. FAJNIE
-audyt
-montaż podlicznika ciepła (jeśli go nie ma) z kotłowni do budynku
Jeśli nas przekonasz, to łatwiej Ci pójdzie na zebraniu...
Budynek stary z 52 roku,różna grubość murów, brak jednolitego systemu grzewczego, część właścicieli nie ogrzewa w zimie pokoi( noszenie z komórki węgla i drzewa, a ludzie wiekowi).
Wykonanie ocieplenia przez ADM, kierownik ADM w tej inwestycji jako nasz administrator, kierownik budowy i inspektor nadzoru w jednej osobie. Ludzie wykonujący to są zatrudniani z urzędu pracy na roboty interwencyjne(młodzi niedoświadczeni, ale bardzo tanio wychodzi)
ADM dostawca ciepła, nie mający zamiaru rozliczać się z zaliczek na CO.
Brak pieniędzy na sfinansowanie inwestycji(spłata kredytu zaciągniętego na remont kominów)
Kierownik ADM z wykształcenia rolnik.
we wspólnotach, które zgodziły się na ocieplenie przez ADM, w tych wspólnotach ocieplone zostały tylko 3 ściany, 4 została zostawiona nie dokończona na zimę w 5 budynkach wspólnot.
Brak kosztorysów, po prostu zakupiony styropian, który według kierownika na opakowaniu ma wszystkie parametry i nie potrzeba nabijać kasy głupim audytorom.
Czy to wystarczy?
Trzeba uzyskać od wykonawcy (najlepiej kilku) oferty na różne opcje modernizacji.
Wiem na czym polega modernizacja, czy termomodernizacja. jakie są jej zalety i korzyści.
Pytam, czy jeżeli zarząd nie ma o tym pojęcia, a administrator oszukuje,bo wykona to sam to co wtedy?
Odezwę się w poniedziałek wieczorem, po zebraniu, będzie więcej szczegółów.
Odnoszę wrażenie, że Ty oczekujesz wyłącznie potwierdzenia swoich racji, a nie przedstawienia przez nas swoich opinii.
Kto chciał, to się wypowiedział. Chyba wszyscy za tym, że ocieplenie daje korzyści wszystkim mieszkańcom, niezależnie od sposobu ogrzewania lokalu.
Ty masz odmienne zdanie, ale używasz argumentów nie na temat. To, że macie kiepskiego administratora, że nie masz zaufania do niego i do rzetelności wykonawców, to jedna rzecz, a druga to odpowiedź na Twoje pytania.
Jedyne wyjście - pozyskać poparcie większości, zmienić administratora wraz z zarządem i samodzielnie decydować w sprawach remontów, modernizacji itp.
Ale tego za Ciebie nie zrobimy...
Ty jak to sie potocznie mowi "mieszsz jablka z gruszkami"
Co do administratora, to nie jest moje założenie(przeważnie mam do ludzi zaufanie), to jest fakt udowodniony(brak rozliczeń CO od 2006r do obecnej chwili).
Fakt, że administrator jest zakładem budżetowym, władającym kotłownią, nie rozliczającym się z CO, świadczy o tym, że dla nas mających CO bez podzielników, nie przyniesie korzyści, jestem na dzień dzisiejszy przekonana.
Przyniesie to korzyści tym lokalom, którzy palą w piecach(to fakt), spalą mniej, ogrzeją się też od nas.