Grzejniki CO.

uzumakinarutouzumakinaruto Użytkownik
Witam Serdecznie mam do Państwa pytanie i proszę o pomoc. Jestem właścicielem mieszkania we Wspólnocie mieszkaniowej ,chcę wymienić grzejniki CO. Nie ma w tej sprawie uchwały w regulaminie Wspólnoty, co należy do części wspólnej a co nie. Co mówią na to przepisy? Czy za wymianę grzejników obciążyć wspólnotę, czy muszę te koszty ponieść sam??

Komentarze

• Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przepisy nie mówią wiele, ale było sporo spraw w sądach.
    Na ingerowanie we wspólny system grzejny potrzebna jest zgoda wspólnoty mieszkaniowej.
    Zapotrzebowanie na wymaganą moc grzewczą mieszkania nie może ulec zmianie po wymianie grzejników, stąd konieczne jest, aby wspólnota mieszkaniowa określiła parametry nowego grzejnika do wymiany.
    Proszę skierować zapytanie do zarządu wspólnoty w sprawie wymiany grzejników i podać powód, dla której ta wymiana jest konieczna.
    Zasady wymiany grzejników i ponoszenia kosztów powinny zostać uregulowane jednoznacznie w uchwale wspólnoty.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] Jarek69:[/cite]
    Zasady wymiany grzejników i ponoszenia kosztów powinny zostać uregulowane jednoznacznie w uchwale wspólnoty.
    Regulacje w zakresie ponoszenia kosztów nie mają znaczenia, albo coś jest, albo nie jest częścią wspólną.
    Moim zdaniem grzejniki stanowią część wspólną przy jednolitym systemie ogrzewania.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    jadharwajadharwa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam.Co oznacza jednolity system ogrzewania?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jednolity system ogrzewania oznacza, że urządzenia i instalacja służy do ogrzewania poszczególnych lokali
    oraz całego budynku i służy wszystkim właścicielom lokali.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Jarek69:[/cite]konieczne jest, aby wspólnota mieszkaniowa określiła parametry nowego grzejnika do wymiany.
    Tak się głośno zastanawiam, dlaczego to niby konieczne jest, aby wspólnota mieszkaniowa określiła parametry nowego grzejnika do wymiany? Określić (czytaj: narzucić) parametry, to znaczy wziąć odpowiedzialność za poprawność doboru i wszystkie inne aspekty, które się z tym wiążą. W mojej opinii, to właściciel lokalu powinien zadbać o to, żeby zostały zamontowane właściwe urządzenia. Jeśli sam nie potrafi tego określić, to niech na swój koszt wynajmie kogoś, kto mu to zrobi.

Dajmy na to, mój sąsiad postanowił sobie wymienić stare grzejniki żeliwne członowe na nowe, stalowe płytowe. Kto ma mu określić parametry? Ja, zarządca obiektu, członek zarządu, administrator, czy może inny nasz sąsiad z parteru? A jeśli mój sąsiad postanowi przebudować sobie lokal, to też wspólnota ma mu wydać warunki techniczne przebudowy i jeszcze to zaprojektować?

Pozdrawiam.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    w sytuacji gdy budynek posiada projekt C.O. to zawiera on dane o zapotrzebowaniu na ciepło każdego pomieszczenia z doborem grzejników, więc sprawa prosta i zarządca jest wstanie wskazać te parametry dla pomieszczeń lokalu. tu się chyba zgadzamy.

Wersja gorsza i powszechna to taka gdy budynek z jednolitym systemem nie ma opracowanego projektu instalacji C.O.
    Na kim miałby spoczywać obowiązek wskazania warunków technicznych wymiany grzejnika, jak nie na zarządcy lub właścicielu (czytaj zarządzie) tej wspólnej instalacji. Nie chcemy przecież, żeby pobierana moc cieplna przez sąsiada była 2 razy większa niż dotychczas. Jego opłaty za C.O.od m2 nie ulegną zmianie, więc większe koszty zapłacą inni sąsiedzi. Co napisałbyś takiemu sąsiadowi ? Odesłał do projektanta?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeżeli grzejniki stanowią część wspólną, to obowiązek ich wymiany spoczywa na wspólnocie ( w tym dobór parametrów).
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    # uzumakinaruto nie wyjaśnił dlaczego chce je wymienić.

Wspólnota wymienia je gdy są uszkodzone, a tutaj sąsiad np. remontuje mieszkanie
    i chce wywalić stare żeliwniaki (są sprawne ale nieestetyczne) a wspólnota nie ma projektu instalacji.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jestem tego samego zdania, co Jarek69.

Należy tu wyraźnie rozdzielić dwie sytuacje: konieczność wymiany spowodowana np. złym stanem technicznym oraz chęć wymiany przez właściciela spowodowana np. względami estetycznymi.

Jeśli mamy pierwszy przypadek, to w pełni zgadzam się z opinią Zarządcy. Nie widzę natomiast powodu, dla którego to ja miałbym dobierać sąsiadowi grzejniki, albo ponosić koszty takiego doboru i określania parametrów tylko dlatego, że obecne urządzenia nie będą pasowały sąsiadowi do nowego wystroju.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    jadharwajadharwa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Do zarzadcy-W majej nieruchomości jest piec gazowy wspólny /18 likali o róznej powierzchni-od 46m2 do 60,5m2/.w tych lokalach 3 lokatorów ma standardowa ilość grzejników/zeberkowych-zeliwnych/Sa lokale w których jest zwiekszona ilośc zeberek i grzejniki nowe nie zeberkowe.Jak chciałabym dodac zeberek musze je kupic ,zgłosić w/w fakt zarzadcy i na swoj koszt naprawic zawór itp.Wszyscy płacimy jednakowa cene za m2.Czy taki system jest jednolity?Koszty co sa kosztami nieruchomosci wspólnej czy lokalu?Sa tez korytarze i 2 suszrnie.Za wszystko płacimy od m2 lokalu nie udziałem.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Niebawem cały system ogrzewania zostanie u Was rozregulowany, w efekcie niektóre lokale pozostaną niedogrzane, być może już to nastąpiło , skoro chce Pan dołożyć grzejniki. Wspólnota mieszkaniowa powinna to uporządkować, odtworzyć dokumentację (lub zlecić sporządzenie nowej).
    Przy jednolitym systemie ogrzewania takie ingerencje wymagają zgody wspólnoty, proszę to zgłosić zarządcy, choć uważam, że to są tymczasowe rozwiązania.
  • Opcje
    uzumakinarutouzumakinaruto Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziekuję Serdecznie za Wszystkie odpowiedzi ,były bardzo Pomocne, do następnego razu POZDRAWIAM SERDECZNIE:smile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.