Grzejniki CO.
uzumakinaruto
Użytkownik
Witam Serdecznie mam do Państwa pytanie i proszę o pomoc. Jestem właścicielem mieszkania we Wspólnocie mieszkaniowej ,chcę wymienić grzejniki CO. Nie ma w tej sprawie uchwały w regulaminie Wspólnoty, co należy do części wspólnej a co nie. Co mówią na to przepisy? Czy za wymianę grzejników obciążyć wspólnotę, czy muszę te koszty ponieść sam??
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Na ingerowanie we wspólny system grzejny potrzebna jest zgoda wspólnoty mieszkaniowej.
Zapotrzebowanie na wymaganą moc grzewczą mieszkania nie może ulec zmianie po wymianie grzejników, stąd konieczne jest, aby wspólnota mieszkaniowa określiła parametry nowego grzejnika do wymiany.
Proszę skierować zapytanie do zarządu wspólnoty w sprawie wymiany grzejników i podać powód, dla której ta wymiana jest konieczna.
Zasady wymiany grzejników i ponoszenia kosztów powinny zostać uregulowane jednoznacznie w uchwale wspólnoty.
Moim zdaniem grzejniki stanowią część wspólną przy jednolitym systemie ogrzewania.
oraz całego budynku i służy wszystkim właścicielom lokali.
Dajmy na to, mój sąsiad postanowił sobie wymienić stare grzejniki żeliwne członowe na nowe, stalowe płytowe. Kto ma mu określić parametry? Ja, zarządca obiektu, członek zarządu, administrator, czy może inny nasz sąsiad z parteru? A jeśli mój sąsiad postanowi przebudować sobie lokal, to też wspólnota ma mu wydać warunki techniczne przebudowy i jeszcze to zaprojektować?
Pozdrawiam.
Wersja gorsza i powszechna to taka gdy budynek z jednolitym systemem nie ma opracowanego projektu instalacji C.O.
Na kim miałby spoczywać obowiązek wskazania warunków technicznych wymiany grzejnika, jak nie na zarządcy lub właścicielu (czytaj zarządzie) tej wspólnej instalacji. Nie chcemy przecież, żeby pobierana moc cieplna przez sąsiada była 2 razy większa niż dotychczas. Jego opłaty za C.O.od m2 nie ulegną zmianie, więc większe koszty zapłacą inni sąsiedzi. Co napisałbyś takiemu sąsiadowi ? Odesłał do projektanta?
Wspólnota wymienia je gdy są uszkodzone, a tutaj sąsiad np. remontuje mieszkanie
i chce wywalić stare żeliwniaki (są sprawne ale nieestetyczne) a wspólnota nie ma projektu instalacji.
Należy tu wyraźnie rozdzielić dwie sytuacje: konieczność wymiany spowodowana np. złym stanem technicznym oraz chęć wymiany przez właściciela spowodowana np. względami estetycznymi.
Jeśli mamy pierwszy przypadek, to w pełni zgadzam się z opinią Zarządcy. Nie widzę natomiast powodu, dla którego to ja miałbym dobierać sąsiadowi grzejniki, albo ponosić koszty takiego doboru i określania parametrów tylko dlatego, że obecne urządzenia nie będą pasowały sąsiadowi do nowego wystroju.
Pozdrawiam.
Przy jednolitym systemie ogrzewania takie ingerencje wymagają zgody wspólnoty, proszę to zgłosić zarządcy, choć uważam, że to są tymczasowe rozwiązania.