Głosowanie nad "Sprawozdaniem finansowym za rok ubiegły "

joseph11joseph11 Użytkownik
Witam.
Proszę o wyczerpującą odpowiedź:
1./ Czy głosowanie nad udzieleniem absolutorium podczas zebrania rocznego , powinno dotyczyć Zarządcy , czy Zarządu?
( Nasza wspólnota powierzyła zarządzanie wspólnotą zgodnie z art. 18 ust. 1 licencjowanemu Zarządcy spoza wspówłaścicieli nieruchomości).
2./ Czym będzie skutkowało nie przyjęcie sprawozdania finansowego za ubiegły rok?
Dziękuję i pozdrawiam.

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    1. Zarządcy. Podstawa prawna: art. 29.2 uwl
    2. Bezpośrednio - niczym.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Może należałoby postawić pytanie: czym skutkuje zatwierdzenie sprawozdania finansowego przez właścicieli lokali.
    Moim zdaniem ma doniosły skutek, ponieważ rozliczenia sporządzane na jego podstawie są obowiązujące we wspólnocie, o ile:

1) poszczególne elementy sprawozdania pozostają bez związku z czynnościami naruszającymi bezwzględnie obowiązujące przepisy prawa (np. wykazanie w nim jako kosztów zarządu nieruchomością wspólną, koszty remontu lokali stanowiących odrębne nieruchomości),
    2) dane wykazane w sprawozdaniu są prawdziwe.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    joseph11joseph11 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Do Zarządcy.
    Czym skutkuje zatwierdzenie sprawozdania finansowego jest raczej logiczne.
    Ale nas jako właścicieli mieszkań interesuje czym będzie skutkowało nie przyjęcie sprawozdania finansowego , sporządzonego przez Zarządcę. A jest w nim wiele nieprawidłowości.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano marca 2010
    A skąd wiecie, że są tam nieprawidłowości?
    Robiłem wiele sprawozdań i czasami zarzucano mi nieprawidłowości.
    Były to zarzuty mniej lub bardziej bzdurne.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mnie też zarzuca się nieprawidłowości, choć obecny zarząd nie przyjął ode mnie żadnych dokumentów wspólnoty, musiałam je złożyć do archiwum. Jest nawet doniesienie na policję, jako bym ukradła pieniądze wspólnoty. To dopiero głupoty.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Robiłem wiele sprawozdań i czasami zarzucano mi nieprawidłowości.
    Były to zarzuty mniej lub bardziej bzdurne.
    Niestety tzw." poczta pantoflowa" b. czesto prowadzi do powstawania takich opinii dot. zarowno pracy Zarzadcy jak i Zarzadu.Jest to szczegolnie uciazliwe w duzych i b. duzych(pow. 100 wlascicieli)wspolnotach.Niestety nie ma sposobu aby skutecznie takie zarzuty w okresach pomiedzy zebraniami wyjasniac...a na zebraniach czesto nie ma wlasnie tych ,ktorzy je pracowicie kolportowali.
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie przyjęcie sprawozdania finansowego - hmm może utrudnić windykację należności. Ale tylko utrudnić a nie uniemożliwić - w końcu sąd rozstrzygnie kwestię prawidłowości sprawozdania...
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] warta:
    Niestety tzw." poczta pantoflowa" b. czesto prowadzi do powstawania takich opinii dot. zarowno pracy Zarzadcy jak i Zarzadu.Jest to szczegolnie uciazliwe w duzych i b. duzych(pow. 100 wlascicieli)wspolnotach.

I niestety dlatego bardziej ambitni i wartościowi ludzie uciekają z tego zawodu.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A szkoda, bo w małych miasteczkach jak u nas jest monopol gminy w zarządzaniu, jest duże zapotrzebowanie na dobrych zarządców
    Wspólnoty małe, po jednym bloku 3 klatkowym, lub jak w moim przypadku 1 klatka, ludzie starsi, nie mający wiedzy, chętnie płacą, chcą mieszkać lepiej, ale cóż wszystko i tak wraca do gminy.
    Kiedy będzie inaczej, kto weźmie się za porządkowanie gmin? Co z tego, że zakłady budżetowe nie mają licencjonowanych zarządców, w ich statutach nie ma zarządzania ani administrowania wspólnotami, robią to,często na zebraniach mówią źle o tych wspólnotach, które mają zarządy właścicielskie, straszą, nie ma kar dla gmin.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    I niestety dlatego bardziej ambitni i wartościowi ludzie uciekają z tego zawodu.
    Zarzadco: na cale szczesci znam jednak wielu,ktorzy jeszcze pozostali ale latwa praca to nie jest.Najgorsza jest chorobliwa moim zdaniem podejrzliwosc wielu wlas.
    lokali dot. tzw ubocznych dochodow zarzadcy kosztem wspolnoty.Byc mo ze zdazaja sie takie sytuacje ale ja osobiscie raz spotkalem sie z takim przypadkiem i dot. zarzadcy "molocha"-starego MZBM.
    .Opowiadano mi tez historie TBS gdzie faktycznie takie sprawy doprowadzily do zwolnienia cale"gory".Dokumentow nie mialem w reku,wiec nie moge na 100% twierdzic ,ze tam byly faktycznie kanty.
    Jednak uogolnianie takich opinii prowadzi wlasnie do tego o czym piszesz,czyli "wylewa sie dziecko z kapiela!":sad:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.