Głosowanie nad "Sprawozdaniem finansowym za rok ubiegły "
joseph11
Użytkownik
Witam.
Proszę o wyczerpującą odpowiedź:
1./ Czy głosowanie nad udzieleniem absolutorium podczas zebrania rocznego , powinno dotyczyć Zarządcy , czy Zarządu?
( Nasza wspólnota powierzyła zarządzanie wspólnotą zgodnie z art. 18 ust. 1 licencjowanemu Zarządcy spoza wspówłaścicieli nieruchomości).
2./ Czym będzie skutkowało nie przyjęcie sprawozdania finansowego za ubiegły rok?
Dziękuję i pozdrawiam.
Proszę o wyczerpującą odpowiedź:
1./ Czy głosowanie nad udzieleniem absolutorium podczas zebrania rocznego , powinno dotyczyć Zarządcy , czy Zarządu?
( Nasza wspólnota powierzyła zarządzanie wspólnotą zgodnie z art. 18 ust. 1 licencjowanemu Zarządcy spoza wspówłaścicieli nieruchomości).
2./ Czym będzie skutkowało nie przyjęcie sprawozdania finansowego za ubiegły rok?
Dziękuję i pozdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
2. Bezpośrednio - niczym.
Moim zdaniem ma doniosły skutek, ponieważ rozliczenia sporządzane na jego podstawie są obowiązujące we wspólnocie, o ile:
1) poszczególne elementy sprawozdania pozostają bez związku z czynnościami naruszającymi bezwzględnie obowiązujące przepisy prawa (np. wykazanie w nim jako kosztów zarządu nieruchomością wspólną, koszty remontu lokali stanowiących odrębne nieruchomości),
2) dane wykazane w sprawozdaniu są prawdziwe.
Czym skutkuje zatwierdzenie sprawozdania finansowego jest raczej logiczne.
Ale nas jako właścicieli mieszkań interesuje czym będzie skutkowało nie przyjęcie sprawozdania finansowego , sporządzonego przez Zarządcę. A jest w nim wiele nieprawidłowości.
Robiłem wiele sprawozdań i czasami zarzucano mi nieprawidłowości.
Były to zarzuty mniej lub bardziej bzdurne.
I niestety dlatego bardziej ambitni i wartościowi ludzie uciekają z tego zawodu.
Wspólnoty małe, po jednym bloku 3 klatkowym, lub jak w moim przypadku 1 klatka, ludzie starsi, nie mający wiedzy, chętnie płacą, chcą mieszkać lepiej, ale cóż wszystko i tak wraca do gminy.
Kiedy będzie inaczej, kto weźmie się za porządkowanie gmin? Co z tego, że zakłady budżetowe nie mają licencjonowanych zarządców, w ich statutach nie ma zarządzania ani administrowania wspólnotami, robią to,często na zebraniach mówią źle o tych wspólnotach, które mają zarządy właścicielskie, straszą, nie ma kar dla gmin.
lokali dot. tzw ubocznych dochodow zarzadcy kosztem wspolnoty.Byc mo ze zdazaja sie takie sytuacje ale ja osobiscie raz spotkalem sie z takim przypadkiem i dot. zarzadcy "molocha"-starego MZBM.
.Opowiadano mi tez historie TBS gdzie faktycznie takie sprawy doprowadzily do zwolnienia cale"gory".Dokumentow nie mialem w reku,wiec nie moge na 100% twierdzic ,ze tam byly faktycznie kanty.
Jednak uogolnianie takich opinii prowadzi wlasnie do tego o czym piszesz,czyli "wylewa sie dziecko z kapiela!":sad: