dodatkowe opłaty za garaż ( pomieszczenie przynależne)
enkelman
Użytkownik
Witam! Próbowałem znależć odpowiedź na forum oraz w ustawie o wł. lokali i nic z tego...
Stan faktyczny :
Jest blok mieszkalny podzielony na dwie wspolnoty mieszkaniowe. W pierwszej wspólnoscie mam lokal mieszkalny ( odrębna własność), do którego przynależy garaż znajdujący się w drugiej częsci budynku - będący w drugiej wspólnocie. Od momentu kupna mieszkania z garażem w 2006 r. płacę koszty eksploatacyje w okreśonej wysokości oraz koszty zarządu natomiast wczoraj dostałem od zarządcy zawiadomienie o podjętej uchwale i zmianie wysokości opłat za garaż i "dołożyli mi" do opłat wcześniejszych opłatę za wywóz śmieci... ( za wywóz śmieci już płacę w pierwszej wspólnocie za 2 os.) oraz zaliczkę na CO w pokaźnej kwocie... Nadmieniam, że garaż nie jest wyposażony w CO - jedynie "przechodzi" rura z CO pod samym sufitem...
Moje pytanie jak to "ugryźć"???
Przede wszystkim muszę chyba zobaczyć uchwałę wspólnoty oraz regulamin (jeżeli jest)...Oczywiście nic o teh uchwale nie wiedziałem, nie wiem czy została podjęta w trybie zbierania indywidualnie głosów???
Z góry dziękuje za informację
enkelman
Stan faktyczny :
Jest blok mieszkalny podzielony na dwie wspolnoty mieszkaniowe. W pierwszej wspólnoscie mam lokal mieszkalny ( odrębna własność), do którego przynależy garaż znajdujący się w drugiej częsci budynku - będący w drugiej wspólnocie. Od momentu kupna mieszkania z garażem w 2006 r. płacę koszty eksploatacyje w okreśonej wysokości oraz koszty zarządu natomiast wczoraj dostałem od zarządcy zawiadomienie o podjętej uchwale i zmianie wysokości opłat za garaż i "dołożyli mi" do opłat wcześniejszych opłatę za wywóz śmieci... ( za wywóz śmieci już płacę w pierwszej wspólnocie za 2 os.) oraz zaliczkę na CO w pokaźnej kwocie... Nadmieniam, że garaż nie jest wyposażony w CO - jedynie "przechodzi" rura z CO pod samym sufitem...
Moje pytanie jak to "ugryźć"???
Przede wszystkim muszę chyba zobaczyć uchwałę wspólnoty oraz regulamin (jeżeli jest)...Oczywiście nic o teh uchwale nie wiedziałem, nie wiem czy została podjęta w trybie zbierania indywidualnie głosów???
Z góry dziękuje za informację
enkelman
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Pomieszczenie przynależne do lokalu musi być w tej samej nieruchomości, czyli w tej samej wspólnocie.
Czy garaż nie jest aby odrębnym lokalem, z własną księgą wieczystą?
Wspólnota, w której mieszkasz, nie ma prawa naliczać Ci zaliczek od garażu, położonego w innej wspólnocie, bo to nie leży w jej kompetencjach. Od garażu powinieneś płacić tej drugiej wspólnocie.
Czy jest to ten sam akt notarialny, co mieszkania?
Tak jak widać garaż nie ma osobnej księgi wieczystej. Opłaty nalicza mi wspólnota ( ta druga), w której znajduje się garaż - mieszkanie mam w drugiej części budynku ( pierwsza wspólnota).
Pozdrawiam
enkelman
enkelman, jesteś pewien że to są dwie oddzielne Wspólnoty? W jaki sposób masz określone udziały w nieruchomości wspólnej?