dodatkowe opłaty za garaż ( pomieszczenie przynależne)

enkelmanenkelman Użytkownik
Witam! Próbowałem znależć odpowiedź na forum oraz w ustawie o wł. lokali i nic z tego...

Stan faktyczny :

Jest blok mieszkalny podzielony na dwie wspolnoty mieszkaniowe. W pierwszej wspólnoscie mam lokal mieszkalny ( odrębna własność), do którego przynależy garaż znajdujący się w drugiej częsci budynku - będący w drugiej wspólnocie. Od momentu kupna mieszkania z garażem w 2006 r. płacę koszty eksploatacyje w okreśonej wysokości oraz koszty zarządu natomiast wczoraj dostałem od zarządcy zawiadomienie o podjętej uchwale i zmianie wysokości opłat za garaż i "dołożyli mi" do opłat wcześniejszych opłatę za wywóz śmieci... ( za wywóz śmieci już płacę w pierwszej wspólnocie za 2 os.) oraz zaliczkę na CO w pokaźnej kwocie... Nadmieniam, że garaż nie jest wyposażony w CO - jedynie "przechodzi" rura z CO pod samym sufitem...

Moje pytanie jak to "ugryźć"???

Przede wszystkim muszę chyba zobaczyć uchwałę wspólnoty oraz regulamin (jeżeli jest)...Oczywiście nic o teh uchwale nie wiedziałem, nie wiem czy została podjęta w trybie zbierania indywidualnie głosów???

Z góry dziękuje za informację

enkelman

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W pierwszej wspólnoscie mam lokal mieszkalny ( odrębna własność), do którego przynależy garaż znajdujący się w drugiej częsci budynku - będący w drugiej wspólnocie.
    Niemożliwe.
    Pomieszczenie przynależne do lokalu musi być w tej samej nieruchomości, czyli w tej samej wspólnocie.
    Czy garaż nie jest aby odrębnym lokalem, z własną księgą wieczystą?
    Wspólnota, w której mieszkasz, nie ma prawa naliczać Ci zaliczek od garażu, położonego w innej wspólnocie, bo to nie leży w jej kompetencjach. Od garażu powinieneś płacić tej drugiej wspólnocie.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Napisz, co dokładnie masz napisane w akcie notarialnym na temat garażu.
    Czy jest to ten sam akt notarialny, co mieszkania?
  • Opcje
    enkelmanenkelman Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przepraszam jezeli się niedokładnie wyraziłem... Jest to ten sam akt notarialny przywołam treść - na początku jest opisany lokal mieszkalny a później :" ..... jak również, że jako pomieszczenie przynależne a nabyte na podstawie umowy sprzedaży loklau i użytk. wiecz. z dnia... do przedmiotowego lokalu przynależy garaż znajdujący się w przyziemiu budynku, i które to pomieszczenie nie jest ujawnione w KW. Albowiem w chwili nabywania lokalu i zakładania księgi wieczystej dla lokalu oraz chwili dokonywania wpisu w księdze wieczystej, ogólnie obowiązujące pzrepisy w tym zakresie nie przewidywały ujawnienia takiego pomieszczenia w księdze wieczystej"

Tak jak widać garaż nie ma osobnej księgi wieczystej. Opłaty nalicza mi wspólnota ( ta druga), w której znajduje się garaż - mieszkanie mam w drugiej części budynku ( pierwsza wspólnota).

Pozdrawiam

enkelman
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Skoro garaż jest pomieszczeniem przynależnym do lokalu, to oznacza, że zarówno garaż, jak i lokal znajdują się w tej samej wspólnocie. Czy ta "druga wspólnota"to współwłaściciele garażu wielostanowiskowego?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Z treści aktu wynika że to powinna być jedna Wspólnota. A z opisu wynika że "druga Wspólnota" to jest inna klatka (klatki) z mieszkaniami tego samego bloku. Wygląda na niezły bigos ;-)

enkelman, jesteś pewien że to są dwie oddzielne Wspólnoty? W jaki sposób masz określone udziały w nieruchomości wspólnej?
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    1/ Sprawdź KW swojej nieruchomości. Od tego zacznij.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.