Jaki cieplomierz ?

wartawarta Użytkownik
Nasza wspolnota zdecydowala sie na zakup cieplomierzy.Maja to byc cieplomierze z tzw.ultradzwiekowym pomiernikiem pomiaru.Na rynku jest wiele ofert polskich,sa tez mierniki niemieckie np.Simensa i wiele innych.Czy ktos z Was ma jakies doswiadczenia z tymi urzadzniami.To dla nas potezny wydatek ale mamy dosyc ciaglych sporow dot.sposobu rozliczania ciepla dlatego podjeta zostala uchwala upowazniajaca zarzad do wyboru i zakupu tych urzadzen.Nie chcemy zrobic bledu a opinie uzytkownikow sa z pewnoscia b. miarodanajne anizeli wypowiedzi producentow lub sprzedawcow.

Komentarze

• Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mam doświadczenia z chyba wszystkimi ciepłomierzami, jakie wyprodukowano w UE i nie tylko. Te dostępne na polskim rynku w zasadzie wszystkie są dobre i wszystkie są do siebie podobne pod względem parametrów technicznych (notabene parametry konstrukcyjne są znormalizowane). Dodam jeszcze, że same przetworniki są produkowane przez dwóch, albo trzech wytwórców, zatem pod dwiema różnymi markami może być to samo urządzenie.

Gdybym miał coś poradzić, to - jako patriota - rekomendowałbym produkty polskie, które nie ustępują w niczym wyrobom zagranicznym, a niejednokrotnie je przewyższają jakością.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziekuje za odpowiedz to juz mi wiele pomaga.Pozwole sobie jeszcze troche Cie "pomeczyc"!
    Mamy w sumie wiele ofert.Kierowlismy sie nie tylko cena ale i serwisem,zywotnoscia baterii itp.W zasadzie pozostaly dwie firmy(producenci) jedna to szwajcarska Landys + Gyr(oni sa wykupieni przez Simensa) druga to polski produkt Itron (dawny Actaris).
    Cenowo sa zblizone chociaz te L+G sa o prawie 80 zl tansze i maja dluzsza zywotnosc baterii.
    L+G ma dla nas dodatkowo inny plus:dostawca ma firme niedaleko nas(90km).Zastanawia nas jednak tez to,ze akurat te dwie oferty sa o wiele tansze(ok. 200zl) od pozostalych.Czy to nie jakas wskazowka dot ewent. gorszej jakosci?
    Nasz "pan od techniki" mowi,ze podobno niektore produkty maja klopot z legalizacja po 5 latach.Slyszales cos o tym?
    Moze Ty mozesz podac jakis typ.Mysle,ze to chyba na tym portalu nie zabronione,skoro dyskutuje sie o np.konkretnych bankach.
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    maja dluzsza zywotnosc baterii
    bateria tak czy siak musi być wymieniona po 5 latach wraz z legalizacją.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Witaj Warta.

W mojej opinii oba wymienione przez Ciebie produkty są bardzo dobrej jakości. Zaznaczam jednak, że ten drugi z wymienionych nie jest wcale polski, jak piszesz. Rzeczywiście, wcześniej to był Actaris, ale jeszcze wcześniej, to był niejaki Schlumberger i przywędrował do Polski bodajże z Francji. Co chwilę właściciel się zmienia, tylko adres pozostaje ten sam. :).

Co do legalizacji, to urządzenia każdego producenta miewają kłopoty z legalizacją, jeśli nie dotrzymują projektowanych parametrów. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że podstawową przyczyną takiego stanu jest zła jakość wody w instalacji, która uszkadza elementy przepływomierza. Dotyczy to przede wszystkim przepływomierzy mechanicznych. Ultradźwiękowe - jak powszechnie wiadomo - nie mają elementów ruchomych.

Ja konkretnego typu nie mogę podać, nawet nie dlatego, że jest to zabronione, no bo nie jest. Chodzi o to, że nikt mi nie płaci za promocję i nie ma powodu, abym polecał konkretnego dostawcę. Wiesz, ja to jestem taki, że nawet wycinam metki z ubrań (w przeciwieństwie do niektórych, którzy wyglądają, jak chodzące słupy reklamowe, w dodatku bezpłatne).

Pozdrawiam serdecznie.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziekuje.Mysle,ze chyba sie jednak na Landis+Gir zdecydujema bo oni sa juz 20 lat na polskim rynku.Znajomy z Dani pisal do mnie ,ze u nich(w Dani) to najbardziej znany producent cieplomierzy i ma doskonala opinie.Ale ciekawe,ze przedstawiciel firmy Itron reklamuje to jako polski produkt?
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    bateria tak czy siak musi być wymieniona po 5 latach wraz z legalizacją.
    Do Jarka69: no ja nie wiem czy jak mam baterie ,ktora ma trwalosc np.11 lat to musze ja wymieniac?
    Jezeli tak jest to po co wiecej przy zakupie placic za tzw. baterie 10-11 letnia?Moze to "pic na wode" sprzedawcow aby wiecej skasowac?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Warta, nie spodziewałem się, że może to być aż 11lat.
    Jak ma więcej niż 2x5 lat to przy pierwszej legalizacji na pewno nie będzie kosztów wymiany baterii.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] warta:[/cite]Znajomy z Dani pisal do mnie ,ze u nich(w Dani) to najbardziej znany producent cieplomierzy i ma doskonala opinie.
    Ejże! Ja tak nie uważam. Myślę, że oni jednak najbardziej znają duńskiego producenta. Nazwy oczywiście nie wymienię.
    Jeśli chodzi o baterię, to nie ma z tym problemu, ponieważ kiedy jest niski poziom energii, to na wyświetlaczu pojawia się stosowny kod - najczęściej "E". To sygnał, że należy ją wymienić.

Pozdrawiam serdecznie i życzę bezproblemowej eksploatacji.

P.S.
    1. Proszę pamiętać o odpowiedniej jakości czynnika grzewczego w instalacji. Zadziwiające, jak często się bagatelizuje ten problem.
    2. Bateria nie ma nic do legalizacji. Jeśli się zużyje, to się ją wymienia, jak w latarce, albo w zabawkach na prąd. Różnica jest taka, że w ciepłomierzu bateria lubi być przylutowana, więc z wymianą jest trochę zachodu.
  • Opcje
    edytowano marca 2010
    Toruński Metron wymienia baterie w ciepłomierzu po 5 latach przy legalizacji.
    Wymieniałem ostatnio kilkanaście takich sztuk.
    Wymiana baterii nic nie ma do legalizacji, ale żywotność baterii tej firmy to max. 6 lat, więc nie ma sensu
    legalizować licznik bez wymiany baterii a po roku lub 2-óch znowu go ściągać z instalacji:angry: tylko po to, aby ją wymienić.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Masz rację, jak najbardziej. Myślę, że to jest element tzw. dobrej praktyki.

Jednakowoż, skoro już tak ciągniemy ten temat, to wspomnę na marginesie, że w celu wymiany baterii nie trzeba ściągać ciepłomierza z instalacji. Bateria jest w tym module elektronicznym. Wystarczy odkręcić dwa wkręty z łebkami pod śrubokręt krzyżakowy i oto integrator staje przed nami otworem i nie ma żadnych tajemnic, a bateria patrzy się na nas i się uśmiecha krzycząc: "Wymień mnie", "wymień mnie".

Pozdrawiam.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To już high-tech dla tych właścicieli, którzy są zmuszeni sami je wymieniać
    a i w kiosku sprzedawca ze zdziwieniem patrzy i mówi "takich bateryjek my nie sprzedajemy".
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Do Czajnika i Jarka69:dziekuje za informacje,bardzo mi(nam) pomogliscie.Teraz juz tez wiem wiele wiecej, takze na temat waymiany baterii.Technika to nie moja domena.Odn.Danii: napisalem to co ktos mi napisal.Moze akurat w jego okolicy?Az taka mala Dania znowu nie jest.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeszcze raz do Czajnika:
    1. Proszę pamiętać o odpowiedniej jakości czynnika grzewczego w instalacji. Zadziwiające, jak często się bagatelizuje ten problem.
    Zapomnialem zapytac o co chodzi?Jakies dodatki do podgrzewanej wody w CO?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.