Zarzad wspolna nieruchomością.

krzysztof484krzysztof484 Użytkownik
Witam.Przeczytałem wiele watkow dotyczacych odwolania Zarzadcy lub powolania .Iprzewijal sie zapis ze w akcie notaialnym zakupu mieszkania jest wymienione kto zarzadza wspolna nieuchomoscia .Jako ze ja wykupilem mieszkanie na ta chwile jako ostatni .I w moim akcie jest wpis pod § 6 "Zarzad wspolną nieruchomoscia nalezec bedzie do wszystkich właścicieli lokali ,a nabywca lokalu ponosić bedzie koszty zarzadu proporcjinalnie do wielkosci nabytego udzialu". Od 2007 roku Zarzad pelni firma prywatna dosc duza i podobno jest wpisana do ksiegi wieczystej .To moje pytanie czemu ja w akcie notar. z 2008r niemam wpisu na taka okolicznosc ,czyzby jakies zaniedbanie sie wkradlo ze strony sprzadzajacego ? Wspolnota jest 12 lokalowa czyli duza.

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    podobno jest wpisana do ksiegi wieczyste
    Musisz to sprawdzić. Księgi wieczyste są jawne - udaj się do sądu i poproś o wgląd do Waszej Kw.
    Z treści Twojego aktu wynika, że nie powinno być wpisu w Kw o powierzeniu zarządu.
    Gdyby w Twoim akcie nie było wzmianki o sposobie zarządu, byłoby bardziej prawdopodobne, że macie zarządcę notarialnego - do tego wystarczy wpis w umowie wyodrębnienia własności pierwszego lokalu, jest on wiążący w odniesieniu do wszystkich pozostałych nabywców lokali. Ale skoro masz w akcie wpis o ustawowym sposobie zarządu, to zarządca nie powinien być wpisany do Kw.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Witam Skoro pierwszy wlasciciel dokonal takiego wpisu to czemu pozosali w tym przypadku Ja niema tego odnotowanego
    w akcie notarialnym a moze w ksidze mojej powinno byc .Dziwi mnie fakt kiedy zapytalem o mozliwosc sprawdzenia sposobu wpisu podano mnie repertorium .Czy jest to prawidlowe ? Nie wietrze jakiegos spisku tylko poprostu chce sprawdzic kiedy taki wpis przekazania zarzadzania wspolna czescia nastapil i przez kogo ? Skoro OWNER napisal "do tego wystarczy wpis w umowie wyodrębnienia własności pierwszego lokalu ", a jak to sprawdzic ?
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To prawda, "do tego wystarczy wpis w umowie wyodrębnienia własności pierwszego lokalu". Inne wpisy lub brak wpisów będą nieważne.
    a jak to sprawdzic ?
    Odwiedź Sąd Ksiąg Wieczystych: poproś o księgę wieczysta macierzystą, sprawdź jaki lokal wpisano jako pierwszy do macierzystej.
    Zanotuj KW utworzoną dla pierwszego lokalu.
    Poproś o KW pierwszego wyodrębnionego lokalu w nieruchomości i sprawdź co wpisano odnośnie powierzenia zarządu.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano marca 2010
    [cite] owner:[/cite] Ale skoro masz w akcie wpis o ustawowym sposobie zarządu, to zarządca nie powinien być wpisany do Kw.

Zapisy umów mogą się różnić, jednak decydująca jest treść pierwszej umowy o ustanowieniu odrębnej własności lokalu (aktu notarialnego), nawet jeżeli pozostaje w sprzeczności z treścią kolejnych, to nie ma to już znaczenia. Taka sytuacja prowadzi niepotrzebnie do chaosu i niepotrzebnych wątpliwości.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano marca 2010
    ??????????????????????????Wspaniale zapisy w prawie o wspolnotach ,pozniej sie dziwimy ze sa lobbysci .:shocked:Czy np afery i poszkodowani .Za pare lat wrocimy ponownie do monopolu ZGK.
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano marca 2010
    Krzysztofie484! Wykupienie lokalu mieszkalnego od Gminy nie mieszaj z powstaniem i funkcjonowanie WM.

W dobie internetu ustalenie sprzedaży lokalu mieszkalnego na rzecz najemców i oferentów w poszczególnych gminach/miastach nie stanowi problemu. Wchodząc na stronę urzędu można sprawdzić który z wydziałów urzędu zajmuje się sprawami związanymi z ich sprzedażą, a także w trybie jakiej ustawy. Gorzej jest z postanowieniami zawartych umów w formie aktu notarialnego, ponieważ nie ma ich w internecie.

Przykładowe Biuro Sprzedaży Lokali
    http://www.wroclaw.pl/m3504/p5466.aspx

Zapis w § 6 Twojej umowy brzmi: "Zarzad wspolną nieruchomoscia nalezec bedzie do wszystkich właścicieli lokali ,a nabywca lokalu ponosić bedzie koszty zarzadu proporcjinalnie do wielkosci nabytego udzialu".

Właścicielem lokalu zostaje się w dniu wyodrębnienia lokalu i wpisania do KW, a nabywcą lokalu w dniu zawarcia umowy:

- w trybie ustawy o własności lokali

Nabywca lokalu może głosować przed założeniem księgi wieczystej
    http://www.zarzadca.pl/content/view/479/32/

- w trybie ustawy o gospodarce nieruchomościami

"Treść stosunku zobowiązaniowego, jaki powstaje na podstawie umowy sprzedaży zawartej pomiędzy gminą a nabywcą, jest określona postanowieniami tej umowy, ale również przepisami prawa (...)"
    http://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnienia/ic/III-CZP-0112_05.pdf
    Komentarz edytowany marta26421
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.