Zarzad wspolna nieruchomością.
krzysztof484
Użytkownik
Witam.Przeczytałem wiele watkow dotyczacych odwolania Zarzadcy lub powolania .Iprzewijal sie zapis ze w akcie notaialnym zakupu mieszkania jest wymienione kto zarzadza wspolna nieuchomoscia .Jako ze ja wykupilem mieszkanie na ta chwile jako ostatni .I w moim akcie jest wpis pod § 6 "Zarzad wspolną nieruchomoscia nalezec bedzie do wszystkich właścicieli lokali ,a nabywca lokalu ponosić bedzie koszty zarzadu proporcjinalnie do wielkosci nabytego udzialu". Od 2007 roku Zarzad pelni firma prywatna dosc duza i podobno jest wpisana do ksiegi wieczystej .To moje pytanie czemu ja w akcie notar. z 2008r niemam wpisu na taka okolicznosc ,czyzby jakies zaniedbanie sie wkradlo ze strony sprzadzajacego ? Wspolnota jest 12 lokalowa czyli duza.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Z treści Twojego aktu wynika, że nie powinno być wpisu w Kw o powierzeniu zarządu.
Gdyby w Twoim akcie nie było wzmianki o sposobie zarządu, byłoby bardziej prawdopodobne, że macie zarządcę notarialnego - do tego wystarczy wpis w umowie wyodrębnienia własności pierwszego lokalu, jest on wiążący w odniesieniu do wszystkich pozostałych nabywców lokali. Ale skoro masz w akcie wpis o ustawowym sposobie zarządu, to zarządca nie powinien być wpisany do Kw.
w akcie notarialnym a moze w ksidze mojej powinno byc .Dziwi mnie fakt kiedy zapytalem o mozliwosc sprawdzenia sposobu wpisu podano mnie repertorium .Czy jest to prawidlowe ? Nie wietrze jakiegos spisku tylko poprostu chce sprawdzic kiedy taki wpis przekazania zarzadzania wspolna czescia nastapil i przez kogo ? Skoro OWNER napisal "do tego wystarczy wpis w umowie wyodrębnienia własności pierwszego lokalu ", a jak to sprawdzic ?
Odwiedź Sąd Ksiąg Wieczystych: poproś o księgę wieczysta macierzystą, sprawdź jaki lokal wpisano jako pierwszy do macierzystej.
Zanotuj KW utworzoną dla pierwszego lokalu.
Poproś o KW pierwszego wyodrębnionego lokalu w nieruchomości i sprawdź co wpisano odnośnie powierzenia zarządu.
Zapisy umów mogą się różnić, jednak decydująca jest treść pierwszej umowy o ustanowieniu odrębnej własności lokalu (aktu notarialnego), nawet jeżeli pozostaje w sprzeczności z treścią kolejnych, to nie ma to już znaczenia. Taka sytuacja prowadzi niepotrzebnie do chaosu i niepotrzebnych wątpliwości.
W dobie internetu ustalenie sprzedaży lokalu mieszkalnego na rzecz najemców i oferentów w poszczególnych gminach/miastach nie stanowi problemu. Wchodząc na stronę urzędu można sprawdzić który z wydziałów urzędu zajmuje się sprawami związanymi z ich sprzedażą, a także w trybie jakiej ustawy. Gorzej jest z postanowieniami zawartych umów w formie aktu notarialnego, ponieważ nie ma ich w internecie.
Przykładowe Biuro Sprzedaży Lokali
http://www.wroclaw.pl/m3504/p5466.aspx
Zapis w § 6 Twojej umowy brzmi: "Zarzad wspolną nieruchomoscia nalezec bedzie do wszystkich właścicieli lokali ,a nabywca lokalu ponosić bedzie koszty zarzadu proporcjinalnie do wielkosci nabytego udzialu".
Właścicielem lokalu zostaje się w dniu wyodrębnienia lokalu i wpisania do KW, a nabywcą lokalu w dniu zawarcia umowy:
- w trybie ustawy o własności lokali
Nabywca lokalu może głosować przed założeniem księgi wieczystej
http://www.zarzadca.pl/content/view/479/32/
- w trybie ustawy o gospodarce nieruchomościami
"Treść stosunku zobowiązaniowego, jaki powstaje na podstawie umowy sprzedaży zawartej pomiędzy gminą a nabywcą, jest określona postanowieniami tej umowy, ale również przepisami prawa (...)"
http://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnienia/ic/III-CZP-0112_05.pdf