przyjecie uchwał

jan48jan48 Użytkownik
Czy zebranie roczne wspolnoty może jedna uchwała przyjąc sprawozdanie finansowe za rok i udzielic absolutorium zarządowi Wspolnoty.Nadmieniam ,że sprawozdanie finansowe sporzadza administrator.
wg.mnie uchwała dotyczy dwoch roznych spraw i powinna byc glosowana oddzielnie

Komentarze

• Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Moim zdaniem rowniez. Na absolutorium skladaja sie przeciez nie tylko wyniki finansowe. Jednak nie ma wyraznego przepisu prawnego, ktory by to nakazywal.
    Administrator sporzadza sprawozdanie, ale oznacza to wylacznie czynnosc techniczna, w moim odczuciu nadal jest to sprawozdanie Zarzadu i to wlasnie Zarzad musi je podpisac i "obronic" na zebraniu!!
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Janie48! Od dnia 1.01.2001 roku to na właścicielach lokali tworzących WM spoczywa obowiązek określenia zakresu i sposobu prowadzenia ewidencji pozaksięgowej przychodów i kosztów zarządu nieruchomością wspólną, a nie na ustawodawcy. A zatem właściciele lokali winni podjąć uchwałę w powyższej sprawie.

Radzę w pierwszej kolejności zapoznać się ze sprawozdawczością we WM.

Sprawozdawczość wspólnoty mieszkaniowej- postawy prawne
    http://www.zarzadca.pl/content/blogsection/0/9/10/530/

Braki formalne sprawozdania finansowego wspólnoty mieszkaniowej
    http://www.zarzadca.pl/content/view/27/32/
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ...a nie na ustawodawcy......
    O jakim ustawodawcy Ty tutaj mowisz?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A fe, warta. :bigsmile: Nie wiesz, kto w Polsce jest ustawodawcą?
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wiem,wiem ale.. co ma piernik do ...no zostawmy to!:wink:
  • Opcje
    jan48jan48 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ale jednak do sprawozdania finansowego mozna nie miec zastrzezen a do działalnosci zarzadu tak jat to rozgraniczyc..
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jedyny sposob, to dwie odrebne uchwaly!
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wojak rozsądnie pisze i dla swiętego spokoju tak pewnie warto by postąpć, ale na jakiej podstawie udzielić absolutorium nie przyjmując sprawozdania i na odwrót?
    Zupa była za słona?
    Dodatkowo absolutorium dla Zarządu we wspólnocie to praktycznie kurtuazja i fikcja. Przecież jak zarząd nie otrzyma absolutorium to
    nie przestaje być zarządem - dalej pełni swoja funkcję aż do odwołania. Brak absolutorium nie oznacza we wspólnocie odwołania zarządu.
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Pani Beata:[/cite]Dodatkowo absolutorium dla Zarządu we wspólnocie to praktycznie kurtuazja i fikcja.
    To nie jest prawda.
    Głosowanie w sprawie udzielenia absolutorium ma wartość ocenną i o to w nim właśnie chodzi.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nie jest kwestia prawdy lub nieprawdy, bo to stwierdzenie nie dotyczy faktów - to jest opinia.
    Brak absolutorium nie wywołuje żadnych skutków prawnych. Ustawodawcy zabrakło konsekwencji. Po co angażować właścicieli do głosowania odrębnej (jak chcą niektórzy) uchwały, skoro to nic nie daje? Zwłaszcza wobec faktu, że nie ma kadencyjności zarządu, nieudzielenie absolutorium powinno oznaczać utratę mandatu przez zarząd. Jeśli do odwołania zarządu trzeba osobno głosować kolejną uchwałę, to wcześniejsze głosowanie nad absolutorium staje się czczą ceremonią, obrzędem, podniesionym do rangi ustawowego obowiązku.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Haneczko - jezeli to nie jest prawda, to znaczy, że jest to kłamstwo? Prawda jest pośrodku. Wierzę , że jest wiele WM, w których udzielenie absolutorium jest przemyślaną decyzją zebrania. Ale moja wiara w to jest zachwiana.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano marca 2010
    [cite] MirekL:[/cite]Haneczko - jezeli to nie jest prawda, to znaczy, że jest to kłamstwo?
    Dokładnie tak jest. :thumbup:
    Obowiązek głosowania absolutorium dla zarządu nie jest ani kurtuazją ani fikcją, bo tych zagadnień uowl nie reguluje.
    [cite] MirekL:[/cite] Prawda jest pośrodku.
    Po środku czego? Kłamstwa?
    MirekL, zapamiętaj, że nie ma prawd po środku. :swingin:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Haneczko, wiele Wspólnot glosuje nad absolutorium-to praktyka. Brak absolutorium
    nie pociąga za soba żadnych negatywnych konsekwencji dla Zarządu. Zarząd bez absolutorium nadal jest pełnoprawnym Zarządem.
    I tylko to mam na myśli.
  • Opcje
    edytowano marca 2010
    [cite] Pani Beata:[/cite]Haneczko, wiele Wspólnot glosuje nad absolutorium-to praktyka.
    To nie tylko praktyka, ale przede wszystkim obowiązek wynikający z ustawy.
    [cite] Pani Beata:[/cite] Brak absolutorium nie pociąga za soba żadnych negatywnych konsekwencji dla Zarządu.
    Nie musi, jak już wcześniej napisałam absolutorium ma wartość ocenną.
    Jest akceptacją pracy zarządu lub wyrażoną dla niej dezaprobatą.
    Zarząd, który nie dostaje absolutorium, albo sam powinien rezygnować, albo wziąć się do pracy i starać się poprawić, wszystko to, co nie podoba się właścicielom. Jednak do takich reakcji potrzeba w zarządach wspólnot ludzi honorowych.
    [cite] Pani Beata:[/cite]Zarząd bez absolutorium nadal jest pełnoprawnym Zarządem.
    Tylko ta jego pełnoprawność jest jak obraz w krzywym zwierciadle.
    Powiedzmy raczej, że nadal sprawuje swoją funkcję, bo się z nią rozstać nie chce lub nie może.
    Przyczyn nie będziemy dociekać... :smile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Haneczko, my rozmawiamy ze sobą na dwa różne tematy. Ty Piszesz jak być Twoim zdaniem powinno i zadajesz retoryczne pytania,
    a ja Tobie odpisuję jak to jest w rzeczywistości. Nie dogadamy się. Odpuszczam.
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Pani Beata:[/cite]wojak rozsądnie pisze i dla swiętego spokoju tak pewnie warto by postąpć, ale na jakiej podstawie udzielić absolutorium nie przyjmując sprawozdania i na odwrót?
    Dziekuję za poparcie, ale gwoli wyjaśnienia: w moim odczuciu, jeśli nie przyjmie się sprawozdania Zarządu, to nie zasługuje on na absolutorium. Natomiast przyjęcie sprawozdania nie oznacza jeszcze udzielenia absolutorium, jest jeszcze (lub może być) wiele kryteriów oceny działąlności Zarządu.
    A mimo braku skutków prawnych, obowiązek oceny i głosowania nad absolutorium winika wprost z art. 29 i 30 UoWL.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    obowiązek oceny i głosowania nad absolutorium winika wprost z art. 29 i 30 UoWL
    A co się stanie, jeśli nie odbędzie się głosowanie w sprawie absolutorium?
    To jest papierowy obowiązek, jak prawie wszystkie obowiązki nałożone tą ustawą. "Obowiązek" bez sankcji to pusty frazes.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie stanie się nic, ponieważ co prawda UWL przewiduje głosowanie absolutorium, ale za jego brak nie przewiduje żadnych przykrości dla zarządu.
    Ja sie nie kłócę absolutnie z wojakiem. Wskazuję tylko co sie stanie w praktyce. To typowy martwy przepis. Nie dlatego że ja tak uważam, tylko dlatego,
    że ustawodawca tak to zapisał. Ludzie ja nie bronię nieuczciwych zarządów. Rozmawiamy o skutkach ustawy tylko i wyłącznie.
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Rzeczywiscie, macie racje, nie stanie sie nic:smile: Natomiast naruszenie UoWL moze byc dodatkowym argumentem (nie sadze, aby TAKIE naruszenie bylo jedynym) za odwolaniem Zarzadu:bigsmile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.