Uchwały wspólnoty
emeryt
Użytkownik
Witam !!!
Co zrobic z Uchwała podjęta 2lata temu /2008/ w trybie indywidualnego zbierania głosów/
O podjętej uchwale zarzad wspolnoty nie powiadomił włascicieli na pismie - choć twierdzi że tak
a nie ma na to dowodów.Obecnie na zebraniu przedstawił uchwałe i stwierdził ,że bedzie realizowana/
Uchwała dot.remontu chodników a koszt realizacji ok 15tys zl. i nie wszyscy własciciele wyrazaja na to zgode
poniewaz są wazniejsze remonty do wykonania. Wiem ,że mozna odwołać sie do Sadu w terminie 6 tygodni
od daty otrzymania wiadomosci przyjmując date obecnego zebrania ale jest to musztarda po obiedzie.za pozwy trzeba płacić i aby ewentualnie wygrac sprawę trzeba zapłacic adwokatowi
Uważam , że jest to pozbawienie praw wspóldecydowania o nieruchomości wspólnej i lekcewżenie włascicieli ktorzy posiadaj odmienne zdanie od Zarządu
Co zrobic z Uchwała podjęta 2lata temu /2008/ w trybie indywidualnego zbierania głosów/
O podjętej uchwale zarzad wspolnoty nie powiadomił włascicieli na pismie - choć twierdzi że tak
a nie ma na to dowodów.Obecnie na zebraniu przedstawił uchwałe i stwierdził ,że bedzie realizowana/
Uchwała dot.remontu chodników a koszt realizacji ok 15tys zl. i nie wszyscy własciciele wyrazaja na to zgode
poniewaz są wazniejsze remonty do wykonania. Wiem ,że mozna odwołać sie do Sadu w terminie 6 tygodni
od daty otrzymania wiadomosci przyjmując date obecnego zebrania ale jest to musztarda po obiedzie.za pozwy trzeba płacić i aby ewentualnie wygrac sprawę trzeba zapłacic adwokatowi
Uważam , że jest to pozbawienie praw wspóldecydowania o nieruchomości wspólnej i lekcewżenie włascicieli ktorzy posiadaj odmienne zdanie od Zarządu
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
W takim razie zgoda wszystkich właścicieli lokali nie jest wymagana. Decyzje w sprawach przekraczających zarząd zwykły w dużych wspólnotach podejmowane są w formie uchwał większością głosów (ponad 50%). Dlaczego? Skoro twierdzisz, że do dzisiaj nie zostałeś powiadomiony o treści uchwały? Dla Ciebie termin 6 tygodni na zaskarżenie uchwały jeszcze nie zaczął biec. Możesz wnosić o uchylenie uchwały w każdym momencie, nie później jednak, niż do 6 tygodni od dnia powiadomienia Cię o treści uchwały podjętej w trybie indywidualnego zbierania głosów. 200 zł od 1 uchwały. Sądem właściwym jest Sąd Okręgowy.
Zażądaj w pozwie zwrotu kosztów. Jeśli wygrasz, wspólnota zwróci Ci koszty, łącznie z kosztami zastępstwa procesowego, czyli kosztami udziału adwokata czy radcy prawnego.
Wiem ,że moge sie odwołać składajac pozew ale są nikłe szanse na wygranie a nie mogę pozwolic sobie na dodatkowe kosztu z tm zwiazane. Tu chodzi o zasade traktowania włascicieli przez zarząd Wspólnoty majacych odmienne zdanie, i wprowadzanie uchwał "kuchennymi dzwiami" - a moze wyciągiecie dodatkowych pieniedzy z kieszeni właścicieli.jest demokracja i chyba należy sie z nia pogodzic i siedziec cicho
A te chodniki to przynajmniej na gruncie wspólnym, czy na nieruchomości sąsiadów?
administrator jest spodkobierca byłego Zarzadcy ktory w imienu Skarbu panstwa zarzadzal nieruchomoscia
i 2005 roku zostal wykreslony z ksiegi wieczystej i wpisano ze zarzad nieruchomościa sprawowany jest przez Zarzad Wspolnoty .A mnie straszy sadem za rozpuszczanie nieprawdziwych wiadomosci i oczernianiu administratora