upoważnienie/zebrania wspólnoty
Zosia
Użytkownik
Nie jestem właścicielem mieszkania bo jest nim mój chłopak. Jak powinno wyglądać jego upoważnienie, żebym mogła głosować? Czy musi być notarialne? Czy musi być za każym razem wymienione w nim to nad czym mogę głosować? Czy z takim upoważnieniem mogę wejść do zarządu wspólnoty?
I drugie pytanie: czy najemca lokalu od gminy może być obecny na zebraniu i zabierać głos? Rozumiem, że nie ma prawa głosu, ale chyba może być obecny? Ostatnio administrator (ZBM) wyprosił go z zebrania mówiąc, że nie ma prawa w nim uczestniczyć.
I drugie pytanie: czy najemca lokalu od gminy może być obecny na zebraniu i zabierać głos? Rozumiem, że nie ma prawa głosu, ale chyba może być obecny? Ostatnio administrator (ZBM) wyprosił go z zebrania mówiąc, że nie ma prawa w nim uczestniczyć.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie bardzo rozumiem drugiego pytania o jakim zebraniu mówisz, bo jako właściciel i zarazem członkiem wspólnoty mieszkaniowej powinien uczestniczyć w zebraniu wspólnoty mieszkaniowej a nie zebraniu ZBM
A jeżeli jesteś najemcą lokalu w wspólnocie mieszkaniowej to reprezentować ciebie może tylko przedstawiciel administratora od którego wynajmujesz lokal
To nie musi byc pelnomocnictwo notarialne.Nie potrzebuje tez zadnych oplat skarbowych.Do zarzadu wejsc nie mozesz.Co prawda art.20 ust 1 uwl mowi o takiej mozliwosci: Jednak zdaniem komentatorow do tej ustawy chodzi tutaj o osoby posiadajace licencje zarzadcy
Nie musisz mieć pełnomocnictwa, żeby kandydować do zarządu i zostać powołaną do niego. Pełnomocnictwo jest potrzebne do udziału w głosowaniach, zgłaszania wniosków i zabierania głosu na zebraniu.
Najemcy też mogą brać udział w zebraniu, nawet bez pełnomocnictwa - o ile zgodzą się na to właściciele. Administrator nie może usunąć najemcy z zebrania bez pytania o zdanie właścicieli, bo on tam nie rządzi. Zebranie powinien prowadzić jeden z właścicieli.
Na nieruchomości dłużnika można ustanowić hipotekę przymusową i wówczas informacja o zadłużeniu będzie jawna, dostępna dla wszystkich zainteresowanych w księdze wieczystej lokalu dłużnika - nie tylko dla najemców. Ochrona takich danych jest więc względna.
Ustawa o gospodarce nieruchomościami nie reguluje spraw powoływania zarządu wspólnoty mieszkaniowej. Te kwestie są uregulowane w ustawie o własności lokali. Podaj podstawę prawną.
Czyli a contrario nie wlasciciele nieruchomosci musza miec uprawnienia.
Jest moim zdanie jeszcze pare innych argumentow ale o tym chce podyskutowac z ownerem.Najpierw jednak chce przeczytac to nowe orzecznictwo.