zarządca / faktury

michalmichal Użytkownik
Witam, mam taki problem z zarządcą : związku ze zbliżającym się Zebraniem Właścicieli Lokali Wspólnoty Mieszkańców, będąc jednocześnie właścicielem jednego z nich, poprosiłem zarządcę o skserowanie faktur za remont windy z trzech ostatnich lat ( 15 faktur ) odmówił mi i powiedział, że mogę je jedynie spisać, jednocześnie zasłaniał się jakimś przepisem prawa, który ponoć zabrania skserowania, i stąd moje pytanie czy jest taki przepis, bo ja takiego nie mogę znaleźć. Jeśli jest to proszę o wskazanie mi takiego. Drugie moje pytanie : jeśli członek zarządu złożył rezygnację na zebraniu, które z przyczyn formalnych się nie odbyło z powodu zbyt małej liczby osób i na podstawie głosów obecnych osób zostało zakończone, to czy dalej jest tym członkiem czy przestał nim być z chwilą złożenia rezygnacji ? Proszę o wskazanie w przepisach tego zapisu gdyż nie mogę go znaleść

Komentarze

• Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie znam przepisu zabraniajacego kserowania, natomiast jesli byles np. 20 osoba wystepujaca z takim wnioskiem, to potrafie zrozumiec niechec. Natomiast NA PEWNO masz prawo wgladu i kontroli!
    Nie rozumiem, dlaczego zebranie nie odbylo sie i jak rozumiesz "zbyt mala liczbe osob"? W przypadku Wspolnot mieszkaniowych nie ma pojecia "kworum".
    I wreszcie nie bardzo rozumiem, o jakim czlonku jakiego zarzadu piszesz, zkoro wczesniej wspomniales o ZARZADCY?? Chyba gdzie jest blad?:smile:
  • Opcje
    michalmichal Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dzwoniłem do zarządcy o 11 a pracuje zarządca do 17 i odmówił mi skserowania tych faktur i zasłaniał się jakimś przepisem prawa ale nie mogę takiego znaleść, z 40 właścicieli było 11 i miała być podjęta uchwała o ociepleniu budynku ale ze względu na tą liczbę osób i poprzez głosowanie zostało ono zakończone, w miedzy czasie podczas tego krótkiego trwania jeden z członków zarządu złożył rezygnację i stąd moje pytanie czy jest tym członkiem dalej skoro nie został odwołany na zebraniu i nie został wybrany nowy zarząd jeszcze, czy przestał nim być w chwili złożenia rezygnacji ?
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    OK, ale sprobuj mi odpowiedziec na pyatanie odnosnie Zarzadu i Zarzadcy? jaki sposob zarzadu jest w Waszej wspolnocie?
  • Opcje
    michalmichal Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarząd jest 3 osobowy i jedna osoba z tego zarządu złożyła rezygnację jak napisałem wyżej, a Zarządca zarządza tj są przelewane opłaty za czynsz i fundusz na konto i Zarządca zajmuję się wszystkim tj opłatami, fakturami i itp. i mam jeszcze jedno pytanie odnoście decyzji czy w Zarządzie 3 osobowym jaki był cały czas, decyzję są ważne z jednym podpisem osoby z Zarządu czy minimum dwóch ? Bo tego też nie mogę znaleźć w przepisach
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ustawa o włąsności lokali:
    Art. 21
    2. Gdy zarząd jest kilkuosobowy, oświadczenia woli za wspólnotę mieszkaniową składają przynajmniej dwaj jego członkowie.
    Ale nadal nie rozumiem roli obu tych "organow".
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    był wyrok na temat kserowania
    na pewno możesz robić zdjęcia aparatem cyfrowym, jeśli jesteś właścicielem.
    takie jest twoje prawo.
    Art. 29 uwl 3. Prawo kontroli działalności zarządu służy każdemu właścicielowi lokalu. http://www.zarzadca.pl/content/view/12/29/
  • Opcje
    jan48jan48 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Orzecz.Sadu Apel z dnia 26.06.2008 syg aktAca1382/07 w sprawie kserowania.zarządca moze zadac odplatnosci za kserokopie a nie odmowic lub zabranic
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Uchwałę należało poddać pod głosowanie na zebraniu. W razie braku rozstrzygnięcia (brak większości zarówno za uchwałą, jak i przeciw niej), należało kontynuować głosowanie w drodze indywidualnego zbierania głosów przez zarząd. "Zamykanie" zebrania to głupota - marnowanie czasu i lekceważenie tych właścicieli, którzy przyszli na zebranie.

Jeżeli członek zarządu złożył na zebraniu oświadczenie o rezygnacji i usłyszeli to zarówno pozostali członkowie zarządu, jak i zgromadzeni właściciele, to już nie jest członkiem zarządu. Jego rezygnacja nie podlega głosowaniu w drodze uchwały - to jego decyzja.

Czy ten członek zarządu pracował nieodpłatnie, czy pobierał wynagrodzenie?

Koniecznie przeczytaj ustawę o własności lokali: http://www.zarzadca.pl/content/view/12/29/
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.