uchylenie uchwały o wykreśleniu z rejestru członków
mikul
Użytkownik
Witam.
Wprawdzie sprawa dotyczy spółdzielni mieszkaniowej ale może ktoś pomoże.
Chodzi mi o wzór pozwu przeciwko spółdzielni mieszkaniowej w sprawie uchylenia uchwały dotyczącej wykreślenia z rejestru członków spółdzielni. Chodzi mi też o kwestię „wartość przedmiotu sporu „ w takim pozwie- co to jest i jak to się określa ?
Może ktoś zna jakieś linki gdzie te sprawy są wytłumaczone. Niestety nie udało mi się tego znaleźć.
Pozdrawiam.
Wprawdzie sprawa dotyczy spółdzielni mieszkaniowej ale może ktoś pomoże.
Chodzi mi o wzór pozwu przeciwko spółdzielni mieszkaniowej w sprawie uchylenia uchwały dotyczącej wykreślenia z rejestru członków spółdzielni. Chodzi mi też o kwestię „wartość przedmiotu sporu „ w takim pozwie- co to jest i jak to się określa ?
Może ktoś zna jakieś linki gdzie te sprawy są wytłumaczone. Niestety nie udało mi się tego znaleźć.
Pozdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ustawy jakie regulują: Ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych oraz prawo spółdzielcze. Poza tym jest STATUT spółdzielni.
Zresztą masz uchwałę dot. wykreśleniu z rejestru (członka) wspólnoty i jakie prawa odwołania Tobie się należą.
Pytanie jest wyraźne: Przykładowy wzór pozwu podaję niżej za Portalem prawników: http://www.portal.prawnikow.pl/component/docman/doc_details/505-pozew-o-uchylenie-uchwaly-spoldzielni.html
W statucie spółdzielni są zapisane ,,czyny" za które zarząd wnosi do rady o wykreślenie z członka spółdzielni.
Trzeba tam zajrzeć.
Jeżeli chodzi o członkostwo w spółdzielni, to są dwie sprawy.
1. wykreślenie z CZŁONKOSTWA w spółdzielni
2. wykreślenie z REJESTRU spółdzielni
Jednak odwołenie jest takie samo.
Tak jak owner przytoczył:
musisz się najpierw odwołać do Walnego Zgromadzenia, a jeżeli to nie poskutkuje to do sądu.
Ustawa Prawo spółdzielcze:
nie chodziło mi o wykreślenie z KRS'u członka, gdyż.. na 99% go tam nie ma bądź też całej SM, bo nie w tym rzecz.
chodziło mi o art.24 par.3 przytoczonej przez Ciebie ustawy.
Dzięki owner za ten przykład pozwu. Z tym, że prawo się zmienia i sądy teraz wymagają określenia przez powoda w takim pozwie tzw. "wartość przedmiotu sporu" czego nie ma w tym przykładowym pozwie bo kiedyś tego nie wymagano. Bez określenia tej "wartości przedmiotu sporu " pozew jest z marszu nie rozpatrywany-brak formalny . Nie mogę właśnie znaleźć takiego poprawnego wzoru pozwu z wyjaśnieniem jak określić tą "wartość przedmiotu sporu " .