Prezes zarządu chce wynagrodzenia

dorota_pdorota_p Użytkownik
Witam,

mieszkam na osiedlu dwa lata. Obecny prezes zarządu wspólnoty piastuje to stanowisko 10 lat. Zbliża się zebranie wspólnoty na którym chce sobie przyznać miesięczne wynagrodzenie. Zawsze wydawało mi się, że zarząd wspólnoty jest to działalność społeczna... tym bardziej, że funkcje administracyjne dot. budynku pełni firma zewnętrza, która otrzymuje za to wynagrodzenie. Czy wynagradzanie zarządu jest praktykowane czy jest to wymysł naszego prezesa? No i czy jest to zgodne z prawem?

Komentarze

• Opcje
    andrzej 55andrzej 55 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Art.28 Ustawy o własności lokalu.
    "Właściciel lokalu pełniący obowiązki członka zarządu może żądać od wspólnoty wynagrodzenia odpowiadającego uzasadnionemu nakładowi pracy."
    Jest to zgodne z prawem.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] dorota_p:[/cite]Obecny prezes zarządu wspólnoty piastuje to stanowisko 10 lat. Zbliża się zebranie wspólnoty na którym chce sobie przyznać miesięczne wynagrodzenie.
    Ustalenie wynagrodzenia członka zarządu wymaga uchwały właścicieli.
    Ustawa o własności lokali:
    Art. 22.3. Czynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności:
    1) ustalenie wynagrodzenia zarządu lub zarządcy nieruchomości wspólnej,

Pełny tekst ustawy: http://www.zarzadca.pl/content/view/12/29/
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dziękuję,
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ale to jednak trochę bez sensu... Skoro oficjalnym Zarządcą Budynku jest firma zewnętrza, której wspólnota płaci za zarządzanie budynkiem, to uzasadnione jest płacenie wynagrodzenia prezesowi wspólnoty? Rozumiem, że wszystko zalezy od głosowania mieszkańców. Nie znam się zupełne na prawie o własności lokali a ta kwestia wydaje mi się nadużyciem. Przecież już raz płacimy za zarządzanie nieruchmością
  • Opcje
    evitaevita Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To prawda, płacicie. To jednak nie znaczy, że członkowie czy prezes Zarządu coś z tego otrzymują. Jeśli właściwie pełnią swoje obowiązki to ponoszą wydatki, na telefony, dojazdy itp. Czasem zdarza się że pilna konieczność wykonania czynności na rzecz wspólnoty może kolidować z obowiązkami zawodowymi i pozbawiać taką osobę wynagrodzenia.Jeśli jesteście zadowoleni z pana prezesa to myślę że w rozsądnych granicach warto zwrócić mu takie koszty, bo chyba nie chodzi tu o jakąś dużą comiesięczną pensję? A tak wogóle dobry, sprawny zarząd to skarb którego często się nie docenia Pozdrawiam
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nadużyciem będzie jeśli prezes nic nie robi a pobiera wynagrodzenie.
    Administrator wykonuje te czynności, które wynikają z umowy i są zlecone przez Zarząd.
    Dobrze funkcjonujący Zarząd wymaga nakładu pracy.
    Jest okres zebrań, więc dobra okazja do zapoznania się ze sprawozdaniem Zarządu
    z działalności za ubiegły rok. To powinna być również forma opisowa a nie tylko suche dane finansowe.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli chodzi o sprawozdania - temat rzeka. U nas : Przychód - 22000 zł 1. Zarząd NW w tym :zaliczki właścicieli na część wspólną 4370 zł, za media 14800 zł, pozostało za 2008r 2870 zł, odsetki 3,49 zł. KOSZTY w tym : media 14800zł, Koszty zarządu NW w tym :wynagrodzenie zarządu :1112zł, opłaty bankowe 280 zł, pozostałe koszty 406zł. Tak wygląda sprawozdanie finansowe w wydaniu naszego zarządu. KONIEC.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarząd ma prawo do wynagrodzenia i nie ma co do tego wątpliwości. Jego wysokość zalezy od podziału obowiązków między zarządem a administratorem.
    Np. jeśli czlonek zarządu prowadzi księgowość wspólnoty, to należy mu się wynagrodzenie większe, a administratorowi mniejsze.
    Przecież już raz płacimy za zarządzanie nieruchmością
    Nie płacicie za zarządzanie tylko za administrowanie. Różnica jest taka, że to zarzad wydaje polecenia, a administrator je wykonuje.
    W życiu częstokroć jest sytuacja patologiczna. Ogon kręci kotem, czyli administrator wykonuje czynności należące do zarządu np. podpisuje umowy, a zarząd nawet nie ma dostępu do rachunku bankowego, wtedy wypłata wynagrodzenia dla zarządu raczej mija się z celem.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    KOSZTY w tym : media 14800zł, Koszty zarządu NW w tym :wynagrodzenie zarządu :1112zł, opłaty bankowe 280 zł, pozostałe koszty 406zł.
    Jeśli nie opuściłeś czegoś, to na pewno za mało. (np. media powinny być rozbite na składniki, brak rozrachunków i stanu środków pieniężnych)
    Z tym, że pamiętaj, że na sprawozdaniu nie powinno być za dużo informacji, bo prawdę mówiąc: szczegółowe dane niewielu ludzi interesują . A ci co są zainteresowani szczegółami powinni mieć dostęp do danych poza zebraniem.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] evita:[/cite]To prawda, płacicie. To jednak nie znaczy, że członkowie czy prezes Zarządu coś z tego otrzymują. Jeśli właściwie pełnią swoje obowiązki to ponoszą wydatki, na telefony, dojazdy itp. Czasem zdarza się że pilna konieczność wykonania czynności na rzecz wspólnoty może kolidować z obowiązkami zawodowymi i pozbawiać taką osobę wynagrodzenia
    Zwrot kosztów poniesionych na rzecz wspólnoty należy się każdemu jak psu zupa - nie tylko członkom zarządu.
    Wynagrodzenie to nie jest zwrot kosztów, ale zapłata za pracę: za myślenie, podejmowanie ryzyka, poświęcenie czasu wolnego, przygotowywanie dokumentów (projektów uchwał, regulaminów), zawieranie umów i nadzór nad ich realizacją, organizowanie zebrań, zlecanie przeglądów okresowych, załatwianie płatności za dostawy i roboty na rzecz wspólnoty (przelewy) i setki innych czynności. W przypadku istniejącej umowy z administratorem, należy ocenić, jaki wkład pracy i udział w odpowiedzialności ma zarząd (decydent), a jaki administrator (wykonawca). Punktem wyjścia jest treść umowy z administratorem, która określa jego obowiązki. Chodzi o to, że wynagrodzenie członka zarządu powinno odpowiadać "uzasadnionemu nakładowi pracy".
  • Opcje
    GRZECHGRZECH Użytkownik
    edytowano listopada -1
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]
    [cite] evita:[/cite]Chodzi o to, że wynagrodzenie członka zarządu powinno odpowiadać "uzasadnionemu nakładowi pracy".
    Dokładnie tak. Jednak dorota_p pisze, że nie zna Ustawy o Własności Lokali. Dorota, to krótka i w miarę czytelnie napisana ustawa. Czytaj ją jak najszybciej. To że Zarząd wspomina o wynagrodzeniu dla siebie oznacza jedynie, że by chciał. W głosowaniu jako własciciele zawsze możecie odmówić Zarzadowi przyznania wynagrodzenia, na pewno po tym zacznie pracować lepiej :wink:
    No może to było troche złośliwe, ale ma pobudzić do myślenia. Uważam, że zły Zarząd należy odwołać, a dobremu powinno się uczciwie płacić.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano marca 2010
    a-z, nic nie opuściłem.Tak wygląda sprawozdanie.Gdy ja byłem w zarządzie,robiłem tak jak piszesz.Wszystko wyszczególnione i czytelne. Stan rachunków, wyszczególnienie wydatków i część opisowa. Były wypunktowane wysokości wpłat zaliczek( w/g naliczeń i rzeczywiste) oraz rozpisane wydatki (ile i na co było wydane) no i stan rachunków na dzień 31 grudnia.Robiłem też rozliczenie każdego lokalu, ile zużyto wody, prądu(stany liczników od 01.01 do 31.12) i rozliczenie opłat.Tak samo rozliczenie ile pieniędzy wydano na dostawy wody, odprowadzenie ścieków, wywóz śmieci, prąd.Teraz nie wiemy nic.Ja zacząłem powoli prostować sytuację a obecny zarząd cofa sie w rozwoju.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli nic nie opuscileś, to nie wiem ile wynoszą koszty ogółem.
    Przychód 22.000 zł, a koszty?
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja też nie wiem! Sądzę,że powinien to wiedzieć(?) nowy zarząd WM. Jak się okazuje najprościej na skróty.
  • Opcje
    Max_wawaMax_wawa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Rozumiem dystans do sprawy ze strony Doroty_p, jest wiele powodow do "ograniczonego zaufania" ale spojrz na to z drugiej strony.
    Podam ci przykład :bigsmile:
    jestem od jakiegos czasu tzw prezesem wspolnoty, zgodzilem sie kompletnie nie zdajac sobie sprawy z tego ile pracy mnie czeka. Od dwóch lat dostaje niecałe 400,00 zl co miesiac od ktorej to kwoty odprowadzam oczywiscie podatek, na reke zostaje mi ok 320 zeta, place nawet do 100 zl za telefony (glownie na komorke), place za mat. biurowe ale przede wszystkim mimo nie najgorszego zarzadcy ( w idealnych zarzadcow juz nie wierze !! ) poswiecam swoj czas i inwencje. Prawie codziennie jest jakas sprawa wymagajaca interwencji, przed zebraniem siedze przez kilka dni i przygotowuje wszystko zeby rzetelnie zreferowac sasiadom co zrobilismy przez rok, negocjuje z wykonawcami, itd itp Oceniam ze w miesiacu minimum 5 dni zajmuje sie prawie wylacznie sprawami wspolnoty - pytanie niby dlaczego mam to robic spolecznie ??
    (prawde mowiac Kasa ktora dostaje to jest mniej niz czynsz za moje mieszkanie, i w gruncie rzeczy praca za 2 stowki to jest praca spoleczną:bigsmile:)
    Bardziej nieuczciwe jest oczekiwanie ze ktos bedzie pracowal za darmo niz ządanie wynagrodzenia, zwlaszcza ze mowimy o kwotach ktore nie stanowia dziury w budzecie wspolnoty. I uwierz mi - mieszkancy szybko docenili ze nie traktuje ich jak idiotow i ze pilnuje ich interesów. Uchwala o wynagrodzeniu przeszła z prawie 100 % poparciem. Ztego co wiem wynagrodzenie zarzadu jest czesto praktykowane i dopóki zarzad wywiazuje sie ze swych obowiazkow jak nalezy - nie ma problemu. Kłopot zaczyna sie wtedy gdy prezes zarzadu upodabnia sie do działaczy piłkarskich........
    ale to temat na odrębna dyskusję:confused:
    pzdr
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    place nawet do 100 zl za telefony
    o takie koszty możesz pomniejszyć swój przychód i tym samym płacić mniejszy podatek...
  • Opcje
    GRZECHGRZECH Użytkownik
    edytowano kwietnia 2010
    o takie koszty możesz pomniejszyć swój przychód i tym samym płacić mniejszy podatek...

nie prowadząc działalności gospodarczej? pewnie do telefonów powinno się dodać paliwo, przejazdy komunikacją miejską, kwity parkingowe...
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak, nie prowadzac działalności...
    Np.
    http://www.rp.pl/artykul/56663,422964_Jak_czlonek_zarzadu_wspolnoty_ma_sie_rozliczyc_z_fiskusem_.html
    Z punktu widzenia podatnika istotna będzie informacja, że od wynagrodzenia wypłaconego członkom wspólnot mieszkaniowych nie można odliczyć zryczałtowanych kosztów uzyskania przychodu, gdyż fiskus uznaje takie wynagrodzenia (występujące też pod nazwą diety czy ryczałtu) za tzw. przychód z innych źródeł, dla którego ustawodawca nie przewidział zryczałtowanych kosztów uzyskania (Urząd Skarbowy w Nysie - PDB/415-9/BJ/07). [u]Wszelkie koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodu lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów podatnik może odliczyć tylko wówczas, gdy jest w stanie udowodnić faktyczne ich poniesienie[/u].

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]Wszelkie koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodu lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów podatnik może odliczyć tylko wówczas, gdy jest w stanie udowodnić faktyczne ich poniesienie.
    Jak udowodnić, że te rozmowy telefoniczne, przejazdy taksówkami lub MPK, opłaty parkingowe itp. służyły załatwianiu spraw wspólnoty, czyli że koszty zostały poniesione "w celu osiągnięcia przychodu"? Jaką część kosztów z faktury za telefon można odliczyć i na jakiej podstawie?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ten sam problem mają prowadzący działalność gospodarczą.
    Wg mnie trzeba sobie radzić.
    Np. odhaczyć na bilingu rozmowy ewidentne (inni członkowie zarządu, administrator, kontrahenci wspólnoty)
  • Opcje
    Max_wawaMax_wawa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzieki za info, przyjże sie temu.
    a tak na marginesie, jako nowy na forum witam wszystkich (lepiej pozno niz wcale), śledze Wasze posty od dawna i znalazlem tu sporo ciekawych watków i informacji za co tak ogólnie dziekuje :-)
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Życzę Wam wszystkim i sobie samych uczciwych i kompetentnych Zarządów,
    a tym uczciwym i kompetentnym Zarządom uczciwego wynagrodzenia za ich ciężką niekiedy pracę.

Podtrzymam to co napisałam kilka postów powyżej:
    uczciwym uczciwie płacić.
    nieuczciwych jak najszybciej odwoływać.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nawiązując do tytułu..czy członek jednoosobowego zarządu nie będący właścicielem lokalu może pobierać wynagrodzenie z tytułu sprawowania stanowiska?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wg mnie może pobierać, natomiast nie może żądać. :bigsmile:
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a-z czyli jak jest uchwała o wysokości wynagrodzenia dla zarządu WM to już "popij wodą?"
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "popij wodą?"
    Tego nie znam i niestety nie kumam. :bigsmile:
    Zatem nie umiem odpowiedzieć, sorry.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a-z chodziło mi o to, czy jak jest uchwała w sprawie wynagrodzenia zarządu to nic się nie da zrobić?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A co chcesz zrobić? Pozbawić zarząd wynagrodzenia? Ale sam pobierałeś?
    Zawsze można podjąć inną uchwałę, np. o uchyleniu poprzedniej.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano kwietnia 2010
    owner, wyobraź sobie - jeśli możesz,że przez ponad dziewięć lat nic nie pobierałem.Dopiero w ubiegłym roku została podjęta uchwała o wynagrodzeniu zarządu. A kto niby się zgodzi na taką uchwałę ?Większościowy udziałowiec? Przecież to jego człowiek.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] prezes:[/cite]czy jak jest uchwała w sprawie wynagrodzenia zarządu to nic się nie da zrobić?
    [cite] prezes:[/cite]A kto niby się zgodzi na taką uchwałę ?Większościowy udziałowiec? Przecież to jego człowiek.
    Po co zadajesz pytanie, skoro dobrze wiesz, że nic się nie da zrobić?
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    owner- podobno nie ma sytuacji bez wyjścia.Ja właśnie szukam takiego wyjścia.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Legalnego?:bigsmile:
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A masz lepszy pomysł - a-z?
  • Opcje
    plantyplanty Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a co w sytuacji kiedy w sprawozdaniu za zeszły rok znajdują się koszty wynagrodzenia Zarządu, a uchwała o przyznaniu wynagrodzenia dla Zarządu ma być podjęta w tym roku na najbliższym zebraniu?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a co w sytuacji kiedy w sprawozdaniu za zeszły rok znajdują się koszty wynagrodzenia Zarządu, a uchwała o przyznaniu wynagrodzenia dla Zarządu ma być podjęta w tym roku na najbliższym zebraniu?
    Należy zapytać się skad się wzięły?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] planty:[/cite]a co w sytuacji kiedy w sprawozdaniu za zeszły rok znajdują się koszty wynagrodzenia Zarządu, a uchwała o przyznaniu wynagrodzenia dla Zarządu ma być podjęta w tym roku na najbliższym zebraniu?
    Właściciele mogą zatwierdzić uchwałą pobrane już wynagrodzenie.
    "Zarząd wspólnoty mieszkaniowej upoważniony jest do dokonywania czynności zarządu zwykłego samodzielnie, ale w sprawach przekraczających zarząd zwykły konieczna jest już zgoda właścicieli lokali wyrażona w uchwale. Można jednak potwierdzić działania dokonane przez zarząd wspólnoty mieszkaniowej bez umocowania, w uchwale należy skonkretyzować potwierdzane czynności a wyrażona w niej wola zatwierdzenia czynności winna jednoznacznie wynikać z treści uchwały- taki pogląd wyraził Sąd Apelacyjny w Katowicach uzasadniając wyrok z dnia 5 listopada 2009 roku (sygn. akt: I ACa 609/09, niepubl.)."
    Więcej w artykule: "Potwierdzenie czynności zarządu dokonanej bez umocowania" umieszczonym na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
    http://www.zarzadca.pl/content/view/720/32/
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.