samowolka zarządu w sprawie funduszu remontowego
gonia
Użytkownik
Jestem po zebraniu rocznym wspólnoty.
Zarząd poinformował, że dokonał spłaty kredytu w wysokości 5600 zł bez uchwały wspólnoty.
Większością głosów przyjęto sprawozdanie z działalności zarządu oraz udzielono absolutorium, też większością głosów.
Zostaliśmy bez pieniędzy na funduszu remontowym, nie chcę nawet myśleć co by było, gdyby była poważna awaria.
Mam pytanie, co można w tej sprawie zrobić?
Zarząd poinformował, że dokonał spłaty kredytu w wysokości 5600 zł bez uchwały wspólnoty.
Większością głosów przyjęto sprawozdanie z działalności zarządu oraz udzielono absolutorium, też większością głosów.
Zostaliśmy bez pieniędzy na funduszu remontowym, nie chcę nawet myśleć co by było, gdyby była poważna awaria.
Mam pytanie, co można w tej sprawie zrobić?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
GRZECH radzi skarżyć. Najpierw zbadaj czy Zarząd postąpił słusznie.
Nie napisałaś na co konkretnie została przeznaczona ta kasa. Zakładam, że nie znasz UWL?
Kredyt był podjęty w 2008r na remont kominów(7 kominów) w wysokości 16 000 tyś zł.
Połowa wpłat na FR była odbierana przez bank, a druga połowa zostawała na koncie wspólnoty i była kwotą przeznaczoną na ewentualne awarie(blok z lat 50-tych).
Zarząd na zebraniu rocznym poinformował, że spłacił część kredytu, pozostawiając wspólnotę bez pieniędzy na sfinansowanie ewentualnych awarii.
Dodam jeszcze, że w regulaminie odnośnie FR jest par.7 mówiący ,,Dysponowanie środkami FR stanowi czynność przekraczającą zwykły zarząd i wymaga podjęcia uchwały wspólnoty"(sama ten regulamin pisałam).
Czy nadal twierdzi Pani, że muszę to jeszcze jakoś zbadać? Ustawa o własności lokali nie mówi nic o FR. więc ja znam tę ustawę.
Pozdrawiam.
Środki na te cele mogą być pobrane z wpływów na eksploatację bieżącą - w mojej wspólnocie tak to jest ujęte w planie gospodarczym.
A cóż takiego było w tym, że sama pisałam ten regulamin, cóż Panią tak ujęło?
Pisałam regulamin do FR, bo byłam w zarządzie i uważałam, że dysponowanie pieniędzmi członków wspólnoty(a są to pieniądze nie wspólnoty, tylko właśnie właścicieli) mogą być tylko w ich dyspozycji i za ich zgodą(czytaj uchwałą) dysponowane przez zarząd.
Pani rady, żebym zbadała to jeszcze raz, bardzo mnie ujęło.
Do ownera: miałam na myśli dużą awarię, która może się w nieruchomości zdarzyć, bo jak pisałam budynek stary, stara kanalizacja, przeciekający dach, to miałam na myśli.
Może u ciebie opłata eksploatacyjna jest wysoka, u nas to 0,30 zł. za m kw. powierzchni, a że powierzchnia ma tylko niewiele ponad 500m kw, to jak ci się wydaje starczy na usunięcie być może nie jednej awarii?
Nie radźcie ludziom tak jak mnie, bo nie ma to sensu. Jeszcze wam uwierzą.
Poza tym czego oczekujesz po sadzie?
Że stwierdzi, że zarząd nie miał prawa podjąć takiej decyzji.
Zgoda. I co z tego?
Odbiorą pieniądze bankowi? Nie.
Możecie (i do tego sąd nie potrzebny) odwołać zarząd.
Ale jeśli właściciele mają odmienne zdanie niż Ty, to uchwala nie przejdzie.
Uważam, że jak pójdziesz do sądu to nic na tym nie wygrasz.
Mam nadzieję, że nasze posty czytają inni ludzie, którym one pomogą rozwiązywać ich problemy.
Ty oczekujesz rad czy przytakiwania?
Na moje odpowiedzi wiecej nie licz. Pozdrawiam
Pytałam tylko, co w tej sprawie można zrobić.
Teraz wiem, że nic i zarząd może samowolnie dysponować FR i tyle.
Dziękuję za dotychczasowe, za które niejednokrotnie Wam dziękowałam.
Uważacie, że tylko Wasze wpisy na tym forum są sensowne, logiczne i zgodne z prawem, jednocześnie negujecie prawo wewnątrz wspólnotowe(uchwały).
To forum jest bardzo użyteczne dla właścicieli lokali, a także dla zarządów wspólnot(zarządów właścicielskich).
Żeby dostać odpowiedź trzeba czasami poszukać samemu. Ja tak poszukałam i znalazłam w odpowiedziach Zarządcy.
Trzeba było tak mi odpowiedzieć: ,,teraz możesz tylko czekać, zarząd zrobił, jak zrobił, nie zastosował się do waszego ustanowionego prawa(regulamin FR). Jeżeli wystąpi faktycznie jakaś poważna awaria, wymagająca dużych nakładów pieniężnych i udowodnisz, że gdyby nie spłacili samowolnie części kredytu, te pieniądze teraz byłyby na usunięcie awarii, to możesz podać zarząd do sądu i żądać odszkodowania zgodnie z art. 471 k.c."
Nie zacytowałam tu dosłownie odpowiedzi Zarządcy, jest to moja wypowiedź, jednak w kontekście wypowiedzi Zarządcy w innym poście.
Pozdrawiam