opiniowanie wniosków na sprzedaż alkoholu

dropsdrops Użytkownik
Mam nowy problem: w lokalach użytkowych należących do WM otwarto dwa sklepy handlujace alkoholem. Jeden kilka lat temu, w sprawie sprzedaży alkoholu w nim Zarzad zaproponował uchwałę, w głosowaniu nad którą głosy rozłożyły sie po równo. Mimo to zarzad pozytywnie zaopiniował wniosek. Obecnie otwarto drugi sklep i tu Zarząd nie proponował żadnej uchwały, sam zaopiniował wniosek pozytywnie dla właściciela sklepu, który wzamian zobowiązał się do częściowego pokrycia kosztów niewielkiej inwestycji WM. Właściciele wielokrotnie narzekali na uciążliwość sprzedaży alkoholu i związane z tym problemy. Zarząd obecną pozytywną opinię tłumaczył m.in. tym, że w pobliżu i tak są sklepy sprzedające alkohol. Jak poprawnie powinna wyglądać sprawa opiniowania wniosków na sprzedaż alkoholu?
Czy Zarząd jest upoważniony do wydawania takich opinii bez uprzedniego zasięgnięcia opinii właścicieli?
Czy w przypadku gdy w 1-szy przypadku zaproponowano uchwałę, w drugim nie należało postapić podobnie?

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Stosownie do brzmienia art.18 ust. 1 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży może być prowadzona tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta), właściwego ze względu na lokalizację punktu sprzedaży. Zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych wydaje się na podstawie wniosku przedsiębiorcy, do którego należy dołączyć pisemną zgodę właściciela, użytkownika, zarządcy lub administratora budynku, jeżeli punkt sprzedaży jest zlokalizowany w budynku mieszkalnym wielorodzinnym.
    Moim zdaniem zarząd przekroczył swoje kompetencje, gdyż czynność przekracza zarząd zwykły nieruchomością wspólną, jednak można się też spotkać z odmiennym poglądem.
    Pomocne orzecznictwo:
    z uzasadnienia Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego - II SA/Sz 367/08 - Wyrok WSA w Szczecinie - 2008-08-20 - orzeczenie prawomocne:

„W świetle art. 22 ustawy o własności lokali czynności zwykłego zarządu podejmuje zarząd samodzielnie, a do podjęcia przez zarząd czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu potrzebna jest uchwała właścicieli lokali wyrażająca zgodę na dokonanie tej czynności oraz udzielająca zarządowi pełnomocnictwa do zawierania umów stanowiących czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu w formie prawem przewidzianej. W niniejszej sprawie zgoda na sprzedaż alkoholu w budynku przy ul.[...] winna być wyrażona w uchwale podjętej przez właścicieli - Wspólnotę Mieszkaniową".
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarządca - przykro mi, ze WSA wydał takie orzeczenie ponieważ jestem ze Szczecina. Interesuje mnie jednak w jakim trybie sprawa była rozpatrywana na drodze administracyjno-sądowej?:bigsmile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.