Rozliczenie części wspólnej

pingwinpingwin Użytkownik
Witam
Poproszę o radę w nastepujacej sprawie.
Na naszym osiedlu jest jest 7 wspólnot mieszkaniowych.Nie ma cześci wspólnej-droga która jest w osiedlu jest wspólwłasnością połowy mieszkańców osiedla.Osiedle jest chronione, w jaki sposób winny być rozliczane koszty ochrony.Jak narazie podział był dokonywany wg ilości lokali w poszczególnych wspólnotach, ale pojawiły się głosy że powinno rozliczać się wg powierzchni lokali w każdej wspólnocie. Oczywiście problem rozliczania dotyczy też energi oświetleniowej, sprzatania, odśnieżania.
Pozdrawiam:confused:

Komentarze

• Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A może wspolnoty powinny zawrzec w tym wzgledzie umowe? Mam na mysli umowe MIEDZY wspolnotami.
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    każda wspólnota podpisuje własną umowę.
    co tak właściwie stoi na przeszkodzie? dlaczego to musi być na jednej umowie?
    We wspólnotach koszty dzielisz według posiadanego udziału.
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Moim zdaniem Jarek69 pisze sensownie.
    Dla mnie też jest to niezrozumiała sytuacja.
    Cóż to? Unia 7 wspólnot?
    Czy macie jeden wspólny Zarząd?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano marca 2010
    Takie nieruchomości, jak ta droga, nie mają nic wspólnego z żadną ze wspólnot. Wspólnota może zawierać umowy dotyczące wyłącznie zarządu nieruchomością wspólną, zaś droga nie należy do NW żadnej wspólnoty - jest zwykłą ("kodeksową") współwłasnością właścicieli lokali w częściach ułamkowych, z różnych wspólnot. Koszty utrzymania drogi (remonty, sprzątanie, odśnieżanie) są kosztami jedynie współwłaścicieli drogi.

Trzeba pamiętać o tym, że udział w drodze nie jest powiązany z własnością lokalu tak, jak udział w nieruchomości wspólnej. Może wystąpić sytuacja, że zmieni się właściciel mieszkania, ale udział w drodze pozostanie nadal w rękach dotychczasowego współwłaściciela. Nie można łączyć spraw udziału w NW z udziałem w innej nieruchomości.

Problem jest trudny, bo narzędzia prawne z kodeksu cywilnego (sprawowanie zarządu współwłasnością) są niepraktyczne i nierealne, szczególnie przy dużej ilości współwłaścicieli.

Przykłady:
    1) wymóg uzyskania zgody wszystkich współwłaścicieli drogi na ustanowienie opłat na koszty utrzymania drogi;
    2) wymóg uzyskania zgody większości współwłaścicieli (liczonej udziałami) w sprawie zawarcia umowy o odśnieżanie z firmą sprzątającą.
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tu mógłby trochę pomóc wybór pełnomocnika właścicieli drogi.
  • Opcje
    pingwinpingwin Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam ponownie wszystkich i dziękuje za zabranie głosu w przedstawionej sytuacji.Trochę mnie nie było i dlatego nie mogłem sie odezwać.
    Jak widać z przytoczonych wypowiedzi jest to rzecz trudna i można to interpretować na wiele sposobów.Były już u nas głosy aby powołać coś na wzór porozumienia wspólnot. Ale pozostaje sprawa mieszkańców którzy sa włascicelami drogi i tych co nie są(maja prawo przejścia i przejazdu).Na dzień dzisiejszy pozostaniemy przy rozliczaniu kosztów wspólnych tak jak to robiliśmy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.