Remont mieszkania przez Najemcę i podwyższka czynszu przez Wynajmującego
beanka
Użytkownik
Witam,
mam do czynienia z niżej opisaną sytuacją:
Najemca wyremontował łazienkę (bez zgody właściciela), a Wynajmujacy (właściciel) podwyższył czynsz ze wzgledu na zwiększenie standardu mieszkania. Sytuacja miała miejsce X lat temu. Najemca nie jest w stanie udokumentować poniesionych kosztów i nie jest w stanie wskazać czasu remontu swojego mieszkania. Domaga się jednak obniżenia czynszu i zwrotu, jego zdaniem, niesłusznie naliczonej podwyżki za wszystkie te lata.
Od czego należałoby zacząć? Czy Najemca ma szansę na zwrot pieniedzy za niesłusznie naliczony czynsz.
z góry dziękuję za odpowiedź
mam do czynienia z niżej opisaną sytuacją:
Najemca wyremontował łazienkę (bez zgody właściciela), a Wynajmujacy (właściciel) podwyższył czynsz ze wzgledu na zwiększenie standardu mieszkania. Sytuacja miała miejsce X lat temu. Najemca nie jest w stanie udokumentować poniesionych kosztów i nie jest w stanie wskazać czasu remontu swojego mieszkania. Domaga się jednak obniżenia czynszu i zwrotu, jego zdaniem, niesłusznie naliczonej podwyżki za wszystkie te lata.
Od czego należałoby zacząć? Czy Najemca ma szansę na zwrot pieniedzy za niesłusznie naliczony czynsz.
z góry dziękuję za odpowiedź
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Z ustawy o ochronie praw lokatorów: Przepisy ustawy odnośnie ulepszeń: Co do podwyższenia czynszu - zapoznaj się z ustawą o ochronie praw lokatorów: http://www.zarzadca.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=57&Itemid=29
Bez dokładnej znajomości umowy najmu trudno się wypowiadać, bo ustawa przewiduje wiele różnych rozwiązań w zależności od warunków umowy.
Z mojej obserwacji wynika, że np. jeżeli Najemca przejął mieszkanie od gminy skadające się tylko z 2 pokoi i kuchni (bez łazienki) i po jakimś czasie sam podwyższył standard mieszkania przez wydzielenie z jednego pokoju łazienki, wówczas lokal nadal traktowany był jako mieszkanie o niższym standardzie (takim, jak w momencie przekazania przez gminę).
Czy takie działanie jest prawidłowe? Czy wyremontowane mieszkanie (mimo tego, że przez Najemcę) powinno być potraktowane przez gminę jako mieszkanie o wyższym standardzie i czy w związku z tym również stawka czynszu powinna ulec zwiększeniu?