Zarząd nieruchomością w akcie notarialnym

levy777levy777 Użytkownik
Chcę przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu we własność odrębną.
Posiadam spółdzielcze własnościwe prawo do lokalu położonego w budynku 10-pietrowym gdzie ponoć według spółdzielni na obecną chwilę nie ma większości właścicieli którzy wyodrębnili by lokale w tejże nieruchomości.
Jestem w posiadaniu przykładowego aktu noarialnego w którym jest zapis co do którego mam pewne wątpliwości a dotyczący zarządzania nieruchomością wspólną:

"Zarząd nieruchomością wspólna sprawować będzie Spółdzielnia Mieszkaniowa "Nazwa spółdzielni" w Nazwa Miasta na zasadach określonych w art. 26 i art.27 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 roku o spółdzielniach mieszkaniowych z póżniejszymy zmianami"

Czy godząc się na taki zapis w akcie nie rezygnuje przypadkiem z prawa do ustanowienia innego zarządu niż spółdzielnia???
Czy nie powinno być tam wzmianki że Zarząd nieruchomością wspólna sprawować będzie Spółdzielnia Mieszkaniowa "Nazwa spółdzielni" w Nazwa Miasta zgodnie z przepisami ustawy z dnia 15 grudnia 2000r. o spółdzielniach mieszkaniowych jako zarząd powierzony o którym mowa w art. 18 ust 1 ustawy o własności lokali?

prosiłbym o szybką odpowiedź , najlepiej od prawników lub osób , które z taką sytuacją się spotkały.

dziekuję i pozdrawiam

Marek

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] levy777:[/cite]"Zarząd nieruchomością wspólna sprawować będzie Spółdzielnia Mieszkaniowa "Nazwa spółdzielni" w Nazwa Miasta na zasadach określonych w art. 26 i art.27 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 roku o spółdzielniach mieszkaniowych z póżniejszymy zmianami"

Czy godząc się na taki zapis w akcie nie rezygnuje przypadkiem z prawa do ustanowienia innego zarządu niż spółdzielnia???
    Czy nie powinno być tam wzmianki że Zarząd nieruchomością wspólna sprawować będzie Spółdzielnia Mieszkaniowa "Nazwa spółdzielni" w Nazwa Miasta zgodnie z przepisami ustawy z dnia 15 grudnia 2000r. o spółdzielniach mieszkaniowych jako zarząd powierzony o którym mowa w art. 18 ust 1 ustawy o własności lokali?
    Przecież masz dokładnie to, czego chcesz. Nawet dokładniej, bo są przytoczone konkretne przepisy ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych, a nie ogólne odwołanie się do ustawy.
    Możliwe są 3 wyjścia:
    1) zapis proponowany przez spółdzielnię
    2) zapis proponowany przez Ciebie
    3) brak jakiegokolwiek zapisu o sposobie zarządu.
    Niezależnie od wariantu, spółdzielnia będzie sprawowała zarząd nieruchomością wspólną jak zarząd powierzony w rozumieniu art. 18 ustawy o własności lokali, bo taki jest przepis ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych.

Przyjęcie takiego postanowienia nie jest żadną przeszkodą dla ustanowienia innego sposobu zarządu, kiedy wystąpią ku temu określone w usm okoliczności prawne.
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano marca 2010
    O przepraszam owner, ale praktyczne wyjścia w tej sytuacji są tylko dwa.
    levy777 może podpisać akt albo nie.
    W przypadku podpisania zapis będzie go obowiązywał, nawet jeżeli nie będzie umieszczony w jego akcie.
    w szczegóły się nie wdaję, bo levy777 o to nie prosi.
    To praktyczna ocena sytuacji.
    My Beaty tak mamy.
    P.S.
    owner po raz kolejny ma rację, przyznaję. We wstępie złapałam go za słówko, ale nie złośliwie.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Pani Beata:[/cite]O przepraszam owner, ale praktyczne wyjścia w tej sytuacji są tylko dwa.
    levy777 może podpisać akt albo nie.
    Zakładam, że założyciel wątku wie, czego chce:
    [cite] levy777:[/cite]Chcę przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu we własność odrębną.
    Jeśli nie podpisze, to nie przekształci.
    Pytanie dotyczyło nie tego, czy zawrzeć umowę w formie aktu notarialnego (czyli: czy przekształcić), lecz czy godzić się na zapis proponowany przez spółdzielnię.
    Uważam, że można się zgodzić, bo to niczym nie grozi. Ale treść umowy można też negocjować i próbować wymóc wykreślenie tego postanowienia.
    Jednak niezależnie od tego, w jakiej wersji będzie ten zapis i czy w ogóle będzie, spółdzielnia i tak będzie sprawować zarząd powierzony, bo takie jest prawo.
    Później właściciele lokali mogą to zmienić.
  • Opcje
    levy777levy777 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzięki za odpowiedź ,

Dowiedziałem się od spółdzielni że w akcie notarialnym paragraf dotyczący zarządu częścią wspólną będzie ostatecznie brzmiał następująco:
    "Zarząd nieruchomością wspólna sprawować będzie Spółdzielnia Mieszkaniowa "Nazwa spółdzielni" w Nazwa Miasta na zasadach określonych w art. 26 i art.27 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 roku o spółdzielniach mieszkaniowych z póżniejszymy zmianami z uwzględnieniem przepisów art.4 i art.5 powyższej ustawy"
    a więc dotyczących opłat i przeznaczenia pożytków i tutaj jestem już bardziej zaniepokojony . Czy słusznie ???

pozdrawiam

Marek
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    z uwzględnieniem przepisów art.4 i art.5 powyższej ustawy"
    a więc dotyczących opłat i przeznaczenia pożytków i tutaj jestem już bardziej zaniepokojony . Czy słusznie ???
    Również niesłusznie. Przepisy ustawy obowiązują niezależnie od tego, czy zostaną przywołane w umowie, czy nie. Nie widzę sensu w tym dopisku, ale to w niczym nie zmienia Twojej sytuacji.
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zgadzam się z ownerem. Moim zdaniem tak właśnie jest. levy777 nie musisz się specjalnie martwić z tego powodu.
    Może ta spółdzielnia będzie dobrym, uczciwym zarządcą, będzie sprawnie Wami zarządzać, a opłaty bedą na przyzwoitym dla właścicieli poziomie.
    Jeżeli nie, to możecie podziekować tej spółdzielni za zarządzanie przynajmniej na dwa sposoby.
    Ale na obecnym etapie wyboru specjalnego nie masz. Możesz podpisać ten akt albo nie.
    Próba kombinowania na obecnym etapie to strata Twojego cennego czasu i energii.
    Nie dasz rady. Pozdrawiam z dniem świętego Patryka wszystkie forumowiczki i forumowiczów.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.