Dodanie do KRD
aslema
Użytkownik
Czy Firma Administrująca budynkiem Wspólnoty Mieszkaniowej może dodać mnie do KRD za zaleganie z czynszem? Czy ewentualnie osoby z naszego zarządu mogą to zrobić? Ostatnie słyszałem, że przepisy w tym temacie się zmieniają i zarząd zaproponował taką właśnie uchwałę do przedyskutowania za zebraniu. Jak jest podstawa prawna takiego działania. Dziękuje z góry.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Żadne rejestry dłużników, tylko pozew o nakaz zapłaty i komornik.
W ostateczności - egzekucja z nieruchomości (licytacja lokalu).
-łączna kwota zobowiązań konsumenta wynosi co najmniej 200 zł,
-świadczenie jest wymagalne od co najmniej 60 dni,
- upłynął co najmniej miesiąc od wysłania listem poleconym, na adres dłużnika, wezwania do zapłaty zawierającego ostrzeżenie o zamiarze przekazania do biura
to mogą przekazywać dane do KRD.
na interpelację nr 8585
w sprawie wprowadzenia rozwiązań zapewniających ochronę przed zaległościami czynszowymi mieszkańcom lokali spółdzielczych, komunalnych, wspólnot mieszkaniowych i innych
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/26EEFC47
Pozdrawiam.
Moim zdaniem wpis do rejestru dłużników niczego nie rozwiązuje. Jeżeli dłużnik ma dochody, to trzeba windykować - komornik będzie miał z czego ściągnąć dług, wspólnota odzyska swoje pieniądze wraz z odsetkami. Jeżeli zaś dłużnik nie ma dochodów, to żaden KRD nie pomoże. Wspólnota poniesie dodatkowe koszty, a należnych pieniędzy i tak nie zobaczy.
Pomijam już fakt, że niedogodności wynikające z wpisu w KRD dla osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej nie są wcale takie dotkliwe, bo łatwo je ominąć.
Można.
Jasne, owner, ja liczyłam, że go ruszy, bo to właściciel lokalu użytkowego w naszej wspólnocie, ale nie ruszyło. Dodałam informację, żeby inni mogli ją ewentualnie wykorzystać. Co do utrudnień - tu mogą się wypowiedzieć, tylko ci, którzy mają/znają takie doświadczenia.
Pozdrawiam.
c.o. odciąć nie możesz, ciepłą wodę chyba tak - musi być zimna woda.
Źródła dochodu to: wynagrodzenie za pracę, emerytura lub renta, dochód z działalności gospodarczej, z lokat, z operacji finansowych (gra na giełdzie, fundusze inwestycyjne itp.).
Ale to nie są jedyne możliwe źródła zaspokojenia wierzyciela (wspólnoty). Możecie komornikowi wskazać ruchomości, np. samochód, meble, komputer, telewizor. Możecie wskazać rachunek bankowy dłużnika (pisała o tym koziorozka), wreszcie: mieszkanie (egzekucja z nieruchomości). Jeżeli nie znacie źródeł dochodu dłużnika, możecie zlecić komornikowi ()za dodatkową opłatą), by wezwał dłużnika do ich ujawnienia. O lokalu wspólnota wie na pewno, więc egzekucja z nieruchomości (licytacja lokalu) zawsze jest w zasięgu ręki.
Każdy właściciel lokalu jest wypłacalny, ale nie każdy natychmiast i nie zawsze w sposób łatwy i szybki.
Hipoteka przymusowa, o której pisał Zarządca w innym wątku, jest dobra jako zabezpieczenie spłaty długu - kieeedyś...
Wtedy, gdy dłużnik zechce sprzedać mieszkanie. Jeśli nie ma takiego zamiaru, to hipoteka mu niestraszna.
Jednak wm nie jest bezsilna. Nie tak dawno było
https://forum.zarzadca.pl/discussion/2199/dluznicy/
Przecież Sąd może te dokumenty zażądać bezpośrednio z USC.
Miałem taki lokal w swojej WM. (właściciele zmarli) Prawnik umocowany pełnomocnictwem załatwił resztę. Ja podałem tylko dokładne daty (małżeństwo) zgonów (hehe, spisałem z nagrobków bo synkowie niczym nie interesowali się) i podałem dane synków zmarłych właścicieli, a prawnik uzyskał akty zgonów i poprowadził sprawę do szczęśliwego (dla WM) końca. Dług z wszystkimi kosztami i karnymi odsetkami odzyskany.