Wynik finansowy a absolutorium
evita
Użytkownik
Czy słuszne jest lączenie w jednej uchwale udzielenia absolutorium Zarządowi z przeznaczeniem dodatniego wyniku finanasowego na fundusz remontowy i zatwierdzeniem wyniku finansowego? Wydaje nam się , że nie ale jak to umotywować?Pozdrawiam już bardzo nam pomogliście . Dzięki i prosimy o więcej
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
evito, dodatni wynik finansowy...
Opłaty we współnocie składają się z trzech podstawowych "filarów". Zaliczek na koszty eksploatacji, media i fundusz remontowy.
do tego mogą dojść "przychody".
Czy możesz przybliżyć, której z tych pozycji (rzecz jasna oprócz FR) dotyczy ów dodatni wynik finansowy?
Aby uzyskać sensowną odpowiedź powinnaś to podać.
Pozdrawiam z dniem św. Patryka
- za zwłokę (od zaliczek wpłaconych po terminie)
- z rachunku bieżącego
- z lokaty.
To, że macie nadpłatę na eksploatacji już wiemy.
oraz jak słusznie zauważył owner przychody. Dorzucę np. opłatę za szyldy ireklamy (o ile takowe macie).
Uwierz evito, trudno odpowiedzieć praktycznie nie wiedząc tego wszystkiego
Krzywdy właścicielom jednak nie czyni. Jeżeli uważasz, że takie połączenie jest dla Ciebie nie akceptowalne, zgłoś na zebraniu wniosek o rozdzielenie tej uchwały na 3 odrębne. Masz prawo. Jednak jeżeli przyjmiecie je łącznie, to co prawda nagniecie UWL, ale właściciele nie poniosą z tego tytułu straty, a zamiast 3 głosowań będziecie mieli tylko 1 i zebranie bedzie krótsze. Jak nikt nie zaskarży, przejdzie. Reasumując: to co wymyślił Wasz Zarząd jest ryzykowne i nie ma podstawy w UWL (chodzi mi o łączenie 3 w/w tematów w jednej uchwale), ale trudno sie w tym postępowaniu dopatrzeć nieuczciwości. Chyba, że coś przemilczałaś.
To oczywiście tylko moja praktyczna rada.
Głosowanie w sprawie udzielenia absolutorium zarządowi - również.
Ustawa nie nakazuje głosować tych spraw oddzielnie. Nie zakazuje też łączenia tych spraw w jednej uchwale. W czym problem?
Rozumiem, że dryfujesz niebezpiecznie w stonę jednej uchwały o wszystkim?
Ja bym nie broniła zaciekle takiego stanowiska :bigsmile:
w sytuacji opisanej przez evitę może znaleść się właściciel, albo nawet wielu właścicieli, którzy bedą stać na takim stanowisku:
Chcemy przeznaczyć niewykorzystane zaliczki na FR!,
ale nie chcemy udzielać absolutorium temu Zarządowi!
Nie dają mi szansy na oddanie głosu zgodnie z moim przekonaniem!
To dlatego piszę, że pomysł jest trochę ryzykowny, ale jak nikt nie zaskarży to przejdzie.
Pani Beata udziela praktycznych rad i pozdrawia.
O Twoich odczuciach nie będę z Tobą rozmawiać. Masz do nich prawo.
Z drugiej jednak strony wiele uchwał ma taki charakter - np. o upoważnieniu zarządu do zawarcia umowy, gdzie wymienia się elementy podmiotowo i przedmiotowo istotne, albo regulaminu porządku domowego.
Zarząd ponosi pewne ryzyko - im więcej spraw połączy w jednej uchwale, tym większe niebezpieczeństwo, że z powodu sprzeciwu wobec któregoś z elementów upadnie cała uchwała.
Ale to jest problem zarządu. Poza tym - co innego ryzyko porażki w głosowaniu, a co innego naginanie ustawy i brak ustawowych podstaw dla takiego rozwiązania.
Trzeba stwierdzić wyraźnie: nie ma przeszkód prawnych dla połączenia tych kwestii w jednej uchwale.
Ocena, czy to "słuszne, dobre i sprawiedliwe" należy do właścicieli lokali, którzy będą głosowali w tej sprawie. To jest dopiero argument!
Potwierdzenie na stronie:
http://www.e-podatnik.pl/artykul/doradca_podatnika/8663/Wspolnoty_mieszkaniowe_8211_ewidencja_ksiegowa.html
To Zarząd lub Zarządca przekłada pod głosowanie właścicielom lokali opracowaną uchwałę w tym zakresie.
Wydawnictwo: C.H. Beck
Kod: BEKW-406103
Księgowość i rozliczenia wspólnot mieszkaniowych. Praktyczne porady i wzory dokumentów dla zarządców
http://www.profinfo.pl/
Zgadzam sie z tymi co twierdza , że nie nalezy łaczyć wielu spraw w jedna uchwałę choc nie jest to zakazane.
Z własnego doświadczenia wiem że połaczenia w jednej uchwale przyjecia sprawozdania finansowego i udzielenia absolutorium Zarzadowi WM skonczyło sie draka ale zarzad tak to zmanipulowal ,że uchwała przeszła.Własciciele byli oburzeni bo mieli zastrzeżenie do pracy Zarządu i prawdopodobnie Uchwała by nie przeszła Atak musztarda po obiedzie
Mam wątpliwosci co do porad Pani Beata w sprawie składników opłat. jest ich 2 a nie 3
1.zaliczna na utrzymanie nieruchomosci wspołnej w tym :
-remonty, konserwacja ,sprzatanie koszty zrzadcy ..itp
2.Opłata za media
Nie rozumiem pojecia opłata eksploatacyjna co to jest..?
F remontowy jest skladnikiem kosztów utrzymania nieruch..tak nazwany przez włascicieli /ustawodawca go nie wyodrebnia/ i powinien byc rozliczony w okresie rocznym . WM decyduje/Uchwała/ co z nim zrobić , zwrocic włascicielom czy przeksiegowac na rok następny .Niewykorzystany FR nie mozna przeksiegowac obligatoryjnie na rak nastepny
Moze sie myle prosze o wyjasnienie .pozdrawiam..
ale skoro mi nie ufasz niech to potwierdzi lub zdementuje ktoś inny do kogo masz zaufanie.
Pozdrawiam
z uzasadnienia wyroku Sądu Najwyższego z dnia 26 czerwca 2008 roku, sygn. akt: II CSK 598/07:
"Łączne głosowanie nad uchwałą złożoną, wymagającą dwóch odrębnych głosowań, skoro skarżący nie wykazali wpływu tego braku na treść uchwały, nie może prowadzić do jej uchylenia."