brak odpowiedzi na pisma kierowane do zarządcy
kubek14
Użytkownik
Witam wszystkich.
mam problem z zarządcą wspólnoty mieszkaniowej której jestem członkiem. Od początku stycznia br próbuję uzyskać informacje o stanie finansowym dotyczącym opłat za lokal którego jestem właścicielem. Wystosowałem do zarżądcy budynku (zewnetrzna firma) kilka pism w tej sprawie na które do dzisiaj 19 marca nie otrzymałem odpowiedzi. Oczywiście korespondencja była wysyłana listami poleconymi za potwierdzenbiem odbioru. Proszę osoby kompetente w tej dziedzini o pomoc i informacje jakie przepisy prawne reguluja kwestię odpowiedzi na formalne pisma kierowane do zarządcy budynku, jakie sa terminy odpowiedzi na taką korespondencję i w jaki sposób mozna wyegzekwować odpowiedź i uzyskać potrzebne informacje od zarządcy nieruchomosci.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
mam problem z zarządcą wspólnoty mieszkaniowej której jestem członkiem. Od początku stycznia br próbuję uzyskać informacje o stanie finansowym dotyczącym opłat za lokal którego jestem właścicielem. Wystosowałem do zarżądcy budynku (zewnetrzna firma) kilka pism w tej sprawie na które do dzisiaj 19 marca nie otrzymałem odpowiedzi. Oczywiście korespondencja była wysyłana listami poleconymi za potwierdzenbiem odbioru. Proszę osoby kompetente w tej dziedzini o pomoc i informacje jakie przepisy prawne reguluja kwestię odpowiedzi na formalne pisma kierowane do zarządcy budynku, jakie sa terminy odpowiedzi na taką korespondencję i w jaki sposób mozna wyegzekwować odpowiedź i uzyskać potrzebne informacje od zarządcy nieruchomosci.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Możesz, a nawet powinieneś zbierać pisma, jako materiał dowodowy w określonej sprawie i oczywiście przy nadarzającej się okazji np. zebranie właścicieli powiadomić pozostałych właścicieli o tym fakcie.
Oznacza to bowiem tylko jedno: Wasz zarządca/administrator lekceważy właścicieli, którzy go zatrudnili i płacą mu za wykonywanie swoich obowiązków. Może warto dokładniej mu się przyjrzeć i sprawdzić, jak się z nich wywiązuje?
Uprawnieniu temu odpowiada zatem obowiązek zarządu (lub zarządcy, któremu zarząd powierzono w trybie art. 18 uwl) udzielenia odpowiedzi.
Odpowiednich regulacji dotyczących terminu udzielenia odpowiedzi na pisma należy moim zdaniem poszukiwać w kodeksie cywilnym, a to w przepisach regulujących termin wykonania zobowiązania.
Art. 455 kc. stanowi, że "Jeżeli termin spełnienia świadczenia nie jest oznaczony ani nie wynika z właściwości zobowiązania, świadczenie powinno być spełnione niezwłocznie po wezwaniu dłużnika do wykonania."
Zatem na pismo należy odpowiedzieć "niezwłocznie".
Pomocne piśmiennictwo:
"Termin niezwłocznie oznacza termin realny, mający na względzie okoliczności miejsca i czasu. Nie można go utożsamiać z terminem natychmiastowym. Brak też podstaw do uznania, że że w typowych sytuacjach, gdy z okoliczności nic innego nie wynika, należy przyjmować, że spełnienie świadczenia oznacza spełnienie w terminie 14 dni od wezwania (tak np. nietrafnie SN w orz. z 28 maja 1991 r. II CR 623/90, LexPolonica nr 319920). Przy ocenie bowiem omawianego problemu nie można pomijać wskazań zwartych w art. 354 par. 1 i art. 355. W praktyce czas niezbędny dłużnikowi do niezwłocznego wykonania zobowiązania kształtować się będzie niejednolicie. Spełnienie świadczenia stosownie do wezwania uzależnione może być nieraz od przedsięwzięcia różnych, zawiłych często, czynności natury kasowej i księgowej."
Komentarz do kodeksu cywilnego.Księga trzecia.Zobowiązania, t. 1, G.Bieniek, H. Ciepła, S. Dmowski, J. Gudowski, K. Kołakowski, M. Sychowicz, T. Wiśniewski, C. Żuławska, Wydawnictwo LexisNexis, Warszawa 2008, s. 688 - 689.
jeśli mogę jszecze zapytać: W jaki sposób mogę skontrolować dokumentację zleceń na roboty budowlane realizowane budynku którego jestem współwłaścicielem. Czy zostały prawidłowo przeprowadzone konkursy ofert itp.
Taki zapis może jednak być wskazany w uchwale dotyczącej remontu i może zawierać taką dyspozycję właścicieli.
Jako właściciel masz pełne prawo wglądu w dokumentację wspólnoty, które to prawo daje Ci Ustawa o Własności Lokali.
kubek14 - czy macie zarząd właścicielski? Jeżeli tak, to czy dowiadywałeś się w Zarządzie o te remonty.Masz prawo kontrolować zarząd a nie zarządcę (który często mylony jest z administratorem).:bigsmile:
Dokładnie.
I ten cytat idealnie odzwierciedla twój sposób myślenia. Prawo prawem, ale najważniejsze mieć zero klopotów.
Do zlożonych ofert powinien być protokoł wyboru ofert podpisany przez osoby wybierające. te szumne słowa to krótka notka mówiąca którą oferte wybrano i dlaczego. Jedno, dwa zdania.