lista dłużników ??

ziomek49ziomek49 Użytkownik
Od czterech lat płace nie cały fundusz remontowy dopiero w Tym roku dostałam pismo od zarządu ze mam zadłużenie i mam je spłacić w terminie 30 dni od otrzymania pisma. Odpisałam na pismo tłumacząc ze nie płaciłam z powodu złego zarządzania wspólnoto i przez cały ten okres nie widziałam na Co poszły całe pieniądze( udokumentowane faktury). Wspólnota chce mnie oddać na listę dłużników.

Komentarze

• Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jesli masz zastrzezenia co do gospodarowania finansami Wspolnoty, powinnas wykorzystac swoje prawa poczynajac od wgladu w dokumentacje, az do zaskarzenia uchwal w sadzie. Natomiast nieplacenie zaliczek nie jest dobrym rozwiazaniem; wygenerowalo ono Twoj dlug wobec Wspolnoty i ma ona prawo do umieszczenia Cie na "liscie", oczywiscie przy spelnieniu obowiazujacych warunkow (wysokosc zadluzenia, okres zaleglosci, brak reakcji na wezwania do zaplaty - byla o tym mowa w innym watku).
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Możesz też poprosić zarząd o rozłożenie długu na raty.
    Kontrola finansów, dokumentów itd to Twoje ustawowe prawo.
    Poza kontrolą masz również prawo zaskarżenia uchwał (termin 6 tygodni),
    które według Ciebie są niezgodne z prawidłowym zarządzaniem nieruchomością wspólną.
    Niepłacenie jest prostym, ale jednocześnie najgorszym z możliwych rozwiązań. Skutki już poznałaś.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Jeżeli wspólnota mieszkaniowa podjęła uchwałę w sprawie funduszu remontowego, określiła wysokość miesięcznych opłat i naliczenia dokonywane są zgodnie z tą uchwałą, jeżeli podjęta została uchwała w sprawie przeksięgowania środków z funduszu na lata następne, to brak jakichkolwiek podstaw prawnych do zaprzestania dokonywania wpłat. Właściciel mógłby ewentualnie jeszcze potrącać swoje należności, które przysługują mu od wspólnoty z należnościami wspólnoty, ale tutaj taka sytuacja nie występuje. Subiektywne odczucie właściciela nie zwalnia go od wynikającego z ustawy obowiązku.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.