Plan Gospodarczy
trivex
Użytkownik
Witam
Wiadomo, że we wm wszystko liczymy w/g udziałów( art.12 uwl), czy spotkaliście się z praktyką, że liczone jest od lokalu,np. Winda, usługa prawna, koszty bankowe,konserwacja węzła cieplnego. Jest w tym zakresie jakieś orzecznictwo sądowe, bo nie mogę nic znaleźć.?
Wiadomo, że we wm wszystko liczymy w/g udziałów( art.12 uwl), czy spotkaliście się z praktyką, że liczone jest od lokalu,np. Winda, usługa prawna, koszty bankowe,konserwacja węzła cieplnego. Jest w tym zakresie jakieś orzecznictwo sądowe, bo nie mogę nic znaleźć.?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Orzecznictwo nie może zmienić wyraźnego przepisu ustawy. Akurat ten przepis jest bezwzględnie obowiązujący: tyle udziału w kosztach, ile współwłasności.
Nie mówię tu o kosztach utrzym lokalu, bo to odrębna sprawa.
Czy muszą powiadomić nas o kolejnym zebraniu, czy może Zarząd po prostu to poprawić i zbierać głosy dalej w trybie indywidualnym.U mnie we wm te zebrania to istny cyrk,jakieś prywatne potyczki zamiast wyjaśnić w administracji to ludzie robią to na zebraniu.
Tylko co zpoprzednim planem i co z osobami, które oddały głosy na zebraniu.
Wiem, że to trochę skomplikowane ale może coś poradzicie?
Liczenie od udziałów daje zróżnicowane kwoty, zależne od wielkości udziału.
A czy nie można po prostu tak jak większość korespondencji wrzucić nowy planu gospodarczy do skrzynek i zbierać głosy w trybie indywidualnym pod nowym planem.
WM 30 mieszkań 1500 m2.
Mieszkanie nr 4 ma 30 m2.
Gdyby liczyć wg ilości mieszkań, to właściciel mieszkania nr 4 musi uiścić np. 100 zł,
natomiast wg powierzchni, to
30 * 100 zł = 3000 zł
3000 zł / 1500 m2 = 2 zł/m2
2 zł/m2 * 30 m2 = 60 zł,
czyli znacznie mniej...
czy ona nie powinna byc tez rozliczana wedlug UoWL, czyli wdlug udzialow?
Według udziałów lub m2 - powinno wyjść na to samo.
Odnośnie rozliczenia - czy według metrów powierzchni użytkowej, czy według udziałów - w zasadzie nie powinno to mieć znaczenia (chyba że udziały obliczono nieprawidłowo).