Ile zarabiają Wasi zarzadcy ? Czy jestescie ich pewni?
michal2011
Użytkownik
Po prostu szczere odpowiedzi o waszym odczuciu DZIEKUJE WSZYSTKIM
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Było by to ładne rozpoczecie z jego strony w stylu
w mojej wspólnocie zarządca zarabia ......,
a jak jest u Was?
A nie jakiś bełkot.
Ja michala2011 absolutnie w tym wątku nie popieram goniu.
A temat - lipa. Wystarczy rozesłać prośbę o oferty do
Zarządców i będą odpowiedzi.
Kończę swój udział w tym wątku.
Za dużo na tym forum osób, które chcą wykazać swoją wyższość, nieładnie.
mała wspólnota 0,65zl/m2+koszty eksploatacyjne 0,55m2 (właściciele sami utrzymają porządek w części wspólnej) +fundusz remontowy
Administrator 0,70 zł. zm2.
koszty eksploatacyjne 0,30zł. z m2
FR 1,60 zł. zm2
Porządek utrzymywany przez właścicieli, bez udziału gminy(ich lokatorzy nie sprzątają)
o zapomniałem to tez dodać:devil:
FR 4,50zł
FR nie wynika z ustawy, a więc właściciel nie ma obowiązku wnoszenia zaliczek z tego tytułu. Czy ustanowiliście FR?
Czy znasz stan prawny nieruchomości?
Ja nie napisałam, że jestem zadowolona z administratora wręcz odwrotnie zaskarżyłam uchwałę o zleceniu administrowania i wyszło,że umowa zawarta z administratorem to umowa o powierzeniu zarządu wspólnoty ADM-owi zakładowi budżetowemu gminy(zarządza wszystkimi wspólnotami z udziałem gminy, tylko z nimi bez umownie) One nie zaskarżyły tych uchwał, a ja tak. wiesz jakie było zdziwienie i popłoch?:bigsmile:
możesz napisać coś więcej jestem żywo tym zainteresowany w szczególności jakie są konsekwencje zaskarżenia no i administrowania bez umowy czy ktoś się do tego odniósł
Objęłam funkcje członka zarządu(zarząd 2 osobowy) i sprawowałam tę funkcje do 31.03.2009r.
Po mojej rezygnacji( a przyczyną rezygnacji było to, że ADM jako dostawca ciepła nie chciał się rozliczyć z zaliczek na CO) dobrano nowego członka zarządu i gmina robiła wszystko aby naszą wspólnotę przejąć, długo by pisać.
W końcu na jednym ze spotkań zwołanych przez panią burmistrz, zaproponowała ona aby wspólnotę przejął ADM, tak jak wszystkie wspólnoty w mieście. Uchwałę podjęto większością głosów, zarząd podpisał umowę o administrowanie wspólnoty przez ADM(umowa okazała się umową o zarządzanie).
Wniosłam sprawę do sądu i jest w trakcie. Takim newsem może być to, że pani burmistrz w sądzie nie umiała odpowiedzieć na pytanie co to jest zarządzanie a co administrowanie.:bigsmile:
Dowiedziałam się od administratora na zebraniu rocznym tydzień temu, że zarządza wspólnotami i nie ma z nimi umowy i jest dobrze. Fajnie:shocked:,:bigsmile:
gonia-życzę powodzenia i wytrwałości bo przed Tobą prawdopodobnie długa i trudna przeprawa :)
Dzięki za wsparcie
Duża wspólnota, niecałe 40 mieszkań, miasto do 100 000 mieszkańców, a nasz komunalny cudny zarządca powierzony ceni się na 0,85 zł/m2.
Poza tym płacimy zaliczkę na utrzymanie części wspólnej i oddzielnie na fundusz remontowy.
Doskonale wiem,że nasz administrator nas oszukuje, kradnie, ale ja walczę z tym aby się go pozbyć raz na zawsze.
Pisze na tym forum, nie po to aby się użalać nad sobą, bo jestem naiwna, piszę bo szukam wsparcia(samotna walka we wspólnocie nie należy do przyjemnych, to ja coś wiem o tym)
Zaskarżyłam uchwały do sądu.
Pytam się, czy ktoś jeszcze chce skutecznie walczyć z nieuczciwymi zarządcami, zarządami, czy administratorami?, czy tylko pisać na forum jak to jest źle, czy też chodzi o kasę, którą niestety w takiej walce trzeba samemu wydać. Samo poruszanie tematu nic nie daje, wiemy w większości jak jest naprawdę. Uważasz, że piszę nie na temat? Piszę o administratorze gminnym i o gminie, to są złodzieje pieniędzy członków wspólnoty( w moim przypadku).
Ja walczę, kto jeszcze.
Marek52, uważam, że kwota miesięczna nic nie obrazuje. Jest zbyt ogólna. Żeby coś znaczyła trzeba odnieść ją do powierzchni użytkowej stąd stawka na metr kwadratowy.
Zarząd powierzony, więc zdaję sobie sprawę, jak trudno będzie go zmienić, ale przynajmniej chcę spróbować przekonać, żeby patrzeć mu na ręce.
A wspólnota pod budą... marzenie!
Pozdrawiam.
Pozdrawiam:bigsmile:
My też byliśmy jedyną wspólnotą z udziałem gminy, nie mającą administratora gminnego.
Było dobrze, zrobiliśmy remont kominów, klatki schodowej, wymieniliśmy okna, remont instalacji elektrycznej.
Nie podobało się gminie, nie oddała 6 tyś zł. za remonty, popierała swój zakład budżetowy aby nie rozliczał się z zaliczki na CO, same kłody pod nogi.
No i teraz administruje zakład budżetowy.
Nie dajcie się komunalnemu zarządcy.
Pozdrawiam.:bigsmile:
Właśnie dostałam pismo z sądu, następna rozprawa 5 maja, ależ sądy przepracowane.
Pozdrawiam.
a może jeszcze jedna wspolnota do zarzasdzania, będzie do "wzięcia", zbieramy ofery, teren Szczecin, ok. 130 mieszkań
U nas pełni role administratora, jest zarząd WM.
Za nasze "pobożne życzenia" (zakres naszych oczekiwań - usługi) wycenił się na 2265 zł brutto/m-c.
Jest to średnia cena , ale my się na to zgodziliśmy. Ma stosowne zaplecze techniczne, jest zorganizowany, dyżury raz w tygodniu na nieruchomości w pomieszczeniu Zarządu,
Wspólnota 100 lokali w tym 10 użytkowych. Wspólnota posiada pożytki - reklamy.
Wtedy można być pewnym zarządcy bo stronka znacznie ogranicza możliwości zdefraudowania pieniędzy i różnych przekrętów.