Ile zarabiają Wasi zarzadcy ? Czy jestescie ich pewni?

michal2011michal2011 Użytkownik
Po prostu szczere odpowiedzi o waszym odczuciu DZIEKUJE WSZYSTKIM
«1

Komentarze

• Opcje
    edytowano listopada -1
    NIKT NIE PORUSZA TEMATU??? HM.... Ciekawe bardzo mysle ze na forum sa sami zarzadcy dlatego cisza jest .... To wszystko tłumaczy
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano marca 2010
    sami zarządcy + michal2011 i Pani Beata :bigsmile:
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To Pani Beata i michal2011 powinni odpowiedzieć na zadane pytanie.
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano marca 2010
    Goniu, myślę, że michał2011 od tej informacji mógłby zacząć temat.
    Było by to ładne rozpoczecie z jego strony w stylu
    w mojej wspólnocie zarządca zarabia ......,
    a jak jest u Was?
    A nie jakiś bełkot.
    Ja michala2011 absolutnie w tym wątku nie popieram goniu.
    A temat - lipa. Wystarczy rozesłać prośbę o oferty do
    Zarządców i będą odpowiedzi.
    Kończę swój udział w tym wątku.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To kto zacznie? ODWAGI:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Kazdy piłeczke odbija haha to dobre Wy jestescie niesamowici A ile moj zarzadca zarabia pisałem chyba ze ktoś slepy jest ale to juz nie moja wina Widze ze tu nie mam nikogo odwaznego i konkretnego Pozaty szacunek i kultura to chyba słowa których nie znacie szczególnie 'wojak'
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Postaram się być konkretny. Sprawuję Zarząd właścicielski od ponad trzech lat. Od początku pobieram 0,50 zł/m2 . Takie są stawki w Szczecinie od 0,45 do 0,75 zł/m2. Co w tym jest wstydliwego, że pobiera się wynagrodzenie za pracę? Skoro dotychczas mnie nie odwołano domniemywam, że ze swoich obowiązków wywiązuje się właściwie.:bigsmile:
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    U nas zarząd wybrany z właścicieli nie pobiera wynagrodzenia(uważam, że to błąd), teraz administrator ADM pobiera 0,70 zł. z m2 powierzchni.:bigsmile:
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] michal2011:[/cite] Pozaty szacunek i kultura to chyba słowa których nie znacie szczególnie 'wojak'
    A co masz mi do zarzucenia? :shocked: Gdzież i w czymże to Ci uchybilem? Jeśli tak, to zupełnie nieświadomie :cry: Natomiast głosu nie zabieram, gdyż domyślam się podtekstu Twojego pytania.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Panowie - nie po to jest to forum, żeby się obrażać. Jak piszę ,że wiem to z doświadczenia, otrzymuję ripostę ,że się wywyższam, że jestem jedynym praktykiem a reszta to teoretycy.Ja na tym forum nie ukrywam się , jestem ze Szczecina i podałem faktyczne inicjały. Jak napisałem prawdę to owner zareagował, że nie szanuję prawa i tam takie dyrdymały. Jak się pytam o konkrety - cisza. Dyskutujmy i walczmy argumentami a nie inwektywami.:bigsmile:
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Po prostu nie czuję się winny...:cry:
  • Opcje
    krysia_hhkrysia_hh Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W mojej wspólnocie /Opole/ 0,45 zł za m2. W innych wspólnotach podobno mniej.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pragnę dodać i zaznaczyć,że ta kwota obejmuje w moim przyopadku :bigsmile:zarządzanie i administrowanie (m.in. prowadzenie księgowości). Ceny np. w Opolu nie wykraczają poza średnią krajową.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Tu nie chodzi panie MirkuL o wstyd za pobieranie pieniedzy to jakas pomyłka chyba Mowa o tym ze za 200zl nikt nie bedzie biegał i sie bawił prowadzac wspólnote tu chyba wszyscy sie zgodza ? Remont instalacji usługi kominiarskie nowy dach czym wiecej prac tym wiecej zarzadca zarabia LOGIKA Za nagranie roboty a dzis o prace ciezko kilkanascie procent I pieniadze do podziału dla zarzadcy i firmy usługowej No co jeszcze niech ktos napisze ze to nie prawda Ja jesli miałbym uprawnienia to chetnie bym sie zajał zarzadem Pozatym prowadził bym zarzad za darmo i oprócz tego kazdemy z lokatorów co miesiac dałbym po 50 zł a tak z dobrego serca I co bym był super zarzadca Prawda
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    A ile bokie wezmę to juz inna sprawa Pozatym niewygodna
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Chyba się nie rozumiemy. O jakich pieniądzach mówimy ? Wynagrodzenie Zarządu czy wynagrodzenie zarządcy/administratora? Zarząd w większości przypadków pracuje za "frico" (społecznie).Michal2011 - chcesz pracować u mnie w Szczecinie za darmo - zapraszam. Mówimy o wynagrodzeniu zarządcy . Co to znaczy za 200 zł? To znaczy zarządzanie 5-6 mieszkaniami. To niezła pensja.A co to znaczy "bokie" (michal20111)- chyba myślisz o lewych pieniądzach ? Czyli wszyscy kradną?:bigsmile:
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Widzę, że niektórzy żarty sobie robią, albo chcą obrażać innych.
    Za dużo na tym forum osób, które chcą wykazać swoją wyższość, nieładnie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    oj gonia jakas Ty naiwna nic o zyciu nie wiesz:(:(:(:( Wszystko jak wyzej jest napisane i To wystarczy
  • Opcje
    19761976 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    to może odwrócimy pytanie na ile płacicie zarządcy?
    mała wspólnota 0,65zl/m2+koszty eksploatacyjne 0,55m2 (właściciele sami utrzymają porządek w części wspólnej) +fundusz remontowy
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Duża wspólnota, właścicieli 8. z lat 50-tych.:confused:
    Administrator 0,70 zł. zm2.
    koszty eksploatacyjne 0,30zł. z m2
    FR 1,60 zł. zm2
    Porządek utrzymywany przez właścicieli, bez udziału gminy(ich lokatorzy nie sprzątają)
  • Opcje
    19761976 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    FR 1,60 zł. zm2
    Porządek utrzymywany przez właścicieli, bez udziału gminy(ich lokatorzy nie sprzątają)

o zapomniałem to tez dodać:devil:

FR 4,50zł
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pięknie, a nieruchomość z jakich lat?
  • Opcje
    19761976 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wiekowa:bigsmile:
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    U nas też wiekowa, ale administrator zaproponował żeby zmniejszyć FR z 2 zł. na 1,60, i opł. eksplo. z 0,60 na 0,30 ,żeby było na jego wynagrodzenie 0,70 zł.:sad:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    gonia mam pytanie A ile w łape bierze zarzadca za remonty usługi konserwacje Piszesz jakies bzdury i tyle Zaden zarzadca na takie pierdoły nie patrzy Liczy sie fundusz remontowy i ile osób płaci to znaczy ilu jest lokatorów
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    gonia prosimy bardzo mocno Twoim zdaniem ile kasy wyprowadza zarzadca z waszych portfeli????
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Goniu! Otrzymałaś dokumenty nie podpisane przez Zarząd Wspólnoty.

FR nie wynika z ustawy, a więc właściciel nie ma obowiązku wnoszenia zaliczek z tego tytułu. Czy ustanowiliście FR?

Czy znasz stan prawny nieruchomości?
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie osłabiaj mnie.
    Ja nie napisałam, że jestem zadowolona z administratora wręcz odwrotnie zaskarżyłam uchwałę o zleceniu administrowania i wyszło,że umowa zawarta z administratorem to umowa o powierzeniu zarządu wspólnoty ADM-owi zakładowi budżetowemu gminy(zarządza wszystkimi wspólnotami z udziałem gminy, tylko z nimi bez umownie) One nie zaskarżyły tych uchwał, a ja tak. wiesz jakie było zdziwienie i popłoch?:bigsmile:
  • Opcje
    19761976 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    gonia
    możesz napisać coś więcej jestem żywo tym zainteresowany w szczególności jakie są konsekwencje zaskarżenia no i administrowania bez umowy czy ktoś się do tego odniósł
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Po tym jak w 2004r w listopadzie gmina na spotkaniu z właścicielami lokali poinformowała, że nie może administrować wspólnotami( bo gmina nie sprawowała zarządu wpisów w KW nie było) podjęliśmy uchwałę powołującą zarząd wspólnoty na podstawie art. 20 ustawy o wl.
    Objęłam funkcje członka zarządu(zarząd 2 osobowy) i sprawowałam tę funkcje do 31.03.2009r.
    Po mojej rezygnacji( a przyczyną rezygnacji było to, że ADM jako dostawca ciepła nie chciał się rozliczyć z zaliczek na CO) dobrano nowego członka zarządu i gmina robiła wszystko aby naszą wspólnotę przejąć, długo by pisać.
    W końcu na jednym ze spotkań zwołanych przez panią burmistrz, zaproponowała ona aby wspólnotę przejął ADM, tak jak wszystkie wspólnoty w mieście. Uchwałę podjęto większością głosów, zarząd podpisał umowę o administrowanie wspólnoty przez ADM(umowa okazała się umową o zarządzanie).
    Wniosłam sprawę do sądu i jest w trakcie. Takim newsem może być to, że pani burmistrz w sądzie nie umiała odpowiedzieć na pytanie co to jest zarządzanie a co administrowanie.:bigsmile:
    Dowiedziałam się od administratora na zebraniu rocznym tydzień temu, że zarządza wspólnotami i nie ma z nimi umowy i jest dobrze. Fajnie:shocked:,:bigsmile:
  • Opcje
    zoizoi Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak czytam niektóre wpisy to włosy staja mi dęba... :( Nasz administrator samozwańczo nazywa się zarządcą wspólnoty - ma licencję ale mamy zarząd właścicielski z art 20 UWL więc jest TYLKO administratorem. Przez parę lat udawało mu się i robił co chciał... Niektórzy właściciele przejrzeli wreszcie na oczy i zmieniliśmy zarząd. Pierwszą uchwałą wspólnoty pod nowym zarządem było obniżenie stawki wynagrodzenia dla administratora z 0,50 gr do 0,30gr/m2 . Odcięliśmy go od konta wspólnoty, jesteśmy na etapie sprawdzania kosztów z fakturami... To co zobaczyliśmy na wyciągach bankowych w tzw. pale się nie mieści.... (sorry za wyrażenie) On z uporem maniaka domaga się pełni władzy ... Walka jest strrasznie ciężka, ale walczymy... Niektórzy z Was mówią : zwolnijcie go czym prędzej... pewnie, można zwolnić ale jeszcze lepiej byłoby zmusić go do wyjaśnienia niejasności i poprostowania chociaż niektórych spraw. Mam nadzieję że uda nam się choć część spraw wyjaśnić ...
    gonia-życzę powodzenia i wytrwałości bo przed Tobą prawdopodobnie długa i trudna przeprawa :)
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak wiem.
    Dzięki za wsparcie
  • Opcje
    mariannamarianna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Chyba włosy zaczynają jeżyć mi się na głowie....
    Duża wspólnota, niecałe 40 mieszkań, miasto do 100 000 mieszkańców, a nasz komunalny cudny zarządca powierzony ceni się na 0,85 zł/m2.
    Poza tym płacimy zaliczkę na utrzymanie części wspólnej i oddzielnie na fundusz remontowy.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    DLACZEGO PISZECIE NIE NA TEMAT !!!!Trzeba czytać gdzie sie pisze Tu poruszamy tematy oszustw i przekretów robione przez zarząd i zarzadców Wasza naiwnosc jest straszna to bardzo bolesne Wy walczycie aby było jaki najlepiej a przychodzi taki jeden z drugim i wali was po portfelach Ilu z was rozumie ze prece wykonywane dla wspólnoty sa nagrywane z róznymi firmami Osoba wykonująca remontv np instalacji elektrycznej bierze troche wiecej niz stawka a reszta trafia do portfela zarzadcy I co tak nie jest!!!!!WY chyba nie wiecie ze zyjecie Piszecie paragrafy a nie pisze nikt o złodziejstwu wspólnoty !!!!!
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    marianna Twój zarządca to po prostu złodziej i napewno nie raz was przekreci jeszcze ale róbcie co chcecie
  • Opcje
    Marek52Marek52 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    żeby móc rzetelnie ocenić jakie jest wynagrodzenie zarządcy należy podać kwotę miesięcznie a nie stawkę za m2
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja nie jestem naiwna Michale.
    Doskonale wiem,że nasz administrator nas oszukuje, kradnie, ale ja walczę z tym aby się go pozbyć raz na zawsze.
    Pisze na tym forum, nie po to aby się użalać nad sobą, bo jestem naiwna, piszę bo szukam wsparcia(samotna walka we wspólnocie nie należy do przyjemnych, to ja coś wiem o tym)
    Zaskarżyłam uchwały do sądu.
    Pytam się, czy ktoś jeszcze chce skutecznie walczyć z nieuczciwymi zarządcami, zarządami, czy administratorami?, czy tylko pisać na forum jak to jest źle, czy też chodzi o kasę, którą niestety w takiej walce trzeba samemu wydać. Samo poruszanie tematu nic nie daje, wiemy w większości jak jest naprawdę. Uważasz, że piszę nie na temat? Piszę o administratorze gminnym i o gminie, to są złodzieje pieniędzy członków wspólnoty( w moim przypadku).
    Ja walczę, kto jeszcze.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Goniu, ja właśnie zaczęłam, ale jestem w powijakach... jako młody stażem właściciel mieszkania. Aż mnie skręca, jak widzę to, co się dzieje. Niestety, nie miałam świadomości. Teraz dużo czytam i, na szczęście, trafiłam również na to forum.
    Marek52, uważam, że kwota miesięczna nic nie obrazuje. Jest zbyt ogólna. Żeby coś znaczyła trzeba odnieść ją do powierzchni użytkowej stąd stawka na metr kwadratowy.
  • Opcje
    podbudąpodbudą Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam wszystkich. Duża WM 30 właścicieli - osoby fizyczne. Mieliśmy administratora (KTÓRY NAZYWAŁ SIĘ ZARZĄDCĄ) ale go pogoniliśmy jak zaczął działać na naszą szkodę a ponadto nie był nigdy na bieżąco z prowadzeniem dokumentacji księgowej i nie potrafił sporządzić najprostszego pisemka w imieniu WM. Dostawał 30 gr/m2 w 2008r. za wizytę dwa razy w miesiącu - spisał wodomierze i rozdał zawiadomienia o wysokości opłat. Mamy Zarząd właścicielski - 4 osoby nie pobierają wynagrodzeń. Do prowadzenia księgowości zatrudnili studentkę na umowę zlecenie - wychodzi 25 gr/za m2.(materiały biurowe kupuje zarząd). Jeden z zarządu upoważniony do odbioru korespondencji - prowadzi dziennik korespondencyjny, wysyła , odbiera pisma , faktury za 240 zł /rok brutto. Obsługę bankową wykonuje bezpośredni zarząd - nieodpłatnie (sporządzanie przelewów, odbiór wyciągów). Remonty realizowane według planu zatwierdzanego uchwałą. W uchwale orientacyjny koszt planowanego zadania. Jak zarząd znajdzie wykonawcę i konieczna istotna zmiana - to ponowna uchwała. Sprzątanie - każdy na swoim odcinku. Gorzej z piwnicą i ostatnio także z wymianą żarówek na klatkach schodowych. Tam gdzie sąsiedzi ( po dwóch na klatce na każdej kondygnacji) żyją w zgodzie jest ok. W piwnicy żarówki wymieniane są na bieżąco - "społecznie".
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Miło jest poczytać o wspólnotach gdzie większość wie co robi. U nas jest tez dwie wspólnoty bez udziału gminy i tam jest widać jak wspólnota po prostu ,,kwitnie". Ważne jest też to w jakim wieku są właściciele. U nas to 70-80 latkowie, którzy twierdzą, że jak gmina coś mówi to tak jest i nie chcą słyszeć o innych rozwiązaniach, zawsze byli pod gminą i jakoś było.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Goniu, u mnie średnia wieku jest zbliżona i dokładnie stąd są: po pierwsze - zasiedzenie, po drugie - nieświadomość.
    Zarząd powierzony, więc zdaję sobie sprawę, jak trudno będzie go zmienić, ale przynajmniej chcę spróbować przekonać, żeby patrzeć mu na ręce.
    A wspólnota pod budą... marzenie!
    Pozdrawiam.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No to jesteśmy we dwie.
    Pozdrawiam:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    marianno. Może zbyt ładnie to napisałem. Na 30 właścicieli aktywność przejawia około 10 osób. Jednak zdecydowanych wrogów Zarządowi nie brakuje. Szczególnie uciążliwi są ci wiecznie nieobecni i "na nie" w każdej sprawie. Głownie wynika to z antypatii do konkretnej osoby z Zarządu lub jego sąsiada. Są jeszcze inni wrogowie : Burmistrz, Firma Komunalna - dziecko gminy oraz były - pożal się boże - ADMINISTRATOR. Dodam, że jesteśmy jedyną Wspólnotą na terenie gminy, która nie jest obsługiwana przez tegoż ADMINISTRATORA.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wystarczą zdecydowani wrogowie zarządu i te aktywne 10 osób.
    My też byliśmy jedyną wspólnotą z udziałem gminy, nie mającą administratora gminnego.
    Było dobrze, zrobiliśmy remont kominów, klatki schodowej, wymieniliśmy okna, remont instalacji elektrycznej.
    Nie podobało się gminie, nie oddała 6 tyś zł. za remonty, popierała swój zakład budżetowy aby nie rozliczał się z zaliczki na CO, same kłody pod nogi.
    No i teraz administruje zakład budżetowy.
    Nie dajcie się komunalnemu zarządcy.
    Pozdrawiam.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Z zakładem budżetowym gminy mieliśmy do czynienia wcześniej w okresie 2000 -2006. Właśnie przez to, że nie rozliczali się z zaliczki na c.o. pogoniliśmy zdzierców. Dodam, że kotłownię mamy w budynku w piwnicy - jest naszą własnością. Do czerwca 2006r. nie mieliśmy wybranego zarządu i byliśmy bezumownie obsługiwani przez Zakład Budżetowy gminy. Wzięliśmy jednak sprawy w swoje ręce i jak rozliczyliśmy zaliczki na c.o. to po pierwszym sezonie gdy sami zajmowaliśmy się kotłownią (to był lipiec 2006 - czerwiec 2007) zostało nam ponad 20 tys. Zaliczki płaciliśmy w takiej samej wysokości jak ZGM ustalił w roku 2003. W następnym sezonie efekt był podobny. Dopiero w sezonie 2008-2009 z zaliczki w takiej wysokości jaka była ustalona w 2003r. zostało nam niewiele bo tylko 2,5 tys. W tym czasie nie mieliśmy jednak żadnych większych wydatków na remonty. ZGM przez cały okres nie ponosił żadnych nakładów na remonty. Doprowadził do dewastacji komina, który na nasze szczęście i nieszczęście mimo, że jest przymocowany do budynku (stanowi element kotłowni) to posadowiony jest na sąsiedniej działce i jest własnością gminy. Poprzez inspektora nadzoru oraz z udziałem prokuratury komin gmina musiała wymienić na swój koszt. To tak w telegraficzny skrócie. Pozdrawiam
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No i bardzo dobrze. Tak trzymać, jesteście przykładem dla innych.
    Właśnie dostałam pismo z sądu, następna rozprawa 5 maja, ależ sądy przepracowane.
    Pozdrawiam.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zatrudnili studentkę na umowę zlecenie - wychodzi 25 gr/za m2.
    Tyle bierze za prowadzenie księgowowści?
  • Opcje
    PytamPytam Użytkownik
    edytowano listopada -1
    do PirkaL

a może jeszcze jedna wspolnota do zarzasdzania, będzie do "wzięcia", zbieramy ofery, teren Szczecin, ok. 130 mieszkań
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] michal2011:[/cite]Ile zarabiają Wasi zarzadcy ? Czy jestescie ich pewni?
    Po prostu szczere odpowiedzi o waszym odczuciu DZIEKUJE WSZYSTKIM
    Ile zarządcy zarabiają to ja nie nie wiem.
    U nas pełni role administratora, jest zarząd WM.
    Za nasze "pobożne życzenia" (zakres naszych oczekiwań - usługi) wycenił się na 2265 zł brutto/m-c.
    Jest to średnia cena , ale my się na to zgodziliśmy. Ma stosowne zaplecze techniczne, jest zorganizowany, dyżury raz w tygodniu na nieruchomości w pomieszczeniu Zarządu,
    Wspólnota 100 lokali w tym 10 użytkowych. Wspólnota posiada pożytki - reklamy.
  • Opcje
    Wysocki34Wysocki34 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ostatnio dwóch znajomych przerzuciło się na zarządzanie wspólnotą na portalu zamieszkani.pl
    Wtedy można być pewnym zarządcy bo stronka znacznie ogranicza możliwości zdefraudowania pieniędzy i różnych przekrętów.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.