Wzór pisma do inspektoratu budowlanego o samowoli budowlanej

DevilDevil Użytkownik
Witam wszystkich!
Mam pytanie do ludzi znających się na rzeczy,a mianowicie chciałem napisać pismo do inspektoratu budowlanego ze w moim bloku są przez mieszkańców porobione samowole budowlane.Budynek mój ma 5 kondygnacji i w prawie każdym mieszkaniu jest zrobione centralne na paliwo stałe(węgiel).Dwie osoby maja centralne zrobione w piwnicy(bez żadnych pozwoleń itd).Są też osoby które mają balkony zabudowane.W sumie jedna wielka niebezpieczna samowolka.I tak jak w temacie potrzebuje wzór pisma do inspektoratu budowlanego w sprawie tych samowolek budowlanych.

Komentarze

• Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie potrzebujesz żadnego wzoru, po prostu to opisz i napisz, że zagraża to twojemu życiu i zdrowiu.
    A czy to wspólnota?, czy macie zarząd lub zarządcę? może do niego się najpierw zgłoś.
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zgłoszenia samowoli budowlanej nie dokonuje się na urzędowych formularzach.
    Wystarczy zwykłe pismo: adresat, nadawca, opis samowoli budowlanej ze wskazaniem miejsca (adres i właściciel)
    Adres PINB znajdziesz tutaj: http://www.pinb.pl/index.php?mn=pinb
  • Opcje
    DevilDevil Użytkownik
    edytowano marca 2010
    Mamy wspólnotę ale nic oni nie robią.Dla tego chce napisać pismo tylko nie chciałem żeby ono wyglądało jak by to pisał laik.Czy mam w tym piśmie przytaczać ustawy czy tylko opisać,mam używac nazwisk i konkretnych lokali ?.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Możesz napisać pismo prosto i nie bój się, ze ktoś zarzuci ci że jesteś laikiem.
    Masz napisać konkretnie w których lokalach dzieje się źle, nic nie zaszkodzi jak podasz nazwiska, to nie jest karalne.
    Jeżeli to wspólnota, to jaki macie zarząd, właścicielski, czy powierzony?
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    musisz wskazać konkretne adresy i jeżeli wiesz kto to używać nazwisk,
    może wcześniej napisz do zarządu lub zarządcy zanim skierujesz pismo do PINBu.
  • Opcje
    DevilDevil Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wybralismy go po przez głosowanie.Mój problem polega na tym że poł roku temu złożyłem wniosek do gazowni o przyłącze do bloku.Potrzebowałem pozwolenie mieszkańców na przyłącze i je dostałem(po przez podpisy).Budowa przyłącza ma sie zacząć w kwietniu i w trakcie muszę zacząć budowę rur prze korytarz(część wspólna).Znalazłem firma która mi to zrobi i wykona wszystkie papiery włącznie z odbiorem.Ale ludzie(pare osób nie wiekszość)zaczeli sie nie zgadzać,a pani która zarządza wspólnota powiedziała ze sie pod tym nie podpisze bo nie bedzie kary płacić,a chodzi ze nie którzy mieszkańcy posiadaj butle gazowe(gdzie są u nas bloki gdzie takowe instalacje są(że w bloku jedna osoba ma tylko gaz a reszta pali węglem i ma gaz w butli)) .To ja sie pytam jaka kare z skoro pan który mi to robi i załatwia odbiór i projekt sie pod tym podpisuje.Instalacje robię za swoje pieniądze nic od wspólnoty nie chce.czemu jednemu wolno wszystko a drugiemu nic dla tego jestem zmuszony zainterweniować.Bo piec na paliwo stałe bez pozwolenia w piwnicy bez wentylacji to tez niebezpieczeństwo gdzie nie wspomnę że u nas ma prawie każdy centralne w domu zrobione(na węgiel)bez zezwolenia gdzie dopuszcza się stosowanie pieców i trzonów kuchennych na paliwo stałe w budynkach o wysokości do 3 kondygnacji nadziemnych włącznie,a nasz ma 5
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Masz trochę pod górkę,przeprowadzić rury przez część wspólną.
    Jeżeli nie ma jednolitego systemu grzewczego dla nieruchomości, to każdy właściciel lokalu ma prawo zainstalować sobie takie ogrzewanie jakie chce. To dobrze, że wykona tą instalację firma, która też zgromadzi wszystkie potrzebne dokumenty.
    Musisz mieć jednak zgodę wspólnoty, wydaje mi się,że najlepsza by była uchwała wspólnoty.
    Jeżeli mówisz, że większość się zgadza, to weź od nich zgodę, niech się podpiszą, napisz pismo do zarządu, daj kserokopie projektu, zaznacz, że w części wspólnej(korytarz) wykonasz wszystkie prace przywracające stan z przed remontu.
    Zaznacz pani z zarządu, że napiszesz do inspektora nadzoru budowlanego w waszym mieście i poprosisz o kontrolę. Poproś zarząd o udostępnienie ci książki przeglądów nieruchomości, zobacz, czy są wykonane przeglądy 5 letnie, kto ich podpisał, kiedy były wykonane.
    Jeżeli tobie nie pokarze, to pokazać musi inspektorowi nadzoru budowlanego, który przyjdzie na kontrolę.
    Mam nadzieję, że moja wypowiedź choć trochę ci pomoże, trzeba walczyć z takimi nieudolnymi zarządami.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    chodzi ze nie którzy mieszkańcy posiadaj butle gazowe(gdzie są u nas bloki gdzie takowe instalacje są(że w bloku jedna osoba ma tylko gaz a reszta pali węglem i ma gaz w butli))
    Pani "zarządzająca Waszą wspólnotą" nie tylko nie jest "nieudolna" (?), jak raczyła ją określić gonia, lecz wie, co mówi.
    Przepisy zabraniają takich mieszanych instalacji gazowych:
    § 157. ust. 6. Zabrania się stosowania w jednym budynku gazu płynnego i gazu z sieci gazowej.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, Dz. U. z 2002 nr 75, poz. 690
    To, że w innych blokach jest łamane prawo budowlane nie oznacza, że zarząd (zarządca) Twojej wspólnoty ma obowiązek również je złamać i nadstawić karku za Ciebie. Poza tym wydaje mi się, że kierujesz się chęcią odwetu wobec sąsiadów: jak Wy mi tak, to ja Wam tak! To ma być zemsta za odmowę wyrażenia zgody na Twoją instalację? Do tej pory nie zauważaleś żadnych problemów, czy Ci one nie przeszkadzały?
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Może taka pani zarząd bardzo kompetentna w przepisach prawa wytłumaczyła by dlaczego tego zrobić nie może samo stwierdzenie ,,nie będę płacić kary" nic nie mówi.
    Taki opryskliwy zarządca, czy zarząd, który uważa właściciela za debila zdarzają się bardzo często.
    Ja Devil popieram to co chcesz zrobić, napisz do PINB i zobaczymy, co będzie dalej.
    Nie sądzę, abyś kierował się zemstą, ponieważ jak napisałeś większość we wspólnocie masz.
  • Opcje
    DevilDevil Użytkownik
    edytowano marca 2010
    z skoro zarządca stwierdza że to jest niebezpieczne i tak sie martwi o mieszkańców to dla czego od ponad 5 lat nie ma kontroli inspekcji budowlanej .Dwie osoby posiadają piece na opał stały w piwnicy(14kw) gdzie piwnica ma nie całe 6 metrów kwadratowy,zrobione są one bez pozwolenia i projektów.Dodam ze 14 rodzin ma centralne ogrzewanie w domu na paliwo stałe wegiel (też bez pozwolenia).Gdzie prawo mówi że można używać piecy węglowych do 3 kondygnacji.I teraz mam pytanie do ciebie czym sie ci ludzie różnią o de mnie?.Tu zarządca nie widzi niebezpieczeństwa że przewody kominowe dziurawe i że czuć w domu jak sasiad obiad gotuje lub rozpala w piecu.

Ja nic od wspólnoty nie chce nic wszystko robie na swój koszt,nie ma zamiaru na 3 pietro wnosić węgla bo człowiek wiecznie młody nie bedzie żyjemy w XXI wieku.Żebym ja w tych czasach musiał węgiel do piwnicy w workach przynosić.Jak ja bym miał centralne w piwnicy to tez bym miał to wszystko gdzieś.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Masz prawo podnosić standard swojego mieszkania, a skoro pani zarząd nie chce ci w tym pomóc, to zrób tak jak zamierzasz, na pewno w przyszłości będzie się z tobą liczyć.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak napiszesz donos do PINB, to może dokuczysz sąsiadom, ale sam nic nie zyskasz. Instalacji gazowej i tak nie założysz. Nie podniesiesz więc standardu swojego mieszkania.

Jedyne wyjście, które pogodzi wszystkich, to namówić sąsiadów do rezygnacji z butli gazowych i założenie instalacji gazu z sieci gazowej na koszt wspólnoty, dla wszystkich lokali. Wówczas wszyscy będą mieli gaz z sieci, nie będzie gazu płynnego i każdy kto zechce będzie mógł (od razu lub w późniejszym terminie) przejść na ogrzewanie gazowe - bez noszenia węgla i popiołu, bez kurzu, bez łamania przepisów. Taka inwestycja wymagałaby jednak zgody wszystkich właścicieli lokali.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nie będzie donos, to będzie prośba o kontrolę, poparta argumentami, poza tym myślę, że Devil podpisze się pod tą prośbą.
    Nikt nie może skazywać właściciela na to aby mieszkał coraz gorzej, każdy ma prawo do poprawiania swoich warunków mieszkaniowych tym bardziej, że jest to jego własność. Jeżeli takie Twoje działania nie przyniosą ci rozwiązania problemu, to proponuje zwrócić się do prawnika, on poradzi ci jak z tej sytuacji wybrnąć.
    Tu na forum trudno radzić.
    Pozdrawiam.
  • Opcje
    DevilDevil Użytkownik
    edytowano marca 2010
    Jak napiszesz donos do PINB, to może dokuczysz sąsiadom, ale sam nic nie zyskasz. Instalacji gazowej i tak nie założysz. Nie podniesiesz więc standardu swojego mieszkania.
    po pierwsze to nie bedzie donos bo ja sie pod tym podpisze.A co do zyskania to zyskam bo w tedy zlikwidują piece i będą zmuszeni ogrzewać mieszkanie prądem lub gazem.Tak że wybór będzie należał do nich:cry:
    Jedyne wyjście, które pogodzi wszystkich, to namówić sąsiadów do rezygnacji z butli gazowych i założenie instalacji gazu z sieci gazowej na koszt wspólnoty, dla wszystkich lokali. Wówczas wszyscy będą mieli gaz z sieci, nie będzie gazu płynnego i każdy kto zechce będzie mógł (od razu lub w późniejszym terminie) przejść na ogrzewanie gazowe - bez noszenia węgla i popiołu, bez kurzu, bez łamania przepisów. Taka inwestycja wymagałaby jednak zgody wszystkich właścicieli lokali.

a co sie tyczy tej wypowiedzi to juz to przerabiałem(wszystko co jest możliwe)nie przeszło po prostu pare osób sie nie zgadza i tyle.Jak ja im mówie ze taniej i wygodniej bedzie ogrzewać gazem to nie ktore osoby mówią tak"e po co mi gaz jak ja sobie w zrywce wegla przyniosę i starczy mi na cały dzień" :sad: gdzie sąsiad mieszka obok i pali 2 weglarki mając taki sam piec.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nadal będzie donos, tyle tylko, że nie anonimowy.
    To będzie donos obywatelski, z przywiązania do praworządności, sprawiedliwości i z poczucia obowiązku. Jeśli nie mogę mieć lepiej, niż sąsiedzi, to niech przynajmniej oni mają gorzej! Takie to swojskie, polskie...

W dowód wdzięczności sąsiedzi zgodzą się wówczas pewnie na wszystkie Twoje projekty inwestycyjne. Powodzenia.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Devil, widzisz,że rady na forum niewiele ci dadzą. Popadniesz w coraz większe dylematy odnośnie sąsiadów i ich jakości życia.
    Dbaj o swoje interesy, bo nikt inny o nie nie zadba.