rozliczenie z dłużnikiem
aga770327
Użytkownik
Witam . Mam pytanko . W naszej WM tj.20 lokali mamy dłużnika który zalega z czynszem 3 miesiące ma trudną sytuację. Lokator jest chętny aby kosił nam trawę na posesji. czy możemy przeksięgować z konta koszty administracji na konto zadłużenia lokatora / taką notą księgową przeksięgowanie?/ za koszenie trawnika? czy musimy sporządzić z nim umowe o dzieło lub zlecenie? proszę o odpowiedz.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Sam pomysł na rozwiązanie problemu uważam za bardzo dobry.
Pozdrawiam
Czy na piśmie, czy ustna - umowa zostanie zawarta a od wynagrodzenia podatek trzeba zapłacić, nawet jeżeli rozliczać się będziecie Państwo przez potrącenie, bezgotówkowo.
Czynności powtarzające się (stała dbałość o trawnik) - umowa zlecenia.
Jeżeli jest to osoba bezrobotna, lepiej zawrzeć kilka osobnych umów o dzieło (na każde koszenie oddzielnie) - będzie taniej, bo bez ZUS.
I na rachunku wystawionym przez właściciela musi być wyraźna adnotacja, że prosi on o dokonanie tej kompensaty np. poprzez tekst:
Proszę (Wyrażam zgodę na...) pomniejszyć moje zobowiazania wobec wspólnoty o należną mi do wypłaty kwotę .
Bez takiej adnotacji choćby ręcznie dopisanej do rachunku nie możesz dokonać kompensaty. On ma prawo do wynagrodzenia gotówkowego, a co z tymi pieniędzmi zrobi to już jego sprawa.