kopia rozliczenia rocznego funduszu ?? ksero??
ziomek49
Użytkownik
Mam pytanie czy moge żądać od wspoolnoty kopi rozliczenia remontowego ??
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie powinno być problemu z kopią, wniesiesz opłatę za ksero.
Jak więc można zatwierdzić uchwałą sprawozdanie z zarządu bez sprawozdania finansowego, a następnie udzielić zarządowi/zarządcy absolutorium?
Bez pełnego sprawozdania z zarządu szykuje się raczej kulawa uchwała, przyjmująca kulawe sprawozdanie z zarządu i w konsekwencji kulawe absolutorium.
I tak oto, rodzi się w ciszy kulawa wspólnota, z kulawym zarządem/zarządcą - jakby ktoś szukał genezy jej powstania.
Nie zrozumiałaś mnie.
Sprawozdanie finansowe nie jest obowiązkowym dokumentem do otrzymania przed zebraniem.
Jedynym takim dokumentem jest zawiadomienie o zebraniu z wyszczególnionym porządkiem obrad.
Jak widzisz możliwość sprawnego przeprowadzenia zebrania opartego na wiedzy i orientacji właścicieli, w sytuacji gdy nie mają oni możliwości zapoznania się przed zebraniem ze wszystkimi danymi dotyczącymi sprawozdania z zarządu?
Przychodzą na zebranie roczne nieprzygotowani.... I co dalej????
Przesylanie sprawozdania wcześniej wcale nie jest dobrą praktyką (szczególnie w bardzo duzych wspólnotach). Takie materialy kosztują. A zdecydowana większosć nie zna się na tym i w większosci nawet nie czyta.
W zawiadomieniu powinien być tekst, że materiały są do wglądu/do odbioru w siedzibie zarządu/administratora i kto chce to z nich skorzysta.
Art. 30 pkt 3 sprawozdanie z działalności zarządu. Czy według ciebie zarząd może powiedzieć ,,działaliśmy dobrze, a nawet bardzo dobrze" i to będzie ok?
Według mnie jest to obowiązujący dokument.
I nie podważam tej potrzeby.
Ale nie musi byc wysyłane przed zebraniem.
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 28.06.1999 I ACa 282/99:
(...) sprawozdanie ma bardzo ważkie znaczenie dla właścicieli, skoro rozpatrywanie i zatwierdzanie pozostawione zostało do wyłącznej kompetencji zebrania ogółu właścicieli (art. 30 ust. 2 ustawy). Zatwierdzenie bądź odmowa zatwierdzenia sprawozdania mogą wpłynąć na udzielenie zarządowi absolutorium, a zatem mogą mieć wpływ na odpowiedzialność organizacyjną członków zarządu. W dalszej kolejności ze sprawozdania może wynikać konieczność pokrycia przez właścicieli strat finansowych. (...)
Nawet nie możesz. :cool: Zobacz uchwałę Sądu Najwyższego Izba Cywilna z dn. 29.05.2000 r. (III CZP 10/2000, OSNC 2000/12. poz.215)
Szybko zmienisz zdanie.
Jesteś pewna numeracji?
Teraz już nie..... W swoich notatkach mam inny tekst części uzasadnienia pod tym numerem.
W takim razie sprawa pozostaje do wyjaśnienia.
Swojego stanowiska w tej sprawie jednak nie zmieniłam i nie zmienię.