Jakie dokumenty należy mieć ze sobą podczas zebrania WSM
mat_wk
Użytkownik
Witam Państwa
Czy będąc włascicielem mieszkania i udając sie zebranie WSM , muszę mieć ze sobą jakieś dokumenty np. Dowód Osobisty , odpis z KW czy akt notarialny ?? Dodatkowo czy organizator zebrania ( nie zarząd tylko inny właściciel ) ma prawo żadać ode mnie dowodu i KW lub aktu ?? I czy jest to zgodne z prawem ??. Nigdzie nie mogę znaleść informacji na ten temat .
Z góry dziękuje za pomoc
Czy będąc włascicielem mieszkania i udając sie zebranie WSM , muszę mieć ze sobą jakieś dokumenty np. Dowód Osobisty , odpis z KW czy akt notarialny ?? Dodatkowo czy organizator zebrania ( nie zarząd tylko inny właściciel ) ma prawo żadać ode mnie dowodu i KW lub aktu ?? I czy jest to zgodne z prawem ??. Nigdzie nie mogę znaleść informacji na ten temat .
Z góry dziękuje za pomoc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeżeli tak, to nie musisz się okazywać, zarząd powinien wiedzieć kogo zawiadamia. Podpisujesz się na liście obecności.
Dowód osobisty należy mieć przy sobie nie tylko na zebraniu:wink:
Co zas do dowodu, to na pewno warto go miec.
Raczej na zebraniu jest to wskazane, skoro już dostał zawiadomienie i powinien być na nim obecny to.... powinien się na nim okazać w całej okazałości.
Zarząd może wiedzieć kogo zawiadamia, ale może nie wiedzieć kto przychodzi np. nie ma pamięci wzrokowej.
Czy ten właściciel ma prawo wogóle do sprawdzenia moich danych .
Dalej mało informacji, ale ten właściciel z aktem jest chyba nadaktywny?
Bez dowodów osobistych i KW to może być całkiem ożywione zebranie. :cool:
Nie każdy może wchodzić z aktem na zebranie....
Ale, gdzie jest Twój zarząd? Maluje akty??? :bigsmile:
Każdy właściciel ma prawo zwołania zebrania wspólnoty, w tym też rocznego, jeżeli zarząd tego nie uczyni, ale dopiero po terminie ustawowym, czyli po 31 marca.
Pozdrawiam
1a. W wypadku gdy zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, nie zwoła zebrania ogółu właścicieli lokali w terminie, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, zebranie coroczne może zwołać każdy z właścicieli.
Chyba, że nie chodzi tu o zebranie ,,roczne", ale teraz właśnie jest czas na te zebrania więc przypuszczam, że o takie chodzi.:bigsmile:
Więc trzeba przeanalizować inny wątek tej sprawy. Dlaczego jeden z właścicieli, bojkotuje sposób zwołania zebrania rocznego przez zarząd?
Zebranie może zwołać każdy jeżeli minął termin ustawowy(czyli 31. 03), jednak przed tym terminem nie może zwoływać zebrań.
Jeżeli zarząd takie zebranie zbojkotuje, to kto przedstawi sprawozdanie finansowe?:wink:
Czy forma eletkroniczna jest dopuszczalna ( e-mail ) jeżeli chodzi o informacje o zebraniu ??
Pozdrawiam
Nowy zarząd (bo przecież stary trzeba odwołać) powinien być zobowiązany, aby w terminie rozsądnym np. 2 miesięcy spróbować przedstawić takie sprawozdanie...
Ale jakich "innych dkumentów" mat_wk? nie dostarczył Ci Zarząd? Jeżeli chodzi o projekty uchwał,
to nie musi ich zawierać powiadomienie o zebraniu. Ładnie by było, owszem, ale tylko tyle. Odnośnie powiadomienia o zebraniu to stoję na stanowisku, że albo lista podpisywana imiennie, albo list polecony, albo jedno i drugie (jeżeli kogoś nie było w domu w trakcie zbierania podpisów - to listem) to elementarny wymóg dla rzetelnie działającego Zarządu. Niełatwo pisać w tym wątku, ponieważ czytając posty odnoszę wrażenie, że mat_wk nie pisze wprost, o co mu tak naprawdę chodzi.
Chodzi mi o to czy jeżeli np zarząd nie prześle przed zebraniem porządku zebrania i np projektów uchwał to czy inny właściciel ma prawo organizacji zebrania i czy w świetle prawa jest ono ważne i tyle . Chodzi mi o zebranie roczne , które zresztą i tak się juz odbyło .
Informacje u nas przesyła się dorgą elektroniczna i info wywiesza na klatce . Normalnym ludziom to wystarcza :bigsmile:
2/ Skoro zebranie roczne się odbyło, to brak podstaw do ponownego zwoływania zebrania rocznego.
Pozdrawiam