Czy Statut Wspólnoty mieszkaniowej można unieważnić uchwałą przez właścieli
mat_wk
Użytkownik
Witam Państwa
Mam pytanie, status wspólnoty w ktorej jestem jest napisany przez osobę która nie ma pojęcia o prawie i tak naprawde w tym zkresie nie jest kompetentna . Druga sprawa to skoro jest ustawa o własności lokali to czy samo to już nie wystarczy ?? Ewentualnie przecież można napisać regulamin porządkowy . Tak więc czy można unieważnić statut poprzez uchwałę właścicieli ??
Pozdrawiam
Mam pytanie, status wspólnoty w ktorej jestem jest napisany przez osobę która nie ma pojęcia o prawie i tak naprawde w tym zkresie nie jest kompetentna . Druga sprawa to skoro jest ustawa o własności lokali to czy samo to już nie wystarczy ?? Ewentualnie przecież można napisać regulamin porządkowy . Tak więc czy można unieważnić statut poprzez uchwałę właścicieli ??
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Co do statutu uważam że powiela w dużej części ustawę i niektore dosyć ważne rzeczy są poinięte .
Dziękuje za wcześniejsze odpowiedzi :smile:
Co do zasady uchwałą można zdecydować nie tyle o unieważnieniu, co o utracie mocy obowiązującej statutu (wyjątkowo nie jest to dopuszczalne, ale w przypadku takich uchwał, na podstawie, np. których ktoś nabywa prawa).