CO SIĘ DZIEJE JEŻELI NA ZEBRANIU ROCZNYM OKAZUJE SIĘ ŻE
biedrona121
Użytkownik
NA ZEBRANIU ROCZNYM OKAZUJE SIĘ ŻE ZALICZKI WPŁACANE ZA 2009 SĄ WIĘKSZE NIŻ FAKTYCZNE KOSZTY PONIESIONE PRZEZ WŁAŚCICIELI WSPÓLNOTY A JEST TO NIE MAŁA KWOTA BO PONAD 10 TYŚ ZŁ. MIMO TO ZARZĄD WYSTĄPIŁ Z UCHWAŁĄ O PODNIESIENIE OPŁATY 0 - 0,3O ZŁ ZA M NA FUNDUSZ EKSPLA. JAKO JEDYNA WYSTĄPIŁAM O O ZWROT TEJ NADPŁATY PROPORCJONALNIE DO MOICH UDZIAŁÓW I ZOSTAŁAM WYŚMIANA PRZEZ ZARZĄD ŻE NIE ZNAM PRAWA I ONI NIE MOGĄ TEGO ZWRÓCIĆ. ZAPYTAŁAM SIĘ TO PO CO PODWYŻSZAĆ SKORO I TAK ZALICZKA OKAZUJE SIĘ ZA DUŻA NIE UDZIELONO MI ODPOWIEDZI. CZY KTOŚ MI PODPOWIE CZY NALEŻY MI SIĘ ZWROT CZY NIE ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Natomiast miałaś pełne prawo taki wniosek złożyć, a zarząd masz do d....
Natomiast nadwyżka powstała na opłatach za media dostarczane do lokali podlega obowiązkowemu zwrotowi. Nie ma możliwości decydowania o niej uchwałą.
Wpłacone przez Ciebie pieniądze, ale już jako rozliczone zaliczki , mam na myśli tę nadwyżkę - są nadal Twoją własnością. Wspólnota nie ma prawa nimi dysponować, ani żadną uchwałą przeznaczać na inne cele.
Jeśli Twój zarząd tego nie rozumie, to bez wchodzenia z nim w dalszą dyskusję pomniejszyłabym następne wpłaty zaliczek o kwotę wykazanej nadwyżki. To są Twoje pieniądze, a ustawa o własności lokali zobowiązuje Ciebie do ponoszenia kosztów na rzecz NW zgodnie z faktycznie wykazywanymi.
Stwierdziłem że jestem przeciwny braniom pożyczek u nas bedzie ona w kwocie 700 tys zł i jestem za zwrotem wszelkich nadwyżek Nadwyżka za wodę z ogólnego licznika 6000 zł na ,liczmy 50 mieszkań to 120 zeta na mieszkanie tak ogólnie rzecz biorąc Nie sa to liczniki wody w mieszkaniach.Inne koszty które co roku podwyższają też budzą wiele wątpliwościJak Jesteś zainteresowany mogę temat pociągnąć..Pozdrawiam ,tez jestem wkurzony ale co z tego
U Biedrony chcą podnieść opłatę eksploatacyjną o 0,30( mimo nadwyżki na tych opłatach)
Na jakiej podstawie uważasz, że wspólnota może uchwałą (nie zgodą wszystkich właścicieli) zagospodarować nadwyżki?
Czy te nadwyżki należą do wspólnoty?
Wiem o tym.
Czy ów fakt sprawił, że dogmat na tym Forum został ustanowiony?
Zatem, dla jasności... :cool: Wytłumacz mi, jak można zagospodarować nadpłatę, która nie jest własnością wspólnoty?
No nie, jest jeszcze inne wyjście.
Pomniejszyć swoje wpłaty o wykazaną nadpłatę w rozliczeniu indywidualnym, wcześniej informując zarząd/zarządcę o sprzeciwie w powyższej sprawie i .... spokojnie poczekać na dalszy bieg spraw.
W konsekwencji, jeśli wspólnocie będzie się chciało dochodzić swoich racji przed sądem, to ona będzie musiała udowodnić słuszność swojego postępowania.
Co innego zaliczki na koszty zarządu nieruchomością wspólną - jeżeli powstała nadwyżka na wpłatach właścicieli w stosunku do faktycznie poniesionych kosztów NW, to należy ona do majątku wspólnoty i wspólnota ma prawo nią dysponować. Może zadecydować uchwałą, że nadwyżka zostanie przesunięta na pokrycie tych samych kosztów zarządu nieruchomością wspólną w następnym okresie: czy to na koszty bieżącego utrzymania nieruchomości wspólnej, czy to na fundusz remontowy. Ich przeznaczenie nie ulega zmianie - nadal mają służyć pokrywaniu kosztów zarządu nieruchomością wspólną.
Na poparcie mojego stanowiska mogę przywołać wyroki sądowe:
1) Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 22 lutego 2001 r., I ACa 1309/00: http://www.zarzadca.pl/content/view/645/94/
2) Wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 2 października 2009 r., I ACa 514/09: http://www.zarzadca.pl/content/view/715/32/
1) nadbudowę lub przebudowę nieruchomości wspólnej,
2) ustanowienie odrębnej własności lokalu powstałego w następstwie nadbudowy lub przebudowy
3) rozporządzenie tym lokalem
4) zmianę wysokości udziałów w następstwie powstania odrębnej własności lokalu nadbudowanego lub przebudowanego,
5) dokonanie podziału nieruchomości wspólnej,
6) nabycie nieruchomości (z czyich pieniędzy?),
7) podział nieruchomości gruntowej zabudowanej więcej niż jednym budynkiem mieszkalnym i związane z tym zmiany udziałów w nieruchomości wspólnej oraz ustalenie wysokości udziałów w nowo powstałych, odrębnych nieruchomościach wspólnych.
Podstawa prawna: art. 22.3 ustawy.
Jeśli można uchwałą zdecydować o zbyciu lokalu, powstałego z nieruchomości wspólnej, to można również zdecydować o przeznaczeniu nadwyżki na kosztach NW. Co więcej: uchwałą o zbyciu lokalu można zdecydować o przeznaczeniu pozyskanych ze sprzedaży środków na fundusz remontowy wspólnoty.
:bigsmile:
W kwestii spóźnienia...... :bigsmile:
Co do wyczerpującej odpowiedzi.
Nie przeczę, że obszerna ale..... Ja po prostu nie mam teraz czasu, aby pomiętosić ownera :cool:
W najlepszym przypadku możesz przeczytać takie oto, a jedno z łagodniejszych, podsumowań swojej wypowiedzi: Co w taktyce, ma na celu skuteczne zniechęcenie do dalszej dyskusji, bo nie każdy ma tę samą grubość skóry....
Haneczka ostatnio ma rzeczywiście cienką skórę (choć nie zawsze tak było...), co dobrze widać w tym właśnie wątku o wodzie: każdą wypowiedź bierze do siebie i traktuje bardzo osobiście.
irenalo napisała: Haneczka na to: grandy napisał: A Haneczka: Haneczka napisała: Ja na to: A Haneczka swoje: I tak dalej, i tym podobne... :cool: :rolling: :crazy:
http://www.wspolnoty.net.pl/viewtopic.php?p=53864#53864
Wiem, że to (częściowo) nie na temat, ale pokazuje, jak pozamerytoryczne pobudki wpływają na ton niektórych wypowiedzi, co na przykładzie Haneczki widać dość wyraźnie.
Poniżenie i ośmieszenie drugiej strony to Twoja broń.
Możesz być dumny z siebie....... Jednak gratulować Ci nie będę.
Do maja jeszcze daleko!
Możecie też pozostać przy zarządzie 1-osobowym.