Protokół zebrania dowodem dla biegłego?
biedrona121
Użytkownik
Kochani podpowiedzcie mi czy protokół z zebrania jest dokumentem , którego można przed sądem pokazać jako dokument potwierdzający wymiar zaliczek na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną: za dany rok ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Już Ci odpisałem tutaj (poprawiony link):
https://forum.zarzadca.pl/discussion/1457/czy-protokol-z-zebrania-jest-dokumentem-/#Item_2
Podana fraza - "ubijacz gruntu" -proz - nie została odnaleziona.
Podpowiedzi:
* Sprawdź, czy wszystkie słowa zostały poprawnie napisane.
* Spróbuj użyć innych słów kluczowych.
* Spróbuj użyć bardziej ogólnych słów kluczowych.
* Spróbuj użyć mniejszej liczby słów kluczowych.
Biedrona, nie słuchaj. Masz pytanie, to go zadawaj. Nie pozwól się ograniczać. Nikt Ci nie będzie mówił, gdzie i ile pytań masz zadawać.
Pozdrawiam.
Jeżeli go masz, to możesz przedstawić w sądzie jako dowód.
Protokół z zebrania nie jest dokumentem urzędowym, lecz prywatnym. Podział ten wynika z przepisów k.p.c. i ma ogromne znaczenie w postępowaniu dowodowym.
Dokumenty urzędowe stanowią dowód tego, co zostało w nich urzędowo zaświadczone (art. 244 k.p.c.), dlatego też strona, która zaprzecz prawdziwości dokumentu urzędowego, albo twierdzi, że zawarte w nim oświadczenia organu, od którego dokument ten pochodzi, są niezgodne z prawdą, winna okoliczności te udowodnić (art. 252 kpc.)
Dokumenty prywatne, a takim jest np. protokół z zebraniu, takiej mocy dowodowej już nie mają. Dokument prywatny stanowi wyłącznie dowód tego, że osoba, która go podpisała, złożyła oświadczenie zawarte w dokumencie (art. 254 k.p.c.).
Następnym razem nie zwracaj innym uwagi na posty nie na temat i wprowadzania bałaganu na forum, skoro sam do robienia bałaganu zachęcasz. Jak widać, jesteś bardzo obrotowy.
Oczywiście, ja, podobnie jak użytkownik "Owner", jestem gorącym przeciwnikiem zaśmiecania forów internetowych powielaniem pytań w różnych działach, za to w obrębie jednego i tego samego forum.
Pozdrawiam.
Proszę tego nie robić :bigsmile:
Dlaczego nie??? :cool:
Zależy od indywidualnej reakcji biegłego i od tego, czy biedrona121 gryząc chce sprawić przyjemność czy zadać ból?
Jednych motywują do pracy przyjemne doznania, a drugich dopiero solidne urazy np. ból podczas i po kąsaniu.
A po co Ci to???
Biegły sądowy wie, co ma robić.
Jakie konkretnie wątpliwości budzi ta opinia, poza tym, że opiera się na protokołach, które jak rozumiem nie są wiarygodne?
Dokumentem potwierdzającym przyjęcie zaliczek na poczet zarządu nieruchomością wspólną jest uchwała planu gospodarczego, a nie protokół z zebrania.
Protokół z zebrania takim dokumentem nie jest, biegły nie dotarł do odpowiednich dokumentów, przypuszczam, że tych uchwał nie ma.