fundusz remontowy
an22dzia
Użytkownik
Witam. Mieszkam w małej wspólnocie ( 18 mieszkań właścicieli i 6 mieszkań miasta). W mojej wspólnocie są 4 bloki ( po 6 rodzin w kazdym). Do tej pory fundusz remontowy był rozliczany na każdy blok osobno. Czy to jest zgodne z prawem??
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jak dla mnie jest ok, ze każda nieruchomość jest rozliczana osobno, jest przejrzyście i każda z tych nieruchomości(blok) ma inne priorytety odnośnie remontów.:bigsmile:
Środki właścicieli lokali, wydane na remonty (nieważne, czy zostały wyodrębnione i szumnie nazwane "funduszem remontowym", czy nie) stanowią koszt zarządzania nieruchomością wspólną. Podstawa prawna: art. 14 pkt 1 ustawy. Skoro to jedna wspólnota, to środki są wspólną własnością wszystkich właścicieli lokali. Na remont w jednym budynku składają się wszyscy właściciele lokali ze wszystkich budynków.
Bo wszystko zależy od właścicieli.:bigsmile:
Wolno, co nie znaczy, że uchwała sprzeczna z ustawą wywołuje skutki prawne.
Przykład: jedna ze wspólnot w Szczecinie podjęła uchwałę o zakupie ze środków wspólnoty wiązanki na pogrzeb jednego z właścicieli lokali.
Uchwała została zaskarżona. Sąd I instancji zajął stanowisko podobne do Twojego (!): właścicielom wszystko wolno. Jednak Sąd Apelacyjny był innego zdania i uchwałę uchylił.
Link: http://wspolnoty.net.pl/viewtopic.php?t=1723
Niestety, nie mogę znaleźć wątku ulota na forum gazety.pl o uchyleniu uchwały przez SA.
czasami nie wolno nawet jak nie jest zaskarżona. Na przykład wspólnota podejmuje uchwałę o kupnie samochodu dla p. Kowalskiego. Nikt nie zaskarża uchwały. Według Ciebie taka uchwała obowiązuje? Równie dobrze wspólnota może podjąć uchwałę, że jutro będzie padać deszcz? I co, też obowiązuje?
Obawiam się, że pieniądze nie należą do wspólnoty, a do właścicieli w stosunku do ich udziałów. Czy tu nie kłania się art. 12.2 uwl?
"Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów".
Zatem, aby dysponować tymi pieniędzmi wystarczy uchwała większościowa wspólnoty czy zgodę musi wyrazić każdy właściciel?
Zatem o tych też nie.
Czy naprawdę kwota pożytków przekracza potrzeby? Chyba nie. Ocieplenie budynku kosztuje...
Ale już w uchwale o zgodzie na sprzedaż właściciele mogli zdecydować o przeznaczeniu pozyskanych środków.
Tak stwierdził Sąd Najwyższy w uzasadnieniu uchwały z dnia 16 października 2008 r. Sąd Najwyższy III CZP 91/08: http://www.zarzadca.pl/content/view/582/94/
Jeżeli do tej pory tak było, to co się stało, że dopiero teraz ad22dzia pyta?
Przykład:
Właściciele postanawiają dokonać pełnego remontu balkonów (wszyscy mają). W związku z tym postanowili utworzyć specjalny fundusz służący tylko do pokrycia kosztów remontów balkonów. W skład nieruchomości wchodzi 10 lokali po 30 m2 i 20 lokali po 50 m2.
Właściciele postanowili, że wpłacą wszyscy po 1000 zł zaliczki od lokalu. Gdyby się okazało, że po rozliczeniu zostaje nadwyżka postanowili, że będzie ona rozliczona wg powierzchni mieszkań.
Pasuje Wam takie rozwiązanie? Bo mnie nie.
Dlatego pytałam o FR i jego regulamin. Trzeba go bardzo dobrze napisać, aby nie było niejasności.
Natomiast jeżeli chodzi o ten konkretny przypadek, to ja twierdzę, że jeżeli każdy blok płacił za remont swojego dachu, to teraz nie można finansować jego naprawy, czy drugiego remontu z FR całej wspólnoty, bo byłoby to niesprawiedliwie dla tych, co mieli więcej ,,rozumu".
W spółdzielniach mieszkaniowych też jest tak, że z FR rozliczany jest dany blok.
Myślę, a nawet jestem pewna, że właściciele 2 bloków mają rację.
Potrzebny nam "cytat" z Regulaminu.
Wg prawa --> owner ma rację co do FR.
Żeby to zmienić potrzebna jest uchwała, a jak twierdzisz 3 bloki się nie zgadzają, to uchwała nie przejdzie.
Poza tym, utworzenie FR było na utrzymanie nieruchomości wspólnej, tą nieruchomością wspólną jest blok(jeden), przecież każdy lokal ma części wspólne w danej nieruchomości, anie we wszystkich nieruchomościach(blokach)
To nie tak. To jest nieruchomość wielobudynkowa. Każdy ma udział w 4 budynkach.
Ja bym potraktował, że FR miał charakter specjalny i każdy z bdynków tworzył go oddzielnie dla siebie. Możnaby powiedzieć, że utworzono cztery fundusze specjalne. Zatem właściciele z innego budynku nie partycypują ani w nadwyće ani w niedoborze środkow z innego budynku.
Każdy właściciel lokalu w dowolnym budynku takiej wspólnoty jest współwłaścicielem wszystkich budynków - ściślej: części wspólnych we wszystkich budynkach, bo lokale są odrębną własnością - a więc wszystkich fundamentów, klatek schodowych, dachów, pionów wodociągowych i kanalizacyjnych, instalacji centralnego ogrzewania, strychów, kominów itp.
Nie tylko środki na remonty, ale też na konserwację bieżącą, ubezpieczenie, przeglądy, sprzątanie, odśnieżanie itp. są wspólne i służą pokryciu kosztów utrzymania wszystkich budynków. Wydzielenie środków gromadzonych na remonty oznacza, że mają być one przeznaczone wyłącznie na remonty oraz oddzielnie rozliczane - ale nie przestają być wspólne dla wszystkich.
O wspólnocie wielobudynkowej wiedziałam niewiele.