Ogrzewanie

martini78martini78 Użytkownik
edytowano kwietnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
W naszej wspólnocie zarząd postanowił zakończyć sezon grzewczy z końcem marca. Twierdzą że większość zgadza się wyłączenie i ja jako mniejszość nie mam nic do powiedzenia. Mamy małe dziecko i w tym przypadku musimy ogrzewać elektrycznie.Dni w tym czasie są jeszcze chłodne a tymbardziej noce. Niedawno też zostały zamontowane nowe ciepłomierze i wybrana firma do rozliczeń. Wszelkie płatności za ogrzewanie wode itd płacę systematycznie, nie posiadam żadnych zaległości.
Moje pytanie jest następujące czy wspólnota ma prawo zakręcić ogrzewanie jeśli mniejszość potrzebuje tego ciepła. Czy jest możliwość powołać się na jakiś przepis aby przedłożyć lokatorom. Proszę o pomoc. :cry:

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano kwietnia 2010
    Proszę sprawdzić warunki umowy o dostawę ciepła, która została zawarta przez wspólnotę mieszkaniową, tam prawdopodobnie znajdują się zapisy dotyczące poruszanej kwestii. To odbiorca kieruje do dostawcy wniosek o wstrzymanie dostaw ciepła, jednak nie może być on przedwczesny, należy mieć na uwadze warunki atmosferyczne.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Większość nie może krzywdzić mniejszości.
    Mnie się wydaje, że w tym przypadku zarząd powinien mieć zgodę wszystkich właścicieli, tym bardziej, ze sezon grzewczy powinien odpowiadać warunkom atmosferycznym.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Należy zapewnić minimalne temperatury w lokalu, możecie się Państwo powołać na przepisy Rozporządzenia Ministra Infrastruktury
    z dnia 12 kwietnia 2002 r. ( w akcie tym określono temperatury minimalne). Jeżeli temperatury są niższe, wspólnota winna pokryć koszty dogrzewania lokalu (wyrównać szkodę powstałą w związku z przedwczesnym zakończeniem sezonu grzewczego). Należałoby jednak dla celów dowodowych zwrócić się do zarządu o protokolarne pomiary temperatury w lokalu.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    martini78martini78 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dla uściślenia Wspólnota zaliczana jest do dużej wspólnoty (ma 8lokali). Mamy w budynku piec gazowy a potem rozprowadzone ciepło na lokale.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.