Art. 23 punkt 1 - kto zbiera głosy dot uchwał
Witam,
mam następujące pytanie:
- czy zapis w umowie zawartej pomiedzy wspolnotą a firmą z licencją na zarzadzanie zapis który mówi , że :
W przypadku podejmowania uchwał w drodze indywidualnego zbierania głosów, Wspolnota Mieszkaniowa udziela - niniejszą uchwałą-
pełnomoctnictwa Zarządcy do zbierania głosów. Przy indywidualnym zbieraniu głosów przez Zarządcę może uczestniczyć jeden z członków
Zarządu.
jest zgodny z art.23 punkt 1 ustawy o własności lokali ?
Chodzi mi o to:
wspolnota może dać pełnomoctnictwo Zarządcy, ale zapis że w przypadku zbierania głosów indywidualnie tylko jeden z członków zarządu może uczestniczyć ?
Czy nie jest to ograniczenie innych członków zarządu do praw nadanych im przez Ustawę?
Czy niniejsze pełnomoctnictwo oznacza, że zarząd nie może samodzielnie zbierać indywidualnych glosów ?
Wedlug mnie pelnomoctnictwo oznacza, że Zarządca może w tym działaniu Zarzad zastąpić, ale nie na wyłączność.
Czyli jak Zarząd będzie chciał sam zbierać te podpisy to może to zrobić pomimo tej uchwały. Oczywiście jeśli moje rozumowanie jest słuszne to pierwsze pytanie traci sens.
pozdrawiam
AKERA
mam następujące pytanie:
- czy zapis w umowie zawartej pomiedzy wspolnotą a firmą z licencją na zarzadzanie zapis który mówi , że :
W przypadku podejmowania uchwał w drodze indywidualnego zbierania głosów, Wspolnota Mieszkaniowa udziela - niniejszą uchwałą-
pełnomoctnictwa Zarządcy do zbierania głosów. Przy indywidualnym zbieraniu głosów przez Zarządcę może uczestniczyć jeden z członków
Zarządu.
jest zgodny z art.23 punkt 1 ustawy o własności lokali ?
Chodzi mi o to:
wspolnota może dać pełnomoctnictwo Zarządcy, ale zapis że w przypadku zbierania głosów indywidualnie tylko jeden z członków zarządu może uczestniczyć ?
Czy nie jest to ograniczenie innych członków zarządu do praw nadanych im przez Ustawę?
Czy niniejsze pełnomoctnictwo oznacza, że zarząd nie może samodzielnie zbierać indywidualnych glosów ?
Wedlug mnie pelnomoctnictwo oznacza, że Zarządca może w tym działaniu Zarzad zastąpić, ale nie na wyłączność.
Czyli jak Zarząd będzie chciał sam zbierać te podpisy to może to zrobić pomimo tej uchwały. Oczywiście jeśli moje rozumowanie jest słuszne to pierwsze pytanie traci sens.
pozdrawiam
AKERA
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Udzielenie pełnomocnictwa nie oznacza, że udzielający (mocodawca) sam się ubezwłasnowolnił: może on występować równolegle (razem) z pełnomocnikiem lub samodzielnie.
Zarząd jest organem wspólnoty, jego działania są działaniami wspólnoty. W zakresie swoich ustawowych uprawnień i obowiązków, zarząd może działać niezależnie od pełnomocników.
pozdrawiam
AKERA
Czy to jest umowa z zarządcą czy uchwała wspólnoty?
Historycznie sprawa wygląda tak:
Zarządca przygotował uchwałę i która została przegłosowana wiekszością głosów, w której treści było wyrażenie zgody na zawarcie umowy pomiedzy Wspólnotą a Zarządcą o zarządzanie.
Potem jak to przeszło Zarządca przygotował treść umowy, gdzie wymienił niektóre czynności , którymi chciał się zająć.
Powyższy zapis jest kawałkiem tej umowy, dokładnie przytoczony i jest umową a nie uchwałą.
Jest to głupie postępowanie (odnosnie całej wspolnoty) ale cóż, wspólnota zagłosowała w ciemno a zarzad podpisał.
Teraz chciałbym parę rzeczy wyprostować ale bedzie batalia o to z Zarządcą, więc chcę sie dokładnie przygotować.
Jeżeli jednak czynność zbierania głosów rozumiemy jako podjęcie w tej sprawie decyzji, złożenie oświadczenia o wszczęciu procedury, etc. , czyli w takim znaczeniu, w jakim moim zdaniem rozumie to ustawodawca, to skuteczność zapisu umownego wymaga zmiany sposobu zarządu w trybie art. 18 uwl.
Jeżeli nie dokonano takiej zmiany, to zarządca może jedynie wykonywać czynności techniczne związane z głosowaniem i działać wyłącznie na podstawie wskazówek co do sposobu wykonania tej czynności udzielonych mu przez zarząd wspólnoty. Zapis, który limituje ilość członków zarządu, którzy mogą uczestniczyć w zbieraniu głosów jest po prostu bezskuteczny, bo sprzeczny z art. 23 uwl., taka uchwała wymagałaby udziału notariusza (art. 18 uwl).