WM Szczecin

steward1steward1 Użytkownik
edytowano kwietnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Jak to jest z indywidualnym zbieraniem głosów?U Mnie wywiesili na klatkach zawiadomienia że przez dwa dni po dwie godziny będą zbierać głosy w biurze na terenie wspólnoty.W biurze przy podpisywaniu siedziały trzy panie i pan lokatorzy nawet nie wiem czy właściciele.Nikogo z zarządu nie było.WM ma 153 właścicieli.Jako że tam nie mieszkam dowiedziałem się przez przypadek o indywidualnym zbieraniu głosów.Teraz uchwały czy można w jednej uchwale głosować na dwoje kandydatów do Zarządu.Mi się wydaje że każdy ma prawo głosu na Swojego kandydata.Jeden może Mi pasować ,drugi nie.Więc jak dokonać wyboru jak są w jednej uchwale.

Komentarze

• Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] steward1:[/cite]JTeraz uchwały czy można w jednej uchwale głosować na dwoje kandydatów do Zarządu.Mi się wydaje że każdy ma prawo głosu na Swojego kandydata.Jeden może Mi pasować ,drugi nie.Więc jak dokonać wyboru jak są w jednej uchwale.
    Może wybierano zarząd 2-osobowy.
    Faktycznie to można głosować na każdego osobno, albo na obu jednocześnie.
    Większe szanse wyboru 2-osobowego zarządu są wtedy, gdy na kandydatów glosuje się w tej samej uchwale.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wywiesili na klatkach zawiadomienia że przez dwa dni po dwie godziny będą zbierać głosy w biurze na terenie wspólnoty.[/quote
    To biuro czyje?
    Ilu właścicieli jest w zarządzie wspólnoty?
    Te trzy panie, to kto?
    Zarząd powinien zbierać glosy, ale nie w swojej siedzibie, tylko chodząc po domach(łachy wam nie robi):sad:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] gonia:[/cite]Zarząd powinien zbierać glosy, ale nie w swojej siedzibie, tylko chodząc po domach(łachy wam nie robi):sad:
    A dlaczego akurat tak? Zbieranie głosów przez zarząd może się odbywać w różnych formach, to zależy od miejscowych zwyczajów.
    Można kolędować po mieszkaniach, można prosić o wrzucenie do skrzynki pocztowej wspólnoty lub przesłanie pocztą, można wreszcie zbierać na dyżurze - jak kto woli. Żaden przepis tego nie reguluje.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tym bardziej, ze są to ludzie pracujący częstokroć spolecznie i choćby z tego powodu nalezy się szacunek dla ich pracy...
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W biurze przy podpisywaniu siedziały trzy panie i pan lokatorzy nawet nie wiem czy właściciele.Nikogo z zarządu nie było.
    Czy to jest zarząd? Czy on działa społecznie?
    że przez dwa dni po dwie godziny będą zbierać głosy
    Czy to jest szacunek dla właścicieli, którzy też pracują?
    można prosić o wrzucenie do skrzynki pocztowej wspólnoty lub przesłanie pocztą
    To już lepiej, szacunek dla każdego.:bigsmile:
    Więc jak dokonać wyboru jak są w jednej uchwale.
    Każdy kandydat powinien być na osobnej uchwale. Zawsze można zgłosić innego.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak jest pięciu kandydatów do zarządu, to trzeba podjąć pięć uchwał? W sprawie powołania zarządu? Wyobraź sobie, że potem musisz w jakimś urzędzie lub sądzie przedłożyć dowód na to, że osoby podpisujące dokumenty wspólnoty są faktycznie członkami zarządu - i wyciągasz 5 uchwał wspólnoty! :smile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zarząd jest w uchwale 3 osoby.2 złożyły rezygnację w to miejsce trzeba dobrać 2 osoby.Tylko że tak jest 5 kandydatów na troje są pojedyncze uchwały,a na 2 jedna uchwała.Zbieranie podpisów u Nas we wspólnocie jest dużo starszych osób dla których zejście do biura jest problemem.Nie ma wind.To co Ci ludzie nie mają prawa głosu.Wczoraj rozmawiałem z członkiem zarządu to stwierdził że zapomniał o osobach nie wychodzących z domu.Biuro jest naszej WM zrobione z pomieszczenia w piwnicy.W zarządzie wszyscy są właścicielami.A co z projektami uchwał nie zostały dołączone do zaproszenia na zebranie.Na zebraniu zostało przegłosowane że zebranie się odbędzie mimo że nie doręczono nikomu projektów.Zarząd się tłumaczył że leżą na stole i można przeczytać.Pal licho Ci co byli na zebraniu mogli przeczytać,ale co z Tymi co nie byli i mają teraz głosować nie wiedząc na co.Ale zarząd i administrator firma SCR ze Szczecina powinna wiedzieć jak przygotować zebranie.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak jest pięciu kandydatów do zarządu, to trzeba podjąć pięć uchwał?
    A dlaczego nie? Odwołać też łatwiej, bo wyciąga się jedną uchwałę i się odwołuje, absolutorium też łatwiej udzielać, lub nie udzielać(można tylko jednemu).
    Przy tak licznym zarządzie można(a wręcz, czy nie powinno się) uchwalać członków zarządu w osobnych uchwałach:bigsmile:
    jest dużo starszych osób dla których zejście do biura jest problemem
    Tak mówiliśmy już o szacunku:smile:
    A co z projektami uchwał nie zostały dołączone do zaproszenia na zebranie.Na zebraniu zostało przegłosowane że zebranie się odbędzie mimo że nie doręczono nikomu projektów.Zarząd się tłumaczył że leżą na stole i można przeczytać.Pal licho Ci co byli na zebraniu mogli przeczytać,ale co z Tymi co nie byli i mają teraz głosować nie wiedząc na co.
    Zarząd po prostu nie przyłożył się do zorganizowania zebrania i wcale nie myśli o właścicielach tylko o swojej wygodzie.:angry:
  • Opcje
    GRZECHGRZECH Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przy tak licznym zarządzie można(a wręcz, czy nie powinno się) uchwalać członków zarządu w osobnych uchwałach:bigsmile:

Uważam, iż dla porządku najlepiej nie podejmować ilości składu osobowego poprzez uchwałę. Najlepiej uzgodnić wnioskiem formalnym ilu osobowy ma być zzarząd. Następnie, zgłosić kandydatów (i czy oni sami wyrażają zgodę). Stworzyć karty do głosowania z osobami zgłoszonymi do zarządu. Wyjaśnić iż kandydaci, którzy otrzymają max ilość głosów wchodzą w tej kolejności do zarządu.
    Potem to tylko podjęcie uchwały o powołaniu zarządu X osobowego, wskałd którego wchodzą: YY, ZZ :P
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wyjaśnić iż kandydaci, którzy otrzymają max ilość głosów wchodzą w tej kolejności do zarządu.
    Pod warunkiem, że uzyskali ponad 50% głosów.
  • Opcje
    GRZECHGRZECH Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pod warunkiem, że uzyskali ponad 50% głosów.

Dlaczego ponad 50%? Uważam, że nie ma żadnego wymogu pod tym względem. Te wymogi ma podejmowana uchwała.
    Przecież, może być (udziałami) np.:
    AA - 35%
    BB - 5%
    CC - 1%
    DD - 20%
    EE - 15%
    FF -27%

I przy zarządze 2 osobowym wchodzi AA i FF, a przy trzy osobowym dochodzi DD.
    I potem jest uchwała.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czyli de facto proponujesz podwójne głosowanie.
    Pierwsze decydujące, ale nie w sprawie podjęcia jakiejkolwiek uchwały tylko - no właśnie, czego?
    Drugie tylko w sprawie ogłoszenia składu zarządu, jak by tego pierwszego w ogóle nie było.
  • Opcje
    GRZECHGRZECH Użytkownik
    edytowano listopada -1
    1. Formalny wniosek o przegłosowanie przez większość właścicieli ILE osób ma liczyć zarząd.
    2. Formalny wniosek o głosowanie w sprawie wyboru składu zarządu spośród zgłoszonych kandydatur (kandydaci co mają więcej głosów są brani pod uwagę).
    3. Podjęcie uchwały w sprawie powołania XX osobowego zarządu, wskład którego wchodzi AA, FF..
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czyli 3 uchwały?
  • Opcje
    GRZECHGRZECH Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jedna uchwała - ta ostatnia.
    Dwie pierwsze: obecni na zebraniu wyznaczają trend jeżeli chodzi o wybór zarządu.
    Bez sensu ganiać (by uzyskać większość w drodze indywidualnego zbierania głosów) w formie uchwały z poz. 1 i 2.
    Dajesz jedną gotową uchwałę, jaka została stworzona na zebraniu (poz.3) i nie masz kłopotu.
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano kwietnia 2010
    steward1 napisał:
    Pal licho Ci co byli na zebraniu mogli przeczytać,ale co z Tymi co nie byli i mają teraz głosować nie wiedząc na co.
    Faktycznie mają problem :smoking: Może spróbować metodą chybił-trafił?
    Jedna uchwała powołująca 2 członków Zarządu jest dopuszczalna, dopuszczalne są również uchwały powołujące np. 4, 3 i 1 osobę.
    Można oczywiście dyskutować, która forma jest lepsza, ale obie są dopuszczalne.
    O przyjęciu uchwały decyduje i tak większość (ponad 50% głosów właścicieli oddanych na TAK). Z Zarządu wieloosobowego
    powołanego pojedyńczą uchwałą można odwołać bez problemu inną uchwałą jedną osobę (bez odwoływania pozostałych).
    O indywidualnym zbieraniu głosów Zarząd nie musiał nikogo informować. O treści w ten sposób podjetej uchwały - powinien.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Wszyscy się rozpisują,ale nikt nie daje jednoznacznej odpowiedzi na Moje wątpliwości.Więc zarząd nikogo nie musi o niczym informować.Może powiedzieć że zbierał głosy np. o godzinie 23.30 do 1.30 tak.Coś te mądre rady na nic się zdają.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie masz kłopotu no tak to po co się pchać do zarządu skoro to kłopot nie rozumie tego.Tam każdy jest wybierany z własnej woli.Więc nie wypisujcie bzdetów jakiś.
  • Opcje
    edytowano kwietnia 2010
    steward1:
    Więc zarząd nikogo nie musi o niczym informować.
    Potrafisz pisać cudownie. "Nikogo o niczym", cudownie!
    Za to z czytaniem ze zrozumienie gorzej. Przeczytaj proszę ponownie mój post powyżej ze zrozumieniem.
    Zawiera odpowiedzi na Twoje pytania.
    Powtarzaj czytanie do skutku, albo napisz konkretnie czego nie rozumiesz, a nie wypisujesz "bzdety jakieś" :cry:
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    U Mnie wywiesili na klatkach zawiadomienia że przez dwa dni po dwie godziny będą zbierać głosy w biurze na terenie wspólnoty.W biurze przy podpisywaniu siedziały trzy panie i pan lokatorzy nawet nie wiem czy właściciele.Nikogo z zarządu nie było.WM ma 153 właścicieli.Jako że tam nie mieszkam dowiedziałem się przez przypadek o indywidualnym zbieraniu głosów.Teraz uchwały czy można w jednej uchwale głosować na dwoje kandydatów do Zarządu.Mi się wydaje że każdy ma prawo głosu na Swojego kandydata.Jeden może Mi pasować ,drugi nie.Więc jak dokonać wyboru jak są w jednej uchwale.
    Jeśli ogloszenia byly podpisane przez czlonkow zarządu, to wszystkie opisane przez Ciebie zdarzenia są zgodne z prawem.

PS.
    Pani Beata też tak napisała.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    No i co że było podpisane przez zarząd jak przy zbieraniu podpisów w biurze nie było nikogo z zarządu art.23 UoWL.
  • Opcje
    edytowano kwietnia 2010
    Możesz walczyć, skarżyć, iść do sądu i na policję, napisać do premiera, prezydenta i Strassburga
    tylko ja tego nie polecam, żeby było jasne.
    Ale możesz, takie masz prawo. Zadowolony?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Oczywiście.Ale jak są prawa tak samo są obowiązki proszę Pani,Pana.Więc po te złośliwości.Jeśli ktoś ma słabe nerwy musi zmienić portal na taki z poradami zdrowotnymi.Pozdrawiam.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Przyznaję, że trafiłeś w sedno. :smoking:
    Pozdrawiam
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jestem we WM od 4 miesięcy odziedziczyłem po mamie mieszkanie.I wiem że działy i dzieją się w niej dantejskie rzeczy/sądy,procesy/ wszystko z kasy właścicieli.Chciałbym żeby to się trochę ucywilizowało,ale na tym forum nie można za bardzo liczyć na życzliwość ludzką.Polak Polakowi wilkiem i tak jest na całym świecie.Dlatego Nas nie lubią wszędzie .
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] steward1:[/cite]Jeśli ktoś ma słabe nerwy musi zmienić portal
    I kto to mówi? Może zacznij od siebie?
    [cite] steward1:[/cite]Wszyscy się rozpisują,ale nikt nie daje jednoznacznej odpowiedzi na Moje wątpliwości.(...) Coś te mądre rady na nic się zdają.
    [cite] steward1:[/cite]Więc nie wypisujcie bzdetów jakiś.
    Tu nie piekarnia. Tutaj nikt też niczego nie musi, zwłaszcza wobec ludzi niegrzecznych. Jak ładnie poprosisz, to może ktoś Ci zechce pomóc. Albo i nie.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] steward1:[/cite]na tym forum nie można za bardzo liczyć na życzliwość ludzką.Polak Polakowi wilkiem i tak jest na całym świecie.Dlatego Nas nie lubią wszędzie .
    Może Ciebie nie lubią, ale nie uogólniaj.
    Mniej pisz, więcej czytaj. Jeśli naprawdę chcesz, znajdziesz tu mnóstwo cennych informacji i porad. Jeśli przyszedłeś po to, żeby rozrabiać, to rzeczywiście powinieneś zmienić portal.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Oczywiście bo tylko Ty masz patent na wszystko patrząc po całym forum.Więc bądz życzliwy albo nie wtrącaj się.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak Kuba Bogu, steward. Życzliwość za życzliwość.
    To Ty potrzebujesz pomocy od nas, a nie na odwrót.
    Zamiast prawić impertynencje pod adresem ludzi, którzy bezinteresownie doradzają innym, skoncentruj swoją energię na przeszukaniu forum.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    I wiem że działy i dzieją się w niej dantejskie rzeczy/sądy,procesy/ wszystko z kasy właścicieli.Chciałbym żeby to się trochę ucywilizowało,a
    Nie denerwuj się.
    Napisz może co to za sądy, procesy, kto z kim i o co.
    Napisałam Ci, że zarząd nie dba o właścicieli, tylko o własną wygodę, napisz co to za zarząd, skąd te dwie panie przyjmujące podpisy, ogólnie więcej:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Już to pisałem,ale powtórzę.Zarząd jest TRZY osoby nie mniej nie więcej.DWIE osoby zrezygnowały.Trzeba wybrać DWIE osoby jest PIĘCIU kandydatów.Tylko że na TRZECH są pojedyncze projekty uchwał,a na DWÓCH jeden projekt uchwały.Więc czemu mam na siłę głosować na DWÓCH skoro jeden Mi nie odpowiada i wiem że póżniejsze próby odwołania tej osoby spełzną na niczym.Indywidualne zbieranie głosów odbywało się w biurze WM lokal na terenie WM przerobiony z pomieszczenia piwnicznego.Wchodzę do biura i tam siedzą TRZY panie i JEDEN pan żadna z tych osób nie jest członkiem zarządu na stole leżą listy i proszę sobie wyszukać i podpisać.WM liczy 153 właścicieli na zebraniu było koło 50 osób.Większość WM to osoby starsze/80%/ więc te osoby nie mają prawa głosu.Gdy zapytałem członka zarządu co ze starszymi osobami które nie wychodzą z domu odpowiedział że zapomniał o Nich.Więc uważasz że takie zachowanie jest w porządku.Własna wygoda to delikatne określenie to cwaniactwo.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zgadzam się z Tobą.
    Zarząd olał nie tylko osoby starsze, ale wszystkich was.
    Manipulacja już przy uchwałach, pojedynczych i zbiorowych.Pewnie te zbiorowe były na początku, nie każdemu chce się szukać.
    Te panie i ten pan powinni mieć pełnomocnictwo zarządu do zbierania głosów(pewnie nie mieli)
    Sprawa [powołania zarządu jest dla wspólnoty bardzo ważną uchwałą i nie może odbywać się w ten opisany przez Ciebie sposób.
    Tylko co teraz zrobić?
    Możesz zaskarżyć tę uchwałę, ale to nic nie da, ponieważ jest to tylko arogancja zarządu(pewnie ci, co odeszli mieli dość).
    Musisz bywać na wszystkich zebraniach wspólnoty, zapoznać się z ustawa o własności lokali i na zebraniach żądać od zarządu postępowania zgodnie z prawem.:neutral:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Większość WM to osoby starsze/80%/ więc te osoby nie mają prawa głosu.Gdy zapytałem członka zarządu co ze starszymi osobami które nie wychodzą z domu odpowiedział że zapomniał o Nich.
    Czyli nie musisz się martwić - uchwała nie przejdzie, skoro 80% właścicieli nie odda głosu.
    czemu mam na siłę głosować na DWÓCH skoro jeden Mi nie odpowiada i wiem że póżniejsze próby odwołania tej osoby spełzną na niczym.
    Możesz głosować przeciw.
    Możesz nie głosować wcale.
    Wybór należy do Ciebie.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przykro mi, że nasze odpowiedzi nie są po Twojej myśli.
    Zarząd jest cwany, ale działa w granicach prawa.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano kwietnia 2010
    Te panie i ten pan powinni mieć pełnomocnictwo zarządu do zbierania głosów(pewnie nie mieli)
    Samo zbieranie głosów nie jest czynnością prawną, więc nie jest potrzebne pełnomocnictwo. Wystarczy upoważnienie. Nie ma wymogu, żeby upoważnienie było na piśmie. W razie potrzeby, zarząd może takie upoważnienie dostarczyć.

Głosowanie w trybie indywidualnym zorganizowano po zebraniu, na którym nie zebrano wymaganej większości głosów. Jeżeli właściciele nie przyszli na zebranie, nie zeszli sami zagłosować i nie udzielili nikomu pełnomocnictwa, to nikt tego za nich nie zrobi. Owszem, zarząd mógł się pofatygować do osób starszych po głosy albo wrzucić karty do głosowania z treścią uchwały do skrzynek pocztowych i wyznaczyć dłuższy termin na oddanie głosów. Ale takie zaniedbanie to nie zbrodnia. Zresztą, zarząd w końcu będzie musiał zmienić podejście, bo głosowanie musi być doprowadzone do rozstrzygnięcia. Trzeba głosować do skutku: aż uchwała zostanie przyjęta lub odrzucona większością głosów.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Znowu mądrości piszę na zebraniu było koło 50 osób czyli około 35% właścicieli więc po co piszesz że nie przejdzie.80% to osoby starsze ale cześć była na zebraniu.CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sam napisałeś, że 80% właścicieli nie wychodzi z domu, więc zostali oni pozbawieni prawa głosu. PISZ ZROZUMIALE.
    [cite] steward1:[/cite]Znowu mądrości piszę
    :smile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Przeczytaj mój tekst a póżniej krytykuj.Tak 80% WM to osoby starsze,a nie że nie wychodzą z domu.Oj poczytaj.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Samo zbieranie głosów nie jest czynnością prawną, więc nie jest potrzebne pełnomocnictwo
    Tak oczywiście chodziło mi o upoważnienie:shamed:
    Nie ma wymogu, żeby upoważnienie było na piśmie. W razie potrzeby, zarząd może takie upoważnienie dostarczyć.
    Zarząd może dostarczyć wszystko jeśli zechce, było to jednak lekceważące dla członków wspólnoty.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Widzę że tylko gonia odbiera to z pozycji właściciela, a reszta z pozycji urzędnika.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] steward1:[/cite]Oj poczytaj.
    Właśnie czytam:
    [cite] steward1:[/cite]Większość WM to osoby starsze/80%/ więc te osoby nie mają prawa głosu.Gdy zapytałem członka zarządu co ze starszymi osobami które nie wychodzą z domu odpowiedział że zapomniał o Nich.
    Jak Ty to rozumiesz?
    Bo ja tak, że 80% jest pozbawionych głosu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Szkoda prądu na Ciebie.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie z pozycji urzędnika tylko z pozycji prawa.
    Bo nasze porady opierają się tylko o prawo.
    Innych, pozaprawnych metod nie polecamy...
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] steward1:[/cite]Szkoda prądu na Ciebie.
    No, widzisz: sam nie rozumiesz, co napisałeś.
    To jak mają rozumieć inni?
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bo nasze porady opierają się tylko o prawo.
    U Mnie wywiesili na klatkach zawiadomienia że przez dwa dni po dwie godziny będą zbierać głosy w biurze na terenie wspólnoty.
    Uważasz, że tak można interpretować prawo?
    Obowiązkiem zarządu jest zbierać podpisy tak stanowi prawo.
    Mógł zarząd zbierać po dwie godziny i przez dwa dni(czy zarząd jest dla wspólnoty, czy wspólnota dla zarządu?)
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Po przeanalizowaniu treści postów uważam, że staeward1 nie oczekuje porady, tylko litości. Gonia mu to zapewnia(i chwała jej za to - jest wspaniała)
    Pozostali (w tym ja) próbują jedynie wskazać, że działania Zarządu są umocowane w przepisach. Nie zajmuję się etyczną oceną tych działań.
    Jak dotąd steward1 nie wykazałeś, że Zarząd złamał jakikolwiek przepis UWL.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.