WM Szczecin
steward1
Użytkownik
Jak to jest z indywidualnym zbieraniem głosów?U Mnie wywiesili na klatkach zawiadomienia że przez dwa dni po dwie godziny będą zbierać głosy w biurze na terenie wspólnoty.W biurze przy podpisywaniu siedziały trzy panie i pan lokatorzy nawet nie wiem czy właściciele.Nikogo z zarządu nie było.WM ma 153 właścicieli.Jako że tam nie mieszkam dowiedziałem się przez przypadek o indywidualnym zbieraniu głosów.Teraz uchwały czy można w jednej uchwale głosować na dwoje kandydatów do Zarządu.Mi się wydaje że każdy ma prawo głosu na Swojego kandydata.Jeden może Mi pasować ,drugi nie.Więc jak dokonać wyboru jak są w jednej uchwale.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Faktycznie to można głosować na każdego osobno, albo na obu jednocześnie.
Większe szanse wyboru 2-osobowego zarządu są wtedy, gdy na kandydatów glosuje się w tej samej uchwale.
Można kolędować po mieszkaniach, można prosić o wrzucenie do skrzynki pocztowej wspólnoty lub przesłanie pocztą, można wreszcie zbierać na dyżurze - jak kto woli. Żaden przepis tego nie reguluje.
Przy tak licznym zarządzie można(a wręcz, czy nie powinno się) uchwalać członków zarządu w osobnych uchwałach:bigsmile: Tak mówiliśmy już o szacunku Zarząd po prostu nie przyłożył się do zorganizowania zebrania i wcale nie myśli o właścicielach tylko o swojej wygodzie.
Uważam, iż dla porządku najlepiej nie podejmować ilości składu osobowego poprzez uchwałę. Najlepiej uzgodnić wnioskiem formalnym ilu osobowy ma być zzarząd. Następnie, zgłosić kandydatów (i czy oni sami wyrażają zgodę). Stworzyć karty do głosowania z osobami zgłoszonymi do zarządu. Wyjaśnić iż kandydaci, którzy otrzymają max ilość głosów wchodzą w tej kolejności do zarządu.
Potem to tylko podjęcie uchwały o powołaniu zarządu X osobowego, wskałd którego wchodzą: YY, ZZ :P
Dlaczego ponad 50%? Uważam, że nie ma żadnego wymogu pod tym względem. Te wymogi ma podejmowana uchwała.
Przecież, może być (udziałami) np.:
AA - 35%
BB - 5%
CC - 1%
DD - 20%
EE - 15%
FF -27%
I przy zarządze 2 osobowym wchodzi AA i FF, a przy trzy osobowym dochodzi DD.
I potem jest uchwała.
Pierwsze decydujące, ale nie w sprawie podjęcia jakiejkolwiek uchwały tylko - no właśnie, czego?
Drugie tylko w sprawie ogłoszenia składu zarządu, jak by tego pierwszego w ogóle nie było.
2. Formalny wniosek o głosowanie w sprawie wyboru składu zarządu spośród zgłoszonych kandydatur (kandydaci co mają więcej głosów są brani pod uwagę).
3. Podjęcie uchwały w sprawie powołania XX osobowego zarządu, wskład którego wchodzi AA, FF..
Dwie pierwsze: obecni na zebraniu wyznaczają trend jeżeli chodzi o wybór zarządu.
Bez sensu ganiać (by uzyskać większość w drodze indywidualnego zbierania głosów) w formie uchwały z poz. 1 i 2.
Dajesz jedną gotową uchwałę, jaka została stworzona na zebraniu (poz.3) i nie masz kłopotu.
Jedna uchwała powołująca 2 członków Zarządu jest dopuszczalna, dopuszczalne są również uchwały powołujące np. 4, 3 i 1 osobę.
Można oczywiście dyskutować, która forma jest lepsza, ale obie są dopuszczalne.
O przyjęciu uchwały decyduje i tak większość (ponad 50% głosów właścicieli oddanych na TAK). Z Zarządu wieloosobowego
powołanego pojedyńczą uchwałą można odwołać bez problemu inną uchwałą jedną osobę (bez odwoływania pozostałych).
O indywidualnym zbieraniu głosów Zarząd nie musiał nikogo informować. O treści w ten sposób podjetej uchwały - powinien.
Za to z czytaniem ze zrozumienie gorzej. Przeczytaj proszę ponownie mój post powyżej ze zrozumieniem.
Zawiera odpowiedzi na Twoje pytania.
Powtarzaj czytanie do skutku, albo napisz konkretnie czego nie rozumiesz, a nie wypisujesz "bzdety jakieś"
PS.
Pani Beata też tak napisała.
tylko ja tego nie polecam, żeby było jasne.
Ale możesz, takie masz prawo. Zadowolony?
Pozdrawiam
Mniej pisz, więcej czytaj. Jeśli naprawdę chcesz, znajdziesz tu mnóstwo cennych informacji i porad. Jeśli przyszedłeś po to, żeby rozrabiać, to rzeczywiście powinieneś zmienić portal.
To Ty potrzebujesz pomocy od nas, a nie na odwrót.
Zamiast prawić impertynencje pod adresem ludzi, którzy bezinteresownie doradzają innym, skoncentruj swoją energię na przeszukaniu forum.
Napisz może co to za sądy, procesy, kto z kim i o co.
Napisałam Ci, że zarząd nie dba o właścicieli, tylko o własną wygodę, napisz co to za zarząd, skąd te dwie panie przyjmujące podpisy, ogólnie więcej:bigsmile:
Zarząd olał nie tylko osoby starsze, ale wszystkich was.
Manipulacja już przy uchwałach, pojedynczych i zbiorowych.Pewnie te zbiorowe były na początku, nie każdemu chce się szukać.
Te panie i ten pan powinni mieć pełnomocnictwo zarządu do zbierania głosów(pewnie nie mieli)
Sprawa [powołania zarządu jest dla wspólnoty bardzo ważną uchwałą i nie może odbywać się w ten opisany przez Ciebie sposób.
Tylko co teraz zrobić?
Możesz zaskarżyć tę uchwałę, ale to nic nie da, ponieważ jest to tylko arogancja zarządu(pewnie ci, co odeszli mieli dość).
Musisz bywać na wszystkich zebraniach wspólnoty, zapoznać się z ustawa o własności lokali i na zebraniach żądać od zarządu postępowania zgodnie z prawem.
Możesz nie głosować wcale.
Wybór należy do Ciebie.
Zarząd jest cwany, ale działa w granicach prawa.
Głosowanie w trybie indywidualnym zorganizowano po zebraniu, na którym nie zebrano wymaganej większości głosów. Jeżeli właściciele nie przyszli na zebranie, nie zeszli sami zagłosować i nie udzielili nikomu pełnomocnictwa, to nikt tego za nich nie zrobi. Owszem, zarząd mógł się pofatygować do osób starszych po głosy albo wrzucić karty do głosowania z treścią uchwały do skrzynek pocztowych i wyznaczyć dłuższy termin na oddanie głosów. Ale takie zaniedbanie to nie zbrodnia. Zresztą, zarząd w końcu będzie musiał zmienić podejście, bo głosowanie musi być doprowadzone do rozstrzygnięcia. Trzeba głosować do skutku: aż uchwała zostanie przyjęta lub odrzucona większością głosów.
Bo ja tak, że 80% jest pozbawionych głosu.
Bo nasze porady opierają się tylko o prawo.
Innych, pozaprawnych metod nie polecamy...
To jak mają rozumieć inni?
Obowiązkiem zarządu jest zbierać podpisy tak stanowi prawo.
Mógł zarząd zbierać po dwie godziny i przez dwa dni(czy zarząd jest dla wspólnoty, czy wspólnota dla zarządu?)
Pozostali (w tym ja) próbują jedynie wskazać, że działania Zarządu są umocowane w przepisach. Nie zajmuję się etyczną oceną tych działań.
Jak dotąd steward1 nie wykazałeś, że Zarząd złamał jakikolwiek przepis UWL.