czy okno jest częścią elewacji?

zulazula Użytkownik
edytowano kwietnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
mieszkam w budynku, w którym większość mieszkańcow należy do wspolnoty mieszkaniowej.dla własnej ochrony 4 miesiące temu zamątowałam na swoim parapecie kamerę. slużącą ochronie przed niektórymi członkami wspólnoty .Wlaśnie dostalam informację, że podjęto uchwałę o zakazie montażu tablic i kamer na elewacji budynku bez zgody zarządu
moje pytanie brzmi: czy okno lub parapet w świetle prawa jest częścia elewacji?,czym grozi niedostosowanie sie do uchwały?,czy uchwała może dzialać wstecz?

Komentarze

• Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Okno jest częścią elewacji.
    dla własnej ochrony 4 miesiące temu zamątowałam na swoim parapecie kamerę. slużącą ochronie przed niektórymi członkami wspólnoty .
    :shocked::winkCo takiego się wydarzyło? Masz ku temu powody, to napisz, może masz rację?
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wlaśnie dostalam informację, że podjęto uchwałę o zakazie montażu tablic i kamer na elewacji budynku bez zgody zarządu
    Wystosuj do zarządu list gratulacyjny, w związku z sukcesem przegłosowania tej uchwały.
    moje pytanie brzmi: czy okno lub parapet w świetle prawa jest częścia elewacji?
    Okno to okno, a nie elewacja.
    Chociaż..... Jak ktoś jest pomysłowy to robi ocieplenie budynku w rzucie prostopadłym czyli razem z oknami, a jeśli chodzi o koszty, to w tej sytuacji można z niektórych wspólnot zerżnąć 100 tys. zł. na czysto. :confused:
    czym grozi niedostosowanie sie do uchwały?,
    Tej uchwały, o której wspominasz ? Niczym nie grozi.
    czy uchwała może dzialać wstecz?
    Nie. Zazwyczaj obowiązuje od dnia jej podjęcia.
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    slużącą ochronie przed niektórymi członkami wspólnoty
    a ja na przykład zamontowałabym karabin maszynowy.
  • Opcje
    zulazula Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi , te z usmiechem też.
    Czytalam troche w internecie na temat elewacji . Zrozumialam z tego że sprawa okien jest nie do końca wyjaśniona prawnie.
    Wink pytasz skąd te kamery -już tlumaczę: Zaczęlo się 3 lata temu w mieszkaniu nade mną kilka rodzin z mojej klatki urzazilo sobie super imprezę .Jestem dosyć wytrzymala, ale takiej libacji dawno nie slyszałam .Nie pomogly tlumaczenia że mam dziecko niepelnosprawne(przecież o tym wiedzieli). Wezwalam policję. Niespaliśmy do 4 nad ranem.Od tego momentu stalam się wrogiem. Jeszcze 2 zlośliwe imprezy, (wrzaski , walenia)- ja policja. Skończylo się tym, że policja miala wytoczyć sąsiadom z góry sprawę, ale wycofalam skargę.Potem dziwnym trafem mialam poprzebijane opony (2), wylamano mi tylną wycieraczkę, dzwoniono domofonem o 3 rano budząc cala rodzinę.Doszlam do wniosku, że mam do czynienia z bandą, ktora umie tylko znęcać się nad jednostką i postanowilam się bronić stad ta kamera.Nagrywa 24 godz na dobę w podczerwieni rownież. Proszę wierzyć ,że przestraszyli się i mam święty spokoj.pozdrawiam
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    że zabronić ci nie mogą, to już wiesz. Ja bym pogadała z zarządem dla dobra stosunków międzysąsiedzkich. Niech wyrażą zgodę - bez twojego proszenia o nią ;) - i spokój.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No i masz rację, nie możesz cierpieć i milczeć. Ja nie robiłabym nic, niech zarząd zmusi mnie prawnie do zdjęcia kamery.
    Szkoda, że wycofałaś skargę.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] zula:[/cite]mam do czynienia z bandą, ktora umie tylko znęcać się nad jednostką i postanowilam się bronić stad ta kamera.Nagrywa 24 godz na dobę w podczerwieni rownież. Proszę wierzyć ,że przestraszyli się i mam święty spokoj.pozdrawiam
    No i tak trzymać. Ja też wpadłem na ten pomysł. Tyle, że ja postanowiłem zamontować kamerkę z motozoomem 27x, dzień/noc, tyle że w samochodzie i dwie sztuki (przód+tył).
    Chodzi o to, że ja podobnie, jak Ty - też mam do czynienia z bandą, która umie tylko znęcać się nad jednostką i podobnie, jak Ty - też postanowiłem się bronić.

A mówią, że na wideorejestratory w nieoznakowanych radiowozach nie ma rady. A ja tej bandzie udowodnię, że się myli.
  • Opcje
    JakubowJakubow Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam,
    okno wg mojej wiedzy (w kontekście uwl) jest i elementem budynku i elewacji ( każde okno). Ale, czy okno (nawet z parapetem) służące Twojemu lokalowi, li tylko Twojemu - czy jest częścią wspólną budynku czy własnością ?(bo tylko te ewentualności wchodzą w rachubę) . Odpowiedź, moim zdaniem znajdziecie Państwo w art. 3.2 uwl. Kto pierwszy skomentuje?
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie umiem skomentować, jednak okno, to tak chyba jak balkon.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Okno na pewno nie jest częścią wspólną. Wymiany okna dokonuje właściciel lokalu na własny koszt.
    Owszem, jest problem estetyki (kolor, fason), ale wspólnocie trudno jest wymóc na poszczególnych właścicielach, żeby uzgadniali ze sobą wygląd okien, skoro są one ich odrębną własnością.
  • Opcje
    GRZECHGRZECH Użytkownik
    edytowano kwietnia 2010
    Okno nie jest częścią wspólną, ok.
    Jednak jest pewnie częścią elewacji.
    Jeżeli chciałbym zamontować okna np. okrągłe, lub sam "lufcik" lub zlikwiduję okno to nie jest tylko jakieś moje "JA tak chcę", bo chce mieć ciekawie, lub mieć półmrok/noc, ale to wynika z przepisów budowlanych. Tak uważam.
    Więc tym samym zgłoszenia robót budowlanych bym wymagał...
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To zupełnie inna historia.
    Nie pisałem o zmianie wymiarów otworu okiennego (bo to wymaga pozwolenia na budowę, a wcześniej uchwały o wyrażeniu zgody wspólnoty na dysponowanie nieruchomością na cele budowlane), lecz o wymianie okna. Każda ingerencja w części konstrukcyjne wymaga zgody wspólnoty, ale wymiana okna bez zmiany otworu nie ingeruje w ścianę nośną.
  • Opcje
    GRZECHGRZECH Użytkownik
    edytowano listopada -1
    owner: racja
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Okno to część składowa lokalu i elewacji. Ani okno, ani lokal nie mogą funkcjonować bez budynku :bigsmile:
    [cite] zula:[/cite]Wlaśnie dostalam informację, że podjęto uchwałę o zakazie montażu tablic i kamer na elewacji budynku bez zgody zarządu
    moje pytanie brzmi: czy okno lub parapet w świetle prawa jest częścia elewacji?,czym grozi niedostosowanie sie do uchwały?

Właściciele lokali nie mają takich uprawnień, aby uchwałą ingerować w sferę prawa własności poszczególnych właścicieli.
    Niezależnie już od tego czy parapet jest, czy nie jest częścią elewacji, to jest Pani współwłaścicielem nieruchomości wspólnej a więc może korzystać także ze ścian budynku (oczywiście w taki sposób, aby nie utrudniać innym korzystania przez nich z nieruchomości wspólnej i lokali, z poszanowaniem zasad współżycia społ., etc.).
    Niedostosowanie się do uchwały nie "grozi" niczym, tak jak napisali moi poprzednicy, w szczególności dlatego, że jest bezskuteczna, narusza bowiem normę art. 206 k.c. Może Pani ją oczywiście zaskarżyć, jednak rzeczywiście, lepiej dla wszystkich - wyjaśnić sprawę z członkami zarządu i spróbować ją polubownie wyjaśnić.

czy uchwała może dzialać wstecz?
    To zależy od przedmiotu tej uchwały.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Witam, właśnie tak, okno z jego elementem zwanym parapetem zewnętrznym do danej jednostki użytkowej (lokalu mieszkalnego lub o innym przeznaczeniu niż na cele mieszkalne)- jest jego elementem - częścią budynku, ale nie wspólną. A, jeżeli nie wspólną - to jedynie przyporządkowaną do czyjejś własności, gdzie właściciel zgodnie z innymi przepisami może dowolnie tę część wykorzystywać. Nawet, jak Zarządca tu ujął, w sytuacji wykorzystywania części wspólnej, jeżeli stan ten nie godzi w normę art. 206 kc (można pogodzić korzystanie z tej części z pozostałymi właścicielami lokali) nie potrzebna jest uchwała, a jeżeli jest to godzi w prawo własności (bo współwłasności jest odmianą prawa własności, i wg Uchwały SN w odpowiedniej sytuacji i kontekście prawnym służy każdemu w całości).:peace:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    A, fajnie Pani Beato, karabin na wodę na następny może lany poniedziałek, to tylko Straż Miejska wlepi prawdopodobnie mandat za polewanie wodą, :cry: ale już np. za ,,Kałacha" dostanie pani wyrok, tak że proszę rozważyć jeszcze tę kwestię.:devil:
  • Opcje
    trivextrivex Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy wymiana jednej dużej szyby na dwie mniejsze,bez powiększania otworu, zmiany kształtu i tp. też jest dopuszczalna. Wizualnie wygląda to okno inaczej niż pozostałe zachowuje jesnak wielkość, kolor .
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jest to zbrodnia przeciw estetyce, ale nie narusza prawa.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie narusza prawa, ale tylko dlatego, że prawo w tym miejscu jest do ...

Ja ciągle jeszcze żywię nadzieję, że doczekam takich czasów, w których w odniesieniu do kształtowania ładu przestrzennego ustawodawca zejdzie z drzewa, przejdzie rewolucję neolityczną i narzędzia z kamienia łupanego zamieni na takie z kamienia gładzonego.
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak każdą szybę wymienię na dwie mniejsze i w pewnym momencie pokoloruję je trochę to będę miała witraż. Piękna rzecz.
  • Opcje
    StaraOchotaStaraOchota Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W mojej wspólnocie opracowano dokumentację okien wzorując się na dotychczasowych - przedwojennych. Wspólnota wyraża zgodę na wymianę, właściciel czy najemca zobowiązuje sie do wykonania okien zgodnie z dokumentacją. Gmina kilka osób ukarała za nie stosowanie sie do wymogów, w drastycznym przypadku właściciel został zmuszony do wymiany całkiem odmiennych od oryginalnych okien.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy Wasz budynek jest zabytkiem?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.