Użyczenie mieszkania
bonia1
Użytkownik
Czy własciciel ,który wynajmuje swoje mieszkanie na tzw.stancję musi dokonać meldunku tych osób i czy do wspólnoty powinien dostarczyć dokument użyczenia mieszkania?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
To drugie na pewno nie.
Powinien tylko zgłosić ilość osób zamieszkujących do ponoszenia kosztów wywozy śmieci lub wody( jeżeli jest tak przyjęte w planie gospodarczym)
http://gmina.wieszjak.pl/mieszkania/98198,Co-warto-wiedziec-o-meldunku.html
A to, że wielu ludzi łamie to prawo to już inna sprawa
Powiadamianie wspólnoty o ilości osób faktycznie przebywających w lokalu nie jest obowiązkowe. Jeśli wspólnota rozlicza jakieś koszty od ilości osób, to prawnie nie jest w stanie wyegzekwować takich danych. Może uzyskać dane urzędowe o ilości osób zameldowanych, ale z powodów, o których pisze koziorozka oraz z powodu "waletowania" wielu uczniów czy studentów, dane meldunkowe nie są wiarygodne.
Dokumentu użyczenia lokalu również nie trzeba (nie ma obowiązku) dostarczać do wspólnoty. Lokal jest odrębną własnością i wspólnocie nic do tego, komu go użycza właściciel.
Pozwolicie że podepnę się pod ten watek , najbardziej jest mi bliski jeśli chodzi o treść , mianowicie zameldowanie a własność lokalu we wspólnocie.
W kwietniu 2015 r nastąpiła zmiana zarządu wspólnoty.
Jakież było moje zdziwienie kiedy po czasie odkryłem iż wybrana na przewodniczącą zarządu wspólnoty została osoba która po za tym że jest tu zameldowana , nie posiada tytułu prawnego do lokalu , nie jest właścicielem mieszkania. Nasza wspólnota zarządzana jest przez firmę zewnętrzną.
Co na to przepisy i prawo ?
Zgodnie z art. 20.1 Ustawy o własności lokali członkiem zarządu może być osoba wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.
Ustawa o własności lokali nie przewiduje takiej funkcji, jak "przewodniczący" , bo niby, jaki on miałby prawne umocowanie, jakie przywileje czy możliwość decydowania ?
Członkowie Zarządu WM są równi w prawach i obowiązkach . Dwóch członków Zarządu może składać oświadczenia ( np podpisywanie umów , zobowiązań wspólnoty ) które skutkują w stosunku do właścicieli wszystkich lokali.
Nie prościej było napisać, że członkiem zarządu może być każdy? Albo każda osoba fizyczna? No chyba nie, bo byłoby za prosto.
Z zapisu tego wynika, że nie może to być podmiot gospodarczy np. ZGM reprezentowany przez XXXX.; co w przeszłości maiło miejsce ( przed nowelą UoWL)
widocznie nie,..... jest prosto, zrozumiale i przynajmniej fachowo zapisane w ustawie.
Gdyby było napisane po prostu, że może być każda osoba fizyczna, to nie byłoby bełkotu i takiego powtarzania.
Nie jest prosto i nie jest fachowo. Jest jak zwykle, czyli śmiesznie.
"Bynajmniej" wzmacnia przeczenie: wcale, w najmniejszym stopniu, w żadnym razie. Tak więc "bynajmniej fachowo" oznacza "niefachowo".
Funkcji tej nie może natomiast sprawować osoba prawna, zmieniły się przepisy w tym względzie, mam na myśli nowelizację ustawy o własności lokali z 2000 roku.
Na uwagę zasługuje przy tym sytuacja, gdy członek zarządu pełni jednocześnie funkcję administratora, ponieważ choć żaden przepis temu nie stoi na przeszkodzie, to jednak w orzecznictwie można spotkać się z poglądem, że to nie jest dobre rozwiązanie dla wspólnoty mieszkaniowej - dlatego zdarza się , że tego rodzaju uchwały są uchylane.
Zwykle właśnie osoba trzecia w zarządzie to jednocześnie administrator.
Może jakieś jedno chociaż orzeczenie sądu przydałoby się przytoczyć, że uchyla uchwałę traktującą o zatrudnienia członka zarządu w roli administratora lub odwrotnie?
Z mojego doświadczenia wynika jednak, że sytuacja iż administrator jest jednocześnie członkiem zarządu, jest na tyle rzadka, że nie można mówić"Zwykle właśnie osoba trzecia w zarządzie to jednocześnie administrator".
Ja nie polecałbym takiego rozwiązania, ponieważ jest to klasyczny konflikt interesów: administrator-członek zarządu jest w tym przypadku jednocześnie podwładnym i przełożonym. Przecież to zarząd zatrudnia (w imieniu właścicieli lokali) administratora i rozlicza go z jego pracy
Ogólnie nie sądzę żeby to była zasada, bo jak tu uchylać skoro jest dozwolone?
Wiem, że Sądy często wyznaczają na zarządców przymusowych Administratorów tychże wspólnot.