Przecieki wody opadowej do mieszkania

igokowigokow Użytkownik
edytowano kwietnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Proszę o realną pomoc w działaniu.
Mieszkam na ostatnim piętrze bloku (4 piętra),w którym utworzona jest duża wspólnota.
Po dociepleniu budynku i wymianie parapetów zewnętrznych po ok. roku pojawiły się w rejonie jednego z okien mojego mieszkania zacieki wody. Teraz woda dosłownie cieknie ciurkiem po ścianie wewnątrz, szczególnie w rejonie parapetu. Do tego stopnia się leje, że po 15-30 min intensywnego opadu, szczególnie przy wietrze wiejącym prosto w okno, mam kałużę na podłodze pod oknem. Firma, która wykonywała docieplenie bloku nie chce na ten temat nic słyszeć, nie odpowiada na żadne pisma. Gwarancja minęła, ale i tak nic wspólnota nie mogła wyegzekwować od niej w przypadku innych niedociągnięć.
Proszę o pomoc - co powinienem teraz zrobić aby zlokalizować przyczynę zalewania i usunąć ją - oczywiście nie ponosząc docelowo kosztów.
Dziękuję za doradztwo

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Od kiedy to gwarancja jest taka krótka?
    Gdzie macie kaucję zabezpieczajacą?
    Ponadto zostaje Wam jeszcze rękojmia.
  • Opcje
    DevilDevil Użytkownik
    edytowano listopada -1
    w moim przypadku to samo ,tyle że ja mam ubezpieczone mieszkanie w PZU dostalem odszkodowanie.Z tego co wiem na ocieplenie daja gwarancje od 3 do 5 lat,w mojej wspólnocie i bloku mamy jeszcze OC
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Firma, która wykonywała docieplenie bloku nie chce na ten temat nic słyszeć, nie odpowiada na żadne pisma.
    A co na to zarząd?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano kwietnia 2010
    Zarząd winien zlecić ustalenie przyczyny, jeżeli wynika ze złego wykonawstwa elewacji - wystąpić do firmy, która ją wykonywała z roszczeniem. Gwarancja a rękojmia to dwie różne kwestie - mimo upływu gwarancji z mocy prawa obowiązuje rękojmia.
    Najpierw należy powiadomić wykonawcę elewacji, ustalić przyczynę. Jeżeli to wina wykonawcy, który odmawia usunięcia wady - należy wystąpić do sądu i niezależnie od tego usunąć przyczynę celem zabezpieczenia mieszkania przed dalszym zalewaniem.
    Usunięciem tej usterki powinna zająć się wspólnota mieszkaniowa. Jeżeli wykonawca odmawia - wspólnota zleca.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.