ZEBRANIE - JAKIE DOKUMENTY............DLA ZARZADU

morionmorion Użytkownik
edytowano kwietnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Czy Zarząd wspólnoty, dwie osoby, kazda osobno, powinna dostać od Zarzadcy przed zebraniem, na piśme wszystkie dokumenty i kosztorysy ofert przewidywanych remontow od wszystkich wykonawcow, a jesli zarzadca nie dostarczyl, czy mozna odwolac, przelozyc zebranie ?

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    To zarząd składa sprawozdanie ze swojej działalności, winien więc się do niego należycie przygotować. Czy zarząd zwracał się do zarządcy o przekazanie dokumentów? Być może rzeczywiście lepiej zebranie odwołać, ale czy rzeczywiście jest to celowe, np. ze względu na koszty? Czy rzeczywiście brak już czasu na przygotowanie się? Na takie pytania może odpowiedzieć tylko zarząd.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pytasz się czy dyrektor powinien coś dostać od pracownika.
    Jesli wczesniej sobie tego zażyczył, to oczywiście, ze tak.
    Jeśli jest to do zebrania niezbędne to po co tracić czas na jalowe spotkania?
  • Opcje
    morionmorion Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nie tak zrozumiane albo ja mam, jestem nowicjuszką, złą wiedzę.
    Nasz zarząd wspólnoty reprezentowany przez dwie osoby ma podpisaną umowe z firmą-zarządcą o wykonywaniaczynności zwykłego zarądu.
    Planowane są jakieś remonty i wyznaczeni jacyś wykonawcy.
    W zawiadomieniu o zebraniu poza o normalnym przebiegu zebrania nie dostaliśmy zadnych dokumentów, kosztorysów itp o remontach.
    Pytanie moje jest te same czy w tej sytuacji zarządca powinień dostarczyć przed zebraniem zarądowi i wspólnocie takie dokumenty, a nie przedstawić dopiero na zebraniu.
    Jeśli tak, to jak odwołać takie zebranie
    PROSZĘ O OPINIE !
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    kosztorysy, oferty, faktury, wyciągi bankowe chcesz oglądać na zebraniu?
    Wg mnie to bez sensu - nie ma warunków, czasu na dopytanie, każdego co innego interesuje przecież.
    U mnie to się robi przed zebraniem, każdy może je obejrzeć, nie tylko członkowie zarządu
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    morion - jako właściciel masz dostep do wszystkich dokumentów wspólnoty. Oczywiście Zarząd nie musi Ci ich przesyłać,
    ale masz prawo z nimi się zapoznać. Po prostu udaj się do siedziby Zarządu i poproś o wgląd w interesujące Ciebie dokumenty.
    Zabranie to nie jest właściwy czas i miejsce na oglądanie pełnej dokumentacji remontów, ale interesować się warto
    i w tym kontekście pochwalam Twoją postawę.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy Zarząd wspólnoty, dwie osoby, kazda osobno, powinna dostać od Zarzadcy przed zebraniem,
    Zarząd powinien wszystko to wiedzieć na co dzień. Zarządca pełni u was funkcję administratora(bo macie swój zarząd).
    Sam administrator nie podejmuje decyzji i nie podpisuje umów.
    wszystkie dokumenty i kosztorysy ofert przewidywanych remontow od wszystkich wykonawcow,
    To wszystko powinien wiedzieć zarząd, do niego się zgłoś, to zarząd powinien to omawiać z administratorem, a nie czekać, aż administrator wszystko za niego załatwi.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli Zarząd ma wszystkie dokumenty u siebie, to nie wiem jaką rolę spełnia administrator. Reprezentacyjną? . morion - a dlaczego chcesz odwołać takie zebranie? To dobra okazja do wyjaśnienia wątpliwości.I proszę Was nie przesadzajcie z tą "oczywistą oczywistością" ,że każdy ma prawo dostępu do wszystkich dokumentów Wspólnoty. Macie prawo żądać, a Zarząd ma prawo odmówić. Sąd rozstrzygnie. POWODZENIA:bigsmile:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarząd ma prawo odmówić
    Na jakiej podstawie?
    To nie zarząd jest właścicielem dokumentów wspólnoty, lecz ogół właścicieli lokali. Każdy z nich jest współwłaścicielem tych dokumentów i ma prawo je znać. Zarząd nie ma prawa odmówić dostępu, bo w ten sposób pozbawia właściciela jego prawa współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną (art. 27 ustawy).
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    owner - wchodzimy znowu w niepotrzebną polemikę. Nie wiem co to jest "prawo do wspóldziałania w zarządzie nw". Tam gdzie przepis prawny nie wskazuje restrykcji, to są tylko słowa,słowa,słowa. Użyłem złego słowa " ma prawo" , zamieniam na "może" odmówić. Niejasności rozstrzyga Sąd, nakazuje Zarządowi okazać jakiś tam dokument, i wszyscy są zadowoleni. Jeżeli rzeczywiście masz rację, że każdy członek WM jest wspólwłaścicielem wszystkich dokumentów to zachęcajmy morion, żeby złożyła doniesienie do prokuratury o ukrywaniu dokumentów. W ten sposób dojdziemy do śmieszności.:bigsmile:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tam gdzie przepis prawny nie wskazuje restrykcji, to są tylko słowa,słowa,słowa.
    Owszem, w ustawie o własności lokali brakuje sankcji co najmniej w kilku przypadkach. Ale i bez sankcji karnych, prawo gwarantowane ustawą daje właścicielowi roszczenie, którego może skutecznie dochodzić przed sądem. Właśnie na podstawie art. 27 właściciele lokali mogą kierować pozwy do sądu o nakazanie udostępnienia dokumentów.

Z prokuraturą byłbym ostrożny, bo to bardzo rzadko jest skuteczne. Jesteśmy na gruncie prawa cywilnego i tego się trzymajmy. Odmowa udostępnienia dokumentów wspólnoty najczęściej oznacza, że zarząd ma coś do ukrycia.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Morion, czy Ty jesteś w zarządzie?
  • Opcje
    baki kasiabaki kasia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zarządca ma obowiązek i prawo do omówienia z zarzadem wszelkiej dokumentacji wspólnoty
    to zarząd jest odpowiedzialny za dokumentację ale zarzadcy z reguły nie powiadamiają nikogo bo czuja sie panami
    nie pozwolciw na to musicie jako zarzad wiedzieć wszystko i to zarząd powinien akceptować faktury i umowy
    zarzadca jest tylko waszym pracownikiem a nie właścicielem lokali to po to właściciele wybieraja zarząd aby ich reprezentował na zewnątrz jak i wewnątrz a nie zarzadca nie dajcie sie ogłupić pilnujcie swoich pieniedzy
  • Opcje
    baki kasiabaki kasia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    co do dokumentów to sprawa jest do tej pory nie jasna ustawa ustawą a sądy robią jak chcą najlepiej pokazać te dokumenty i koniec chyba że cos macie do ukrycia ,ale z reguły w wspólnotach to sa tylko rachunki do płacenia .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.