Zarząd komisaryczny
bonia1
Użytkownik
Czy zarząd komisaryczny to to samo co zarząd zwykły?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Rozumiem, że pytanie dotyczy takiego zarządu, który wyznaczony został przez sąd, tutaj wyróżniamy zarząd:
1) przymusowy (art. 26 uwl) - ustanowiony dla dużej wspólnoty mieszkaniowej (powyżej 7 -miu lokali) lub wyjątkowo dla małej, gdy właściciele zmienili sposób zarządu nieruchomości wspólną i poddali ten zarząd rygorom ustawy o własności lokali;
2) zarząd ustanowiony na mocy art. 203 kodeksu cywilnego - dla małej wspólnoty lub dla zarządu rzeczą, której współwłaściciele nie tworzą wspólnoty mieszkaniowej.
Zakres upoważnienia zarządu wyznacza sąd postanowieniem, co do zasady jest to upoważnienie do dokonywania czynności zwykłego zarządu.
Nasza spółdzielnia mieszkaniowa liczyla 18 mieszkań.Po kolei wszyscy wykupili swoje mieszkania oprócz mnie.17 rodzin zawiązało wspólnotę mieszkaniową, a nad moin mieszkaniem ( resztką spółdzielni) ustanowiono przez sąd kuratora w postaci naszego zarządcy. według postanowienia cytuję:upoważnia do prowadzenia spraw spółdzielni oraz podejmowania wszelkich czynności w celu powołania jej zarządu, bądź likwidacji.Pan kurator był przekonany o tym, że może mi sprzedać mieszkanie i w tym celu w czerwcu złożyliśmy dokumenty do notariusza. Pani notariusz doszła do wniosku,, że pan kurator nie ma uprawnień do sprzedaży mi mieszkania.Skierowano pytanie do sądu z pytaniem o zakres obowiązków kuratora. Sąd odpowiedział, że pan kurator morze tylko zwołać zarząd, natomiast nie może samodzielnie zarządać majątkiem spółdzielni. Powiedzcie mi proszę w jaki sposób mogę wykupić mieszkanie. Zaznaczam że w składzie starej spółdzielni pozostaje tyko mój mąż i ja jako żona.
dziękuje za pomoc
Wprowadza się go na podstawie zapisu
W okresie trwania zarządu przymusowego pewne prawa właścicieli są zawieszone (zatwierdzenia stawek służących do naliczenia zaliczek , sprawozdania finansowe, itd), a zarządca przymusowy (ZP) ma obowiązek uzdrowienia sytuacji która go powołała . Swoje czynności ZP wykonuje pod nadzorem Sądu.
Zdecydowałam się zapytać przewodniczącej składu orzekającego.moja sprawa jest nietypowa.jak będę znała odpowiedź napiszę .pozdrawiam wszystkich