Zalanie mieszkania, przeciek przez poszycie dachowe i strop
szymkedz
Użytkownik
Witam, Mieszkam na ostatnim piętrze nad sobą mam strych i dach. Podczas ostatniej ulewy nastąpił przeciek przez poszycie dachowe i strop na skutek czego w kuchni zaczęła mi woda kapać na głowę. Nie mam ubezpieczonego mieszkania. Czy mogę wystąpić o odszkodowanie? Jeżeli tak to do kogo do zarządcy budynku, czy do wspólnoty mieszkaniowej. Mieszkanie jest własnościowe. Napisałem podanie o " o niezwłoczne dokonanie wizji lokalnej pracownika ZUM i ocenę szkody.
Prosimy również o podanie informacji dotyczącej ubezpieczenia przedmiotowej nieruchomości i podanie nazwy i adresu firmy ubezpieczeniowej oraz numeru polisy ubezpieczeniowej." do ZUMu jako zarządcy. Proszę o jakieś rady
Prosimy również o podanie informacji dotyczącej ubezpieczenia przedmiotowej nieruchomości i podanie nazwy i adresu firmy ubezpieczeniowej oraz numeru polisy ubezpieczeniowej." do ZUMu jako zarządcy. Proszę o jakieś rady
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
PS. Następny raz się ubezpiecz. Cimoszewicz miał rację...
uchwała Sądu Najwyższego z dnia 28 lutego 2006 r., III CZP 5/06:
"Członek wspólnoty mieszkaniowej jest osobą trzecią w rozumieniu art. 822 k.c. w sytuacji, w której za poniesioną przez niego szkodę odpowiada wspólnota z tytułu nienależytego wykonania zarządu nad nieruchomością wspólną."
Orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/content/view/36/45/