Zalanie mieszkania, przeciek przez poszycie dachowe i strop

szymkedzszymkedz Użytkownik
edytowano kwietnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam, Mieszkam na ostatnim piętrze nad sobą mam strych i dach. Podczas ostatniej ulewy nastąpił przeciek przez poszycie dachowe i strop na skutek czego w kuchni zaczęła mi woda kapać na głowę. Nie mam ubezpieczonego mieszkania. Czy mogę wystąpić o odszkodowanie? Jeżeli tak to do kogo do zarządcy budynku, czy do wspólnoty mieszkaniowej. Mieszkanie jest własnościowe. Napisałem podanie o " o niezwłoczne dokonanie wizji lokalnej pracownika ZUM i ocenę szkody.
Prosimy również o podanie informacji dotyczącej ubezpieczenia przedmiotowej nieruchomości i podanie nazwy i adresu firmy ubezpieczeniowej oraz numeru polisy ubezpieczeniowej." do ZUMu jako zarządcy. Proszę o jakieś rady

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy mogę wystąpić o odszkodowanie?
    Tak. Kierujesz do wspólnoty mieszkaniowej, która zarządza częścią wspólną.

PS. Następny raz się ubezpiecz. Cimoszewicz miał rację...
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Pomocne orzecznictwo:
    uchwała Sądu Najwyższego z dnia 28 lutego 2006 r., III CZP 5/06:
    "Członek wspólnoty mieszkaniowej jest osobą trzecią w rozumieniu art. 822 k.c. w sytuacji, w której za poniesioną przez niego szkodę odpowiada wspólnota z tytułu nienależytego wykonania zarządu nad nieruchomością wspólną."
    Orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
    http://www.zarzadca.pl/content/view/36/45/
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    szymkedzszymkedz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak wiem czytałem ten artykuł, tylko jak ktoś chciałby przetłumaczyć ten artykułowany wątek wypowiedzi prawnej, przetłumaczyć na bardziej zrozumiały dla inżyniera. Ja rozumiem że jako osoba trzecia nie jestem uważany jako członek wspólnoty czy tak? I mogę od ubezpieczyciela żądać wypłaty odszkodowania czy tak? Bo blok jest ubezpieczony.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.