Własność infrastruktury
Mopsik
Użytkownik
Witam i mam pytanie dotyczące własności infrastruktury (kanalizacja, rury wodociągowe) na osiedlu w zabudowie szeregowej.
Kanalizacja przebiega w drodze, w której każdy z właścicieli ma swój udział (potwierdzone w akcie notarialnym).
Mimo zainstalowania liczników wody w każdym domu i pomimo zapisów w akcie notarialnym o indywidualnym rozliczaniu wody "administrator " wybudował własny licznik główny i "rządzi" wodą.Twierdzi, że kanalizacja jest jego własnością.
Kanalizacja przebiega w drodze, w której każdy z właścicieli ma swój udział (potwierdzone w akcie notarialnym).
Mimo zainstalowania liczników wody w każdym domu i pomimo zapisów w akcie notarialnym o indywidualnym rozliczaniu wody "administrator " wybudował własny licznik główny i "rządzi" wodą.Twierdzi, że kanalizacja jest jego własnością.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Kto to jest?
Jeżeli macie indywidualne umowy na dostawę wody i odbiór ścieków, to sprawdź w umowie, jak są określone granice własności sieci wodociągowej i kanalizacyjnej.
Aha. I jeszcze Niderlandy...
No właśnie nie mamy umowy indywidualnej,dążę do tego, ale są pewne trudności. Dotychczas wodociąg odmawiał, mimo że w Akcie był zapis, że każdy z właścicieli podpisze indywidualną umowę z wodociagiem. Jednak wbrew tym zapisom "administrator" wybudował licznik główny i zmusza do rozliczania wody przez siebie. Po przejściach z bezprawnym pozbawieniem mnie wody w bardzo brutalny sposób nie zgadzam się na jego zarząd i nie wyrażam zgody na opłacanie jego wynagrodzenia , wobec czego chcąc wyegzekwować tę kwotę otrzymaliśmy podwyżkę wody o 60% w wporównaniu ze stawkami gminnymi.
Jak można przymusić wodociągi do podpisania takiej umowy - sądownie można?
Uchyb to wszelkie przecieki między licznikiem głównym a indywidualnym
Umowa powinna być zatwierdzona uchwałą właścicieli.
To są odrębne nieruchomości gruntowe zabudowane.
Teren wspólny jest objęty współwłasnością zwykłą, "kodeksową". Nie mamy tu do czynienia ze wspólnym budynkiem i wyodrębnionymi z niego lokalami. To jest szereg domów i odrębnych działek gruntu.
gdyż każdy z szeregowców może mieć (pewnie ma) osobne KW?
Owszem, zarządzanie taką współwłasnością nie jest proste.
Jedyne wyjście, to umowa współwłaścicieli, np. ustanowienie zarządcy z szerokimi uprawnieniami. Wyjście awaryjne - zarządca sądowy.
Mieszkam we własnym domu z dostepem do wody miejskiej (tak został mi ten dom sprzedany).nie ma jedności na osiedlu, co do wyboru zarzadcy.
czy wodociąg ma prawo odmawiać ?
Mam KW na dom i jestem wpółwłaścicielem drogi osiedlowej.
Ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków: Przede wszystkim powinniście wyeliminować pośrednika. Następnie złożyć w przedsiębiorstwie wod-kan indywidualne pisemne wnioski o zawarcie umowy na dostawy wody i odbiór ścieków. Zapoznajcie się z ustawą. W razie odmowy, macie prawo wystąpić z pozwem do sądu.