Hałas i drgania pomiędzy mieszkaniami!!!

wronka1986wronka1986 Użytkownik
edytowano kwietnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam. Mam spory problem dotyczący hałasu i drgań w moim mieszkaniu. Ja rozumiem, ze w starej kamienicy slychac dzwieki od sąsiadow z innych mieszkan ale bez przesady. Mianowicie slychac wszystko o czym mowia jakby stali obok mnie i jeszcze bieganie ich dzieci co powoduje drgania (skacza mi meble,mam juz popekane sufity a robione byly w tamtym roku).Nie ma mozliwosci dogadania sie z sasiadami !!! (nie z mojej winy). Ten budynek kiedys płonąl i po odnowieniu go ze stropow zostaly usuniete jakies warstwy łatwopalne ktore wyciszaly wszystko. Tego dowiedzialam sie od sasiadki z mieszkania obok...ta Pani powiedziala mi ze kiedys przed wyciagnieciem tego wygluszenia nie bylo tak wszystkiego slychac. Mam wiec pytanie: czy mozna jakos wyegzekwowac zarzad aby usunal te usterke??? Ja rozumiem ze to bylo latwopalne ale moze w zamian tego powinni zastosowac cos innego..jest duzo takich materialow wiem bo duzo czytalam. A moj komfort w mieszkaniu jest bliski 0 :(
Bardzo prosze o pomoc!!! Tak sie nie da zyc!!!

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sprawę można załatwić tylko uchwałą wspólnoty, która zdecyduje się wydać pieniadze z funduszu remontowego.
    Jeśli się zdecydują, to czy wiesz, że będą Ci zdejmować podłogi oraz we wszystkich mieszkaniach, których to dotyczy?
    Jeśli się nie zdecydują, to możesz
    - sądzić się - dlugie i nie do końca pewne,
    - samemu to zrobić u siebie - kosztowne,
    - zmienić mieszkanie.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Warstwa wyciszająca nie uchroni przed "skakaniem mebli" ani pękaniem sufitu.
    Czy po pożarze wymieniono stropów drewnianych na betonowe? Co prawda, to mogłoby tłumaczyć hałasy, ale nie drgania...
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] wronka1986:[/cite]robione byly w tamtym roku.
    "Robione", to znaczy kto robił? Ten ktoś dał chyba jakąś gwarancję. Ponadto, jest jeszcze rękojmia. Skoro sprawa dotyczyła stropów, to zapewne musiał być na to jakiś projekt budowlany, a więc był projektant i był sprawdzający projekt. A jeśli był projekt, to musiał spełniać wymagania przepisów, w tym o ochronie akustycznej.

Trudno coś Ci doradzić, jeśli brak szczegółowych danych o konstrukcji stropów i o przebiegu sprawy.
    [cite] wronka1986:[/cite]Ja rozumiem ze to bylo latwopalne ale moze w zamian tego powinni zastosowac cos innego...
    Oczywiście. Na przykład wełnę mineralną odpowiedniego typu.

Rzuć no okiem na to:
    http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/dachy-i-stropy/stropy-drewniane,6329_460.htm

Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.