Nie szczelne przewody kominowe i wentylacyjne.

szymkedzszymkedz Użytkownik
edytowano kwietnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam, mieszkam w starym budownictwie na drugim piętrze. Przez przewód wentylacyjny czasami dostaje mi się dym do kuchni a codziennie śmierdzi dymem. Problem się pojawił gdy sąsiadka z parteru zmieniła ogrzewanie z piecy kaflowych na jeden do centralnego ogrzewania który wstawiła w piwnicy. Zgłosiłem problem do zarządcy. Kominiarze na początku stwierdzili że może to być dym cofający się z komina, w związku z czym nakazali założenie owiewek na komin. Niestety to nie pomogło problem mam dalej. Po kolejnej ekspertyzie wystawili opinie " Należy dokonać przełączenia podłączeń zgodnie z rysunkiem. Przewód kominowy nr 4 i 5 (przewody do których należy wykonać podłączenie wentylacji mojej kuchni )należy uszczelnić wkładami kominowymi ponieważ występują nieszczelności między przewodami. W pomieszczeniu piwnicy gdzie znajduje się piec C.O. węgiel wentylacja jest podłączona do przewodu kominowego, który jest nie drożny a w którym podłączona jest wentylacja kuchnia II piętro. Należy udrożnić przewód wentylacyjny, oraz uszczelnić wkładem kominowym." Na koncie wspólnoty nie ma pieniędzy na taką inwestycje. Problem się pojawił po zmianie ogrzewania w lokalu na parterze w tym samym pionie. Czy kominiarz po takiej ekspertyzie nie powinien zabronić palenia w takim piecu do czasu rozwiązania problemu? Kto w takim przypadku powinien ponieść koszta naprawy. Dlaczego to moją wentylacje trzeba przełączać skoro przed zamontowaniem pieca wszystko było ok.

Komentarze

• Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    koszty ponosi Wspólnota ale dziwi mnie fakt że kominiarz nie napisał protokołu odnośnie przewodów kominowych i zabronienia palenia w danym przewodzie kominowym to musi być jak najszybciej naprawione gdyż zagraża życiu i zdrowiu
    cisnąc Wspólnotę zarządcę on ma takie prawo to naprawić
  • Opcje
    jafjaf Użytkownik
    edytowano listopada -1
    skieruj sprawę do inspektora nadzoru budowlanego bezwzględnie na piśmie
  • Opcje
    kama82kama82 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy zarzadca budynku wspólnoty ma prawo bez zgody domowników podłączyć drugą rodzine do przewodu kominowego?
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przewody kominowe to część wspólna, więc nie pojedynczy właściciel o nich decyduje, tylko zarząd i fachowcy
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano maja 2010
    Według obecnie obowiązujących przepisów, nie wolno podłączać dwóch lokali nie tylko do wspólnego grawitacyjnego przewodu spalinowego czy dymowego, ale też wentylacyjnego.
    Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:
    § 141. Zabrania się stosowania:
    1) grawitacyjnych zbiorczych przewodów spalinowych i dymowych, z zastrzeżeniem § 174 ust. 3,
    2) zbiorczych przewodów wentylacji grawitacyjnej,
    3) indywidualnych wentylatorów wyciągowych w pomieszczeniach, w których znajdują się wloty do przewodów spalinowych.
  • Opcje
    kama82kama82 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Rozumiem, że część wspólna.Tylko chodzi o to że tam gdzie podłączona została druga osoba mieszka na II pietrze a ta do której przyłączono mieszka na I pietrze i jest problem taki że tej osobie która mieszka na I pietrze nie chce sie palić i wszystko sie jej cofa na mieszkanie jak rozpali.
    Prosze o rady co z tym zrobic gdzie sie udać skoro ZGKiM wogóle na moje pisma nie reaguje.
    Dziekuje i pozdrawiam
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.