Nie szczelne przewody kominowe i wentylacyjne.
szymkedz
Użytkownik
Witam, mieszkam w starym budownictwie na drugim piętrze. Przez przewód wentylacyjny czasami dostaje mi się dym do kuchni a codziennie śmierdzi dymem. Problem się pojawił gdy sąsiadka z parteru zmieniła ogrzewanie z piecy kaflowych na jeden do centralnego ogrzewania który wstawiła w piwnicy. Zgłosiłem problem do zarządcy. Kominiarze na początku stwierdzili że może to być dym cofający się z komina, w związku z czym nakazali założenie owiewek na komin. Niestety to nie pomogło problem mam dalej. Po kolejnej ekspertyzie wystawili opinie " Należy dokonać przełączenia podłączeń zgodnie z rysunkiem. Przewód kominowy nr 4 i 5 (przewody do których należy wykonać podłączenie wentylacji mojej kuchni )należy uszczelnić wkładami kominowymi ponieważ występują nieszczelności między przewodami. W pomieszczeniu piwnicy gdzie znajduje się piec C.O. węgiel wentylacja jest podłączona do przewodu kominowego, który jest nie drożny a w którym podłączona jest wentylacja kuchnia II piętro. Należy udrożnić przewód wentylacyjny, oraz uszczelnić wkładem kominowym." Na koncie wspólnoty nie ma pieniędzy na taką inwestycje. Problem się pojawił po zmianie ogrzewania w lokalu na parterze w tym samym pionie. Czy kominiarz po takiej ekspertyzie nie powinien zabronić palenia w takim piecu do czasu rozwiązania problemu? Kto w takim przypadku powinien ponieść koszta naprawy. Dlaczego to moją wentylacje trzeba przełączać skoro przed zamontowaniem pieca wszystko było ok.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
cisnąc Wspólnotę zarządcę on ma takie prawo to naprawić
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:
Prosze o rady co z tym zrobic gdzie sie udać skoro ZGKiM wogóle na moje pisma nie reaguje.
Dziekuje i pozdrawiam