Zaniedbania zarządcy
wm
Użytkownik
Witam,
Interesuje mnie, czy wspólnota taka jaka moja jest prawnie chroniona przed zarządcą, którego praca budzi ogromne kontrowersje i zastrzeżenia. Ostatnio okazało się, że osoba ta nie prowadzi odpowiedniej dokumentacji budynku, nie zgłasza żadnych usterek deweloperowi, nie płaci na czas faktur, nie posiada większości umów i oryginałów faktur, nie prowadzi żadnej windykacji należności za czynsz, generalnie można by długo wymieniać przykłady braku kompetencji i zainteresowania sprawami wspólnoty. Został on wpisany nam do aktów notarialnych jako przejmujący wspólnotę od dewelopera.
Pytanie moje jest takie, czy istnieją prawne rozporządzenia regulujące prace zarządcy. Czy zarządca, który prowadzi firmę w taki sposób podlega pod jakiś organ kontroli jego pracy. Czy w przypadku udowodnienia braku działania w interesie wspólnoty taki zarządca podlega jakieś karze?
Dziękuje.
Interesuje mnie, czy wspólnota taka jaka moja jest prawnie chroniona przed zarządcą, którego praca budzi ogromne kontrowersje i zastrzeżenia. Ostatnio okazało się, że osoba ta nie prowadzi odpowiedniej dokumentacji budynku, nie zgłasza żadnych usterek deweloperowi, nie płaci na czas faktur, nie posiada większości umów i oryginałów faktur, nie prowadzi żadnej windykacji należności za czynsz, generalnie można by długo wymieniać przykłady braku kompetencji i zainteresowania sprawami wspólnoty. Został on wpisany nam do aktów notarialnych jako przejmujący wspólnotę od dewelopera.
Pytanie moje jest takie, czy istnieją prawne rozporządzenia regulujące prace zarządcy. Czy zarządca, który prowadzi firmę w taki sposób podlega pod jakiś organ kontroli jego pracy. Czy w przypadku udowodnienia braku działania w interesie wspólnoty taki zarządca podlega jakieś karze?
Dziękuje.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Obowiązki zarządcy sprawującego zarząd powierzony są tożsame z obowiązkami zarządu wspólnoty mieszkaniowej, o czym stanowi art. 33 ustawy o własności lokali
("W razie powierzenia zarządu osobie fizycznej lub prawnej, w trybie przewidzianym w art. 18 ust. 1, w braku odmiennych postanowień umowy, stosuje się odpowiednio przepisy niniejszego rozdziału." ). Ponosi on wobec wspólnoty odpowiedzialność na zasadach ogólnych i dodatkowo, o ile to zarządca licencjonowany, który zawarł umowę o zarządzanie - odpowiedzialność zawodową.
Jeżeli zarządca nie prowadzi dokumentacji, nie wykonuje swoich obowiązków, to wspólnota powinna zrezygnować z jego usług. To w szczególności właściciele sprawują nadzór, ewentualnie sąd ( w określonych sytuacjach).
Przykład: poz. 893 Rejestru klauzul niedozwolonych: Ponieważ stosowanie takich zapisów zostało orzeczeniem sądu uznane za klauzulę niedozwoloną, UOKiK może nałożyć karę na każdego przedsiębiorcę, który nadal stosuje takie postanowienia w swoich umowach.
Inne przykłady wyroków ws. powierzania zarządu - pozycje 1389 i 1480 rejestru: